28.5 C
București
19 iunie 2024

Rusia trimite forte speciale cecene la granita regiunii Harkov. Care este misiunea lor secreta?

Rusia a desfășurat trupe cecene de elită lângă regiunea Harkov. Rapoarte arată că misiunea lor secretă ar putea fi aceea de forțe de blocare, nu operațiuni ofensive.

Citeste si ...

Intr-o noua escaladare a operatiunilor militare in Ucraina, Rusia a decis sa desfasoare trupe cecene de elita in apropierea regiunii Harkov. Potrivit unui raport recent al Institutului American pentru Studiul Razboiului (ISW), fortele speciale cecene „Ahmat” au fost redistribuite in zona de conflict, insa misiunea exacta a acestor unitati ramane incerta.

Comandantul Apti Alaudinov a confirmat intr-un interviu acordat pe 8 iunie postului rus de propaganda RT ca autoritatile de la Moscova au ordonat mutarea trupelor cecene in regiunea Harkov la sfarsitul lunii mai. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al fortelor ucrainene din Hortitia, locotenent-colonelul Nazar Volosin, sustine ca rolul acestor trupe ar fi acela de forte de blocare, mai degraba decat pentru operatiuni ofensive.

Rusia incearca sa compenseze pierderile uriase cu noi recrutari

Analistii de la ISW atrag atentia asupra faptului ca echilibrul instabil dintre pierderile rusilor si fortele nou formate nu va permite armatei ruse sa-si consolideze fundamental operatiunile ofensive. Potrivit analistului militar ucrainean Kostiantin Masovet, dintre cei 30.000 de militari recrutati lunar de Rusia, o parte ajung pe front doar ca inlocuitori pentru fortele care lupta deja.

Eforturile Rusiei de a-si completa armatele nu fac decat sa creeze rezerve operationale si strategice limitate. ISW a observat o „pulsatie” a ofensivei ruse, cu perioade de atacuri intense urmate de o scadere a ritmului operational pentru a-si reface pierderile.

In ciuda recrutarilor masive, ISW considera ca rezervele limitate ale Rusiei nu vor fi suficiente pentru a sustine un efort ofensiv la scara larga simultan pe mai multe fronturi. Comandamentul militar rus va fi probabil nevoit sa aleaga o singura directie principala in timpul ofensivei de vara asteptate.

Rusia trimite forte speciale cecene la granita regiunii Harkov. Care este misiunea lor secreta?
Rusia trimite forte speciale cecene la granita regiunii harkov. Care este misiunea lor secreta?

Rusii pregatesc ofiteri pentru razboi electronic in teritoriile ocupate

In paralel cu desfasurarea fortelor cecene, Rusia pregateste deschiderea unor sectii speciale pentru instruirea ofiterilor de razboi electronic in teritoriile ocupate din Ucraina. Potrivit Centrului National ucrainean de Rezistenta, ofiterii necesari armatei ruse vor fi instruiti in universitati civile din aceste zone.

Citeste si...
Putin a pus ochii pe un teritoriu strategic pentru NATO. „Ar fi sfarsitul pacii in regiune"

Autoritatile de ocupatie au promis Kremlinului infiintarea acestor departamente, iar cursurile vor fi mai scurte decat programele obisnuite. Totodata, absolventilor li se promit posturi contractuale avantajoase in armata rusa. De asemenea, in institutiile de invatamant din teritoriile ocupate vor fi introduse cursuri obligatorii despre drone.

Actiunile Rusiei sugereaza o strategie de consolidare a controlului asupra regiunilor cucerite si o pregatire pentru o eventuala prelungire a conflictului pe termen lung.

Ramane de vazut care va fi impactul real al acestor manevre militare si daca fortele speciale cecene vor juca un rol decisiv in batalia pentru Harkov. Distribuite surselor de incredere, ramaneti la curent cu evolutiile din acest razboi tragic.

Da un share acestui articol pentru a sensibiliza si alte persoane cu privire la actiunile Rusiei in Ucraina. Sau, lasa un comentariu cu opinia ta despre situatia de pe front.

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: razboi Ucraina, Rusia invazie, forte speciale, Harkov, forte de blocare

Articolul se bazeaza pe informatiile furnizate de Institutul American pentru Studiul Razboiului (ISW) si Centrul National ucrainean de Rezistenta.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Rusia trimite forte speciale cecene la granita regiunii Harkov. Care este misiunea lor secreta?