Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Dupa invazia Rusiei in Ucraina la 24 februarie 2022, Kievul s-a confruntat cu provocarea de a convinge tarile non-NATO sa se alature si sa rupa legaturile cu Moscova. Eforturile au inregistrat unele progrese, pana la escaladarea violentelor din Gaza in octombrie 2023, cand atacurile Hamas si raspunsul israelian au afectat sprijinul international pentru Ucraina.
„Exista o linie clara de demarcatie: inainte de 7 octombrie, Ucraina si tarile europene au facut progrese in colaborarea cu statele din asa-numitul Sud Global, prezentand invazia Rusiei ca un atac ilegal,” a declarat Nico Lange de la Conferinta de Securitate de la Munchen. „Unele dintre aceste tari pun acum la indoiala apararea ferma a Israelului de catre Germania. Aceasta este o problema pentru politica ucraineana.”
Lupta grea pentru a convinge Asia de Sud-Est
Provocarea Kievului va fi expusa la summitul Shangri-La Dialogue din Singapore, unde Ucraina trimite o delegatie la nivel inalt pentru a convinge tarile non-NATO sa nu mai faca afaceri cu Rusia. „Dar razboiul din Gaza creeaza o dinamica dificila pentru Kiev,” scrie Politico.
Invazia Rusiei a fost prezentata ca o poveste de avertizare in Asia-Pacific, aratand cum o tara mica poate fi invadata peste noapte de un vecin mai mare. Totusi, in contextul actiunilor Israelului in Gaza, unde zeci de mii de civili au murit, multe tari in curs de dezvoltare contesta justificarea Occidentului pentru sprijinul acordat Ucrainei.
„Cand Rusia a invadat Ucraina, Occidentul a cerut lumii sa condamne Rusia in numele drepturilor omului. Astazi, insa, aceleasi tari permit un alt conflict sangeros in Gaza,” a declarat presedintele Indoneziei, Prabowo Subianto.

Rusia castiga teren in „razboiul de PR”
Chiar si inainte de violentele din Orientul Mijlociu, existau semne ca Rusia castiga razboiul de PR in randul tarilor in curs de dezvoltare, potrivit Indicelui de Perceptie a Democratiei. Sondajul arata ca, in timp ce sprijinul pentru sanctiunile anti-ruse ramane puternic in SUA si UE, in alte parti ale lumii o majoritate doreste sa mentina legaturile economice cu Rusia.
Aducerea tarilor din Asia de Sud-Est la bord va fi o provocare cheie pentru Ucraina, in timp ce se lupta cu un inamic bine inarmat si incearca sa obtina resursele necesare pentru a castiga. In plus, interesul Occidentului de a ajuta Ucraina risca sa scada din nou din cauza alegerilor din Europa si SUA.
Eforturile diplomatice ale Ucrainei de a obtine sprijin international sunt umbrite de perceptia ca Occidentul aplica standarde duble fata de conflictele din lume. Kievul trebuie sa regandeasca strategia pentru a convinge „Sudul Global” ca invazia Rusiei trebuie opusa cu orice pret, in pofida controverselor din alte parti.
Sursa imaginii: —
Subiecte abordate in articol: conflict Israel-Palestina, invazia Rusiei in Ucraina, diplomatie, relatii internationale
Articolul se bazeaza pe informatii si declaratii citate din publicatia Politico privind impactul conflictului din Gaza asupra eforturilor diplomatice ale Ucrainei.