Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Slovenia a anunţat joi ca se alatura statelor europene care recunosc formal Palestina ca stat independent, provocand furia Israelului. Decizia a fost luata de guvernul premierului Robert Golob şi va fi supusa marţi votului parlamentului de la Ljubljana.
Patru tari europene recunosc Palestina intr-o saptamana
Alaturi de Slovenia, alte trei ţari europene – Spania, Irlanda şi Norvegia – au recunoscut saptamana aceasta Palestina ca stat independent, ceea ce a declansat o reactie dura din partea Israelului. Guvernul israelian şi-a retras ambasadorii din aceste state.
Ministrul de externe israelian Israel Katz a descris decizia Sloveniei drept o „recompensa” oferita gruparii islamiste palestiniene Hamas pentru „crimele şi violurile” comise in incursiunea militara din 7 octombrie in sudul Israelului. Atacul a declansat un nou razboi in Faşia Gaza.
143 de state membre ONU recunosc deja Palestina
In prezent, 143 din cele 193 de state membre ale ONU au recunoscut Palestina ca stat. Dintre acestea, zece sunt state membre ale UE:
- Bulgaria
- Republica Ceha
- Polonia
- Romania
- Slovacia
- Ungaria
- Cipru
- Suedia
- Spania
- Irlanda
Primele sase tari au luat aceasta decizie in perioada comunista, iar restul in ultimii ani.
Reactia furioasa a Israelului
Israelul a reactionat extrem de dur la recunoasterea Palestinei de catre cele patru state europene in ultima saptamana. Pe langa retragerea ambasadorilor, oficialii israelieni au acuzat aceste tari ca incurajeaza terorismul si submineaza procesul de pace.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca Israelul va lua „masuri suplimentare” impotriva statelor care recunosc Palestina, fara a oferi detalii concrete. El a subliniat ca Israelul ramane deschis la negocieri de pace, dar numai cu conditia ca Palestina sa recunoasca mai intai Israelul ca stat evreu.
Niciun progres in negocierile de pace
In ciuda presiunilor internationale, negocierile de pace intre Israel si Palestina sunt in impas de mai multi ani. Ultimele discutii serioase au esuat in 2014. De atunci, violentele au continuat sa escaladeze, cu atacuri teroriste din partea gruparilor palestiniene si operatiuni militare ale Israelului in Fasia Gaza si Cisiordania.
Comunitatea internationala sustine solutia celor doua state – un stat israelian si un stat palestinian care sa coexiste pasnic unul langa celalalt. Insa divergentele profunde intre cele doua parti, combinat cu extinderea constanta a coloniilor israeliene in teritoriile ocupate, fac tot mai improbabila materializarea acestei viziuni.
Recunoasterea oficiala a Palestinei de catre tot mai multe state membre UE arata ca Europa isi pierde treptat rabdarea cu impasul din Orientul Mijlociu. Insa fara implicarea serioasa a SUA si fara compromisuri majore de ambele parti, perspectivele pentru pace raman sumbre.
Distribuie acest articol daca sustii dreptul poporului palestinian la autodeterminare, fara a nega dreptul Israelului la existenta. Impartaseste-ti parerea intr-un comentariu civilizat si constructiv!
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: statul Palestina, conflictul israeliano-palestinian, recunoasterea internationala, procesul de pace
*Articol documentat pe baza informatiilor si datelor din surse deschise, combinate cu o analiza originala a autorului.