26.6 C
București
25 iunie 2024

Sezonul uraganelor din Atlantic 2024 ar putea fi unul dintre cele mai puternice din istorie

Între 17-25 de furtuni tropicale sunt prognozate pentru sezonul 2024, inclusiv 4-7 uragane majore de cat. 3 sau mai mult. Previziuni îngrijorătoare ale experților NOAA.

Citeste si ...

Expertii de la Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica (NOAA) au avertizat ca sezonul uraganelor din Atlantic din 2024 se anunta a fi un sezon „extraordinar”. Conform previziunilor, intre 17 si 25 de furtuni ar putea ameninta tinuturile de coasta din emisfera vestica in perioada iunie-noiembrie.

Asteptandu-se un numar record de uragane majore, richinele tropicale din 2024 s-ar putea numara printre cele mai violente din istoria recenta. Specialistii au estimat ca intre 4 si 7 uragane ar putea atinge categoria 3 sau mai mare pe Scara Saffir-Simpson, cu vanturi de peste 178 km/h.

„Aceste predictii sunt ingrijoratoare. NOAA nu a mai prezis niciodata un numar atat de ridicat de furtuni intense cu prilejul estimarilor din luna mai”, a declarat Rick Spinrad, directorul agentiei meteorologice americane, intr-o conferinta de presa.

Fenomenul La Niña alimenteaza pericolul

Conform specialistilor NOAA, principalele cauze ale activitatii ciclonice accentuate sunt fenomenul climatic La Niña si temperaturile ridicate ale apelor din Oceanul Atlantic.

La Niña, care reprezinta racirea anormala a apelor din Pacific, determina conditii prielnice formarii uraganelor in regiunea Atlanticului. Totodata, incalzirea apelor din bazinul vestic ofera combustibilul necesar dezvoltarii furtunilor de mare intensitate.

„Rezervorul atlantic e fierbinte in momentul de fata”, a avertizat Matthew Rosencrans, expert NOAA in previzionarea uraganelor. „Asta alimenteaza furtunile care se formeaza in acel bazin.”

Amenintarea reala pentru zonele de coasta

Sezonul uraganelor din atlantic 2024 ar putea fi unul dintre cele mai puternice din istorie
Sezonul uraganelor din atlantic 2024 ar putea fi unul dintre cele mai puternice din istorie

Sezonul uraganelor din Atlantic pune an de an la grea incercare rezilienta comunitatilor de pe litoralul vestic al Oceanului. De la pagube materiale uriase la pierderi de vieti omenesti, efectele dezastruoase ale acestor fenomene meteo extreme s-au agravat in ultimele decenii.

Un exemplu elocvent il constituie uraganul Ian din 2022. Furtuna de categoria 4 care a lovit statul Florida a lasat in urma peste 100 de victime si pagube estimate la peste 100 de miliarde de dolari.

„Aceste furtuni pot fi deosebit de violente si pot provoca daune extreme pe portiuni extinse de coasta. Impactul lor economic si uman este urias, iar fenomenul nu poate fi ignorat”, explica Rosencrans.

Specialistii indeamna la pregatiri temeinice in fata pericolului iminent. Un sezon uragan cu activitate record ar putea avea consecinte dramatice pentru milioane de oameni ce traiesc in apropierea litoralului atlantic.

Factori precum incalzirea globala si schimbarile climatice sunt considerati responsabili pentru intensificarea acestor fenomene meteo extreme de-a lungul ultimelor decenii. Prin urmare, expertii NOAA atrag atentia ca trebuie intreprinse masuri concrete de prevenire si protectie in fata dezastrelor naturale.

„Suntem cu totii chemati sa actionam responsabil si sa fim cat mai bine pregatiti pentru a face fata acestui sezon critic. Siguranta vietii si a bunurilor depinde de prompta noastra reactie.” – Rick Spinrad, director NOAA

Impartasiti acest articol pentru a informa si pe altii despre amenintarea serioasa reprezentata de uraganele din 2024! Lasati-ne si comentariile voastre despre cum va pregatiti pentru a face fata posibilelor furtuni violente.

Citeste si...
Zodiile Norocoase in Dragoste in 2024: Descopera Cine Isi Va Gasi Perechea Potrivita

Sursa imaginii: — [Freepik]

Subiecte abordate in articol: uragane incalzire globala Atlantic fenomene meteo

Articolul se bazeaza pe declaratiile expertilor de la Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica (NOAA) si constatarile lor stiintifice privind sezonul uraganelor din 2024.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole