Ultima actualizare: 11 iulie 2024
In timpul presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, pe care o va detine incepand cu 1 iulie, Ungaria intentioneaza sa se concentreze pe avansarea procesului de aderare a tarilor din Balcanii de Vest, in detrimentul negocierilor cu Ucraina si Republica Moldova, potrivit declaratiilor reprezentantului permanent al Ungariei pe langa UE, Odor Balint.
Ce planuri are Ungaria pentru negocierile de aderare
Desi Uniunea Europeana va deschide negocierile de aderare cu Ucraina si R. Moldova saptamana viitoare, sub presedintia belgiana, Budapesta si-a exprimat deja rezerve fata de aceste demersuri. Odor Balint a precizat ca nu sunt planificate conferinte interguvernamentale privind aderarea celor doua tari in cursul anului 2024.
In schimb, guvernul ungar doreste sa „avanseze cat mai mult posibil” in procesul de integrare a tarilor din Balcanii de Vest, care aspira la aderarea la UE de peste doua decenii. Printre statele vizate se numara Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia si Hertegovina si Muntenegru.
Ungaria vrea sa organizeze un summit in Balcanii de Vest
Ungaria intentioneaza, de asemenea, sa organizeze un summit in regiune, cu participarea Uniunii Europene si a tarilor din Balcanii de Vest, desi data evenimentului nu a fost inca stabilita, potrivit surselor diplomatice citate de Agerpres.
In prezent, UE a deschis negocieri de aderare cu toate statele din Balcanii de Vest, cu exceptia Bosniei si Hertegovinei si Kosovo. Ultimul stat mentionat nu a obtinut inca statutul de tara candidata, desi a solicitat acest lucru, din cauza faptului ca Spania, Cipru, Grecia, Slovacia si Romania nu recunosc independenta unilaterala declarata in 2008 de Pristina fata de Serbia.
Ungaria se opune negocierilor cu Ucraina si R. Moldova
Decizia Ungariei de a prioritiza Balcanii de Vest in detrimentul negocierilor de aderare cu Ucraina si Republica Moldova ar putea reprezenta o provocare pentru aspiratiile euroatlantice ale celor doua tari. Motivele exacte ale acestei pozitii nu sunt pe deplin elucidate, dar este posibil ca Budapesta sa urmareasca avansarea propriilor interese strategice in regiune.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: Ungaria negocieri de aderare Balcanii de Vest Ucraina Republica Moldova
Articolul se bazeaza pe declaratiile reprezentantului permanent al Ungariei pe langa UE si informatiile furnizate de agentia Agerpres.