26.6 C
București
25 iunie 2024

Rusia furioasa dupa ce Biden permite atacuri ucrainene pe teritoriul sau

Citeste si ...

Moscova sustine ca fortele sale castiga tot mai mult teren in jurul Harkovului si acuza NATO si Statele Unite de escaladarea tensiunilor, dupa ce oficialii americani au anuntat ca permit Ucrainei sa foloseasca armamentul pentru a ataca tinte militare pe teritoriul rusesc. Administratia Biden a ridicat partial embargoul pentru apararea orasului Harkov, permitand lovirea centrelor de comanda si control, a depozitelor de armament sau a trupelor rusesti in regiunea Belgorod.

Rusia furioasa dupa ce Biden permite atacuri ucrainene pe teritoriul sau
Rusia furioasa dupa ce biden permite atacuri ucrainene pe teritoriul sau

Desi presedintele Joe Biden nu a aprobat folosirea rachetelor cu raza lunga de actiune, aceasta decizie a starnit furie la Moscova. Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului rus de securitate, a avertizat ca o astfel de actiune ar putea insemna un razboi cu NATO si ca Rusia este pregatita sa foloseasca arme nucleare tactice impotriva Ucrainei.

Avansul rusilor in Harkov si atentia pentru copiii ucraineni

Potrivit oficialilor rusi, fortele Moscovei controleaza 30% din suprafata orasului Harkov si avanseaza in toate directiile tactice. In mai, au fost „eliberate” 28 de asezari in regiunea Harkov, iar „inamicul” s-ar retrage intre 8 si 9 kilometri.

Intre timp, civili nevinovati continua sa piara in atacurile cu rachete care vizeaza orasul. Imagini surprinse din drona arata amploarea dezastrului – locuinte transformate in ruine si fumegand.

De bunastarea copiilor ucraineni ajunsi in Rusia in timpul razboiului s-a interesat chiar presedintele Putin. Un oficial rus afirma ca 70 de copii au fost reuniti cu rude din Ucraina, „urmand instructiunile presedintelui”.

Schimb de prizonieri si aniversare sumbra

Intr-o nota separata, 71 de soldati si patru civili ucraineni capturati in primele saptamani ale razboiului s-au intors in tara ca parte a unui schimb de prizonieri. Printre ei, Mariana, luata prizoniera la cucerirea Mariupolului, care a sunat-o prima data pe mama.

Presedintele Zelenski considera ca utilizarea armamentului occidental pe teritoriul rus a fost „mereu o chestiune de timp”, in timp ce Rusia ataca dinspre frontiera. Administratia Biden sustine ca politica privind armele americane nu s-a schimbat, Ucraina neputand lovi alte tinte in afara celor pentru apararea Harkovului.

In urma infruntarilor cumplite din Ucraina, sambata se implinesc 16 luni de la invazia declansata de Moscova pe 24 februarie 2022. O data simbolica, dar una care vorbeste despre violenta continua si costurile umane ale unui conflict fara sfarsit inca.

Citeste si...
Eurowings renunta la zborurile de la Iasi catre Duseldorf si Stuttgart din cauza cererii reduse

Distribuie acest articol si lasa un comentariu pentru a afla mai multe despre evolutia razboiului si decizia guvernului american. Razboi tragic in Europa in plina epoca moderna.

Sursa imaginii: Agentiile de presa

Subiecte abordate in articol: Rusia, razboi Ucraina, Joe Biden, Moscova, NATO

Articolul se bazeaza pe rapoartele oficiale ale Ministerului rus al Apararii, declaratiile presedintilor rus si ucrainean, precum si surse media de prestigiu precum Reuters si AFP.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole