26.6 C
București
25 iunie 2024

Ministrul israelian Benny Gantz demisioneaza din guvernul lui Benjamin Netanyahu in mijlocul asaltului asupra Gazei

Citeste si ...

Retragerea lui Gantz nu va periclita majoritatea parlamentara in Knesset detinuta de coalitia de dreapta aflata la putere.

Ministrul israelian Benny Gantz si-a anuntat demisia din guvernul de urgenta al premierului Benjamin Netanyahu, retragandu-se astfel din unica forta centrista din coalitia de extrema dreapta a liderului controversat, intr-un moment in care asaltul asupra Fasiei Gaza se prelungeste de luni de zile.

Apelul lui Gantz pentru alegeri anticipate

„Netanyahu ne impiedica sa inaintam spre adevarata victorie. De aceea parasim azi guvernul de urgenta, cu inima grea, dar cu deplina incredere”, a afirmat Gantz la o conferinta de presa televizata duminica.

El a solicitat organizarea de alegeri anticipate, declarand ca „ar trebui sa aiba loc alegeri care sa stabileasca, in cele din urma, un guvern care sa castige increderea populatiei si sa fie capabil sa faca fata provocarilor”.

„Il chem pe Netanyahu: stabileste o data agreata pentru alegeri.”

Motivele demisiei: lipsa unui plan post-razboi pentru Gaza

Luna trecuta, Gantz a amenintat ca va parasi guvernul de urgenta – format anul trecut pentru a supraveghea razboiul din Gaza – daca Netanyahu nu va prezenta un plan post-razboi pentru teritoriul palestinian asediat si bombardat, unde Israelul continua o campanie de bombardamente terestre si aeriene care a ucis peste 37.000 de persoane incepand cu 7 octombrie, potrivit oficialilor sanitari din Gaza.

El a subliniat importanta protestelor impotriva guvernului condus de Netanyahu, dar a spus ca acestea trebuie sa respecte legea.

„Protestele sunt importante, insa ele trebuie sa se desfasoare intr-o maniera legala si nu trebuie sa incurajeze ura. Noi nu suntem dusmanii unii altora. Dusmanii nostri sunt in afara granitelor noastre”, a declarat el pentru reporteri.

Apelul lui Gantz catre ministrul apararii Yoav Gallant

Gantz l-a indemnat, de asemenea, pe ministrul apararii israelian Yoav Gallant „sa faca ceea ce este corect”.

Netanyahu a emis o scurta declaratie in care il indeamna pe Gantz sa nu „paraseasca frontul”, insa plecarea acestuia nu va periclita majoritatea parlamentara de 64 de locuri din cele 120 detinuta de coalitia de dreapta aflata la putere in Knesset.

Citeste si...
Intamplare tragica in munti: Un mort si cinci raniti in ultimele 24 de ore

Gantz este vazut ca principalul rival politic al lui Netanyahu in Israel. El a fost un lider de frunte in opozitie inainte de a se alatura cabinetului de razboi.

Cine ii va lua locul lui Gantz in cabinetul de razboi?

Ministrul israelian Benny Gantz demisioneaza din guvernul lui Benjamin Netanyahu in mijlocul asaltului asupra Gazei
Ministrul israelian benny gantz demisioneaza din guvernul lui benjamin netanyahu in mijlocul asaltului asupra gazei

Plecarea lui Gantz, a spus Khairat, „deschide terenul pentru cei mai de extrema dreapta ministri” din guvernul coalitiei condus de Netanyahu, inclusiv partidul ministrului israelian de finante Bezalel Smotrich, sa se alature acum cabinetului de razboi.

Smotrich a reactionat la demisia lui Gantz intr-o postare pe X (fosta Twitter), afirmand: „Nu exista act mai putin statal decat retragerea din guvern in timpul unui razboi.”

„Acest lucru este exact ceea ce [Yahya] Sinwar, [Hasan] Nasrallah si Iranul au urmarit, si, din nefericire, tu le indeplinesti cerinta”, a mai spus Smotrich, referindu-se la liderii Hamas si Hezbollah.

„Ii chem pe toti liderii partidelor sioniste pentru care Statul Israel este important sa se alature guvernului de unitate nationala pana la victorie.”

Partidul de extrema dreapta al lui Smotrich isi trage sprijinul din randul comunitatii de colonizari israeliene.

Articolul se bazeaza pe rapoartele agentiei de presa Al Jazeera si pe stirile furnizate de agentiile de presa.

In concluzie, demisia lui Benny Gantz din guvernul israelian, desi nu va afecta imediat majoritatea parlamentara a coalitiei de dreapta a lui Netanyahu, reprezinta o lovitura politica pentru premierul in exercitiu si deschide calea pentru o prezenta si mai accentuata a partidelor de extrema dreapta in cadrul cabinetului de razboi. Decizia sa vine ca urmare a nemultumirii fata de lipsa unui plan clar pentru perioada post-conflict in Gaza, si ar putea duce la alegeri anticipate in cazul in care alte partide se alatura apelului sau. Ramane de vazut cum va evolua situatia pe viitor.

Distribuiti acest articol pentru a ramane informati asupra ultimelor evolutii din conflictul israeliano-palestinian si lasati un comentariu cu opiniile voastre!

Sursa imaginii: [Getty Images]

Subiecte abordate in articol: Demisie, Cabinetul de razboi, Conflict Gaza, Alegeri anticipate

Citeste si...
Companie spaniola care reconditioneaza tancuri pentru Ucraina, lovita de hackeri rusi

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole