In sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Țarii (CSAT) de joi, 20 iunie 2024, de la Palatul Cotroceni, s-a decis ca Romania sa doneze un sistem de aparare antiaeriana PATRIOT Ucrainei, cu conditia ca tara noastra sa primeasca un sistem similar de la aliati.
Decizia a fost luata in contextul deteriorarii semnificative a situatiei de securitate din Ucraina, ca urmare a atacurilor constante si masive ale Rusiei asupra civililor si infrastructurii civile, in special asupra celei energetice. Membrii CSAT au tinut cont si de consecintele regionale ale acestei situatii, inclusiv asupra securitatii Romaniei.
„Aceasta donare se face cu conditia continuarii negocierilor tarii noastre cu Aliatii, in special cu partenerul strategic american, in vederea obtinerii unui sistem similar sau echivalent, care sa raspunda nevoii de asigurare a protectiei spatiului aerian national, de modernizare a Armatei Romaniei si de asigurare a interoperabilitatii cu sistemul NATO”, se arata in comunicatul CSAT.
De asemenea, este necesara identificarea unei solutii temporare pentru a acoperi vulnerabilitatea operationala creata prin donarea sistemului. Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnica aprofundata a autoritatilor romane, fiind luate toate masurile pentru eliminarea riscului de a crea eventuale vulnerabilitati pentru Romania.
Discutiile cu aliatii NATO vor continua
Comunicatul mai precizeaza ca discutiile cu aliatii vor continua, astfel incat apararea aeriana a Romaniei sa fie in continuare consolidata. Pozitia tarii noastre ramane fara echivoc in sustinerea multidimensionala a Ucrainei, alaturi de comunitatea internationala, in dreptul sau legitim la autoaparare in fata agresiunii ilegale si neprovocate a Rusiei.
In prezent, Romania dispune de doua sisteme PATRIOT functionale, unul dintre ele fiind operationalizat recent la Capul Midia. Alte doua sisteme sunt deja in tara noastra, dar inca nu sunt operationale.
Donarea unui sistem PATRIOT catre Ucraina reprezinta un gest important de solidaritate si sprijin din partea Romaniei, chiar daca implica asumarea unor riscuri temporare in ceea ce priveste propria capacitate de aparare aeriana. Este esential ca aliatii NATO, in special SUA, sa raspunda prompt acestui demers, astfel incat securitatea Romaniei sa nu fie afectata pe termen lung.
Sursa stire: Ziare.com
Sursa imaginii: Social media
Subiecte abordate in articol: sistem patriot, Romania, Ucraina, aparare aeriana