Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Aceasta salata italiana de paste cu rosii, masline si broccoli este o alegere perfecta atunci cand doriti un preparat usor, racoritor si consistent. Combinatia armonioasa de ingrediente simple, dar pline de gust, face ca acest fel de mancare sa fie o optiune ideala pentru zilele calduroase de vara sau pentru un pranz rapid la birou. Lasati-va ispitit de aromele proaspete si descoperiti componentele sanatoase ale acestei salate!
Desi prepararea nu necesita eforturi complicate, rezultatul final este o explozie de arome si texturi care imbina perfect pastele pline de savoare cu prospetimea legumelor si branzei sarate. Indiferent daca o alegeti ca un fel principal usor sau ca o garnitura la un gratar sau un picnic, aceasta salata de paste va satisface atat simturile, cat si pofta de mancare.
Ingredientele fermecatoare
Ingredientele Salata italiana de paste cu rosii, masline si broccoli – Reteta simpla si delicioasa:
- 250 gr paste tricolore fusili
- 1/2 lgta bicarbonat de sodiu
- 200 gr rosii cherry
- 50 gr masline fara samburi
- 100 gr salam uscat
- un buchet mic de broccoli
- ulei de masline
- zeama lamaie
- sare si piper
O introducere apetisanta in lumea aromelor italiene

Aceasta reteta de salata italiana de paste cu rosii, masline si broccoli este o adevarata incantare pentru simturile tale. Ingredientele proaspete si gustul autentic mediteranean se imbina intr-un dans al aromelor care iti va lasa gura apa din primele secunde.
Pastele al dente, bogate in textura, se impletesc armonios cu dulceata rosiilor cherry, aroma robusta a maslinelor si prospetimea crocanta a broccolilor. Aceasta combinatie unica este imbogatita de un dressing usor, dar plin de savoare, realizat din ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie proaspata.
Iar daca doriti un plus de gust, puteti adauga cu incredere cateva cubulete de salam uscat sau branza feta sau mozzarella si busuioc proaspat pentru o nota aromatica distinctiva.
Pasi simpli pentru o capodopera culinara
Pregatirea pastelor si legumelor
- Fierbeti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, in apa cu sare, pana cand devin al dente. Scurgeti-le si clatiti-le cu apa rece pentru a opri procesul de gatire si pentru a le raci.
- Opareaza buchetele de broccoli in apa ramasa, adaugand 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu. Lasati-le cateva minute, apoi scurgeti-le si lasati-le la racit.
- Taiati rosiile cherry in jumatati si feliati maslinele. Taiati salamul uscat in cubulete potrivite.
Asamblarea salatei de paste
- Intr-un bol mare, amestecati pastele fierte, rosiile cherry, maslinele, salamul si bucatelele de broccoli.
- Intr-un castron mic, amestecati uleiul de masline si sucul de lamaie pentru a forma un dressing.
- Turnati dressingul peste amestecul de paste si legume, apoi asezoneaza cu sare si piper dupa gust.
- Amestecati bine pentru a combina toate ingredientele si pentru a distribui uniform dressingul.
- Lasati salata sa se odihneasca in frigider timp de aproximativ 30 de minute inainte de servire, pentru a permite aromelor sa se combine.
Servire si recomandari
Aceasta salata este perfecta la gratar sau la un picnic, putand fi luata si la pachet. Pentru un plus de aroma, puteti adauga cateva frunze de busuioc proaspat sau cubulete de branza feta sau mozzarella.
Incercati si reteta de Salata de paste cu feta, excelenta la gust si aromata, sau Salata de paste reci, perfecta alaturi de un fel principal. Va recomandam, de asemenea, varianta gustoasa de Salata de pui cu paste si porumbu.
Numar de portii | Timp total de preparare | Valori nutritionale per portie |
---|---|---|
1 | Sub 30 de minute | – Calorii: 570 |
– Proteine: 21g | ||
– Grasimi: 25g | ||
– Carbohidrati: 65g |
Trucuri si sfaturi pentru o salata de paste desavarsita

- Pentru o textura mai crocanta, opariti broccolii in apa cu bicarbonat de sodiu doar cateva minute, nu mai mult.
- Lasati salata sa se odihneasca in frigider inainte de servire, pentru a permite aromelor sa se combine perfect.
- Adaugati putin ulei de masline extravirgin in dressing pentru o aroma mai puternica si un gust autentic mediteranean.
- Personalizati-o dupa preferinte, adaugand ingrediente precum ton, ardei grilaţi, ceapa rosie sau branza feta.
- Pentru o varianta vegetariana, inlocuiti salamul uscat cu naut sau fasole boabe.
- Pastrati salata in recipiente ermetic inchise in frigider pentru a o mentine proaspata mai mult timp.
Beneficiile sanatatii si avertismente
Aceasta salata de paste cu rosii, masline si broccoli este nu doar delicioasa, ci si o sursa excelenta de nutrienti esentiali. Iata cateva beneficii importante pentru sanatate:
- Pastele integrale sunt bogate in fibre, vitamine din complexul B si minerale precum fier, magneziu si fosfor, contribuind la un metabolism sanatos.
- Rosiile cherry sunt o sursa excelenta de vitamina C, licopena si antioxidanti care protejeaza celulele de stresul oxidativ.
- Maslinele furnizeaza grasimi sanatoase mononesaturate si antioxidanti precum oleuropeina si hidroxitirosol, care pot reduce riscul bolilor cardiace.
- Broccolii sunt bogati in vitaminele C si K, folati, fibre si compusi anticancer precum sulforafan si indoli.
Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont de aportul de sodiu din sarea adaugata si din salam si masline, precum si de continutul de grasimi din ulei si salam. Pentru o varianta mai sanatoasa, puteti reduce cantitatile de sodiu si grasimi sau alege optiuni fara sare si slabe.
Intrebari frecvente despre reteta de salata cu paste

Intrebarea 1: Pot folosi paste din grau dur in loc de paste tricolore?
Raspuns 1: Desigur, puteti folosi orice tip de paste doriti. Pastele din grau dur sunt o optiune excelenta, deoarece au o textura ferma si absorb bine aromele ingredientelor. De asemenea, pastele integrale reprezinta o alternativa si mai sanatoasa.
Intrebarea 2: Este obligatoriu sa utilizez salam uscat in aceasta reteta?
Raspuns 2: Nu, salamul uscat nu este obligatoriu. Puteti omite aceasta ingredienta daca doriti o varianta vegetariana sau preferati sa reduceti aportul de grasimi si sodiu. In locul salamului, puteti adauga naut sau fasole boabe pentru a adauga proteine si textura.
Intrebarea 3: Cata zeama de lamaie trebuie sa folosesc pentru dressing?
Raspuns 3: Cantitatea de zeama de lamaie depinde de preferintele personale. De obicei, se folosesc aproximativ 2-3 linguri de zeama de lamaie pentru a obtine un gust proaspat si usor acrisor. Puteti incepe cu aceasta cantitate si ajusta dupa gust.
Intrebarea 4: Pot pregati salata in avans?
Raspuns 4: Aceasta salata de paste este perfecta pentru a fi pregatita in avans. Puteti prepara toate ingredientele si amesteca dressingul separat. Asamblati salata chiar inainte de servire pentru a mentine textura crocanta a legumelor si a preveni inmuierea pastelor.
Descopera si alte retete delicioase pe site-ul nostru si bucura-te de o experienta culinara autentica si sanatoasa!
Image source: [Unsplash]
Topics covered in the article: [salata italiana, paste, rosii, masline, broccoli]