22.8 C
București
19 iunie 2024

Giorgia Meloni joaca la doua capete in Europa. Urmareste sa impuna o noua majoritate de dreapta dupa alegerile europene

Citeste si ...

Giorgia Meloni, premierul Italiei si liderul partidului post-fascist Fratii Italiei, a reusit sa se impuna ca un partener constructiv la Bruxelles, in ciuda criticilor sale vehemente la adresa Uniunii Europene in trecut. Cu toate acestea, ea inca urmareste sa impuna o noua majoritate de dreapta in Parlamentul European dupa alegerile din iunie 2024.

Meloni mizeaza pe un scor electoral puternic in Italia

Premierul italian isi personalizeaza la maximum campania electorala pentru europarlamentare, mergand pana la a le cere alegatorilor sa scrie doar prenumele ei pe buletinele de vot. Meloni spera sa obtina un scor la fel de bun ca la alegerile din septembrie 2022 care au propulsat-o la putere si sa-si reafirme dominatia fata de partenerii de coalitie, Liga lui Matteo Salvini si Forza Italia lui Antonio Tajani.

Sondajele ii dau Fratiei Italiei 27% din intentiile de vot, in timp ce celelalte doua partide au mai putin de 9%. Acest lucru i-ar permite lui Meloni sa-si consolideze pozitia pe scena politica interna.

Obiectivul european al lui Meloni: o „schimbare de identitate” a UE

Dar Giorgia Meloni mizeaza si pe intarirea pozitiei sale la nivel european prin aceste alegeri. Ea doreste sa-si consolideze locul la masa Consiliului European si sa obtina o pozitie centrala in Parlamentul de la Strasbourg, care sa-i permita sa faca si sa desfaca majoritatea.

Astfel spera sa impuna, din interior, o „schimbare de identitate” a Europei, asa cum a proclamat la mitingul partidului spaniol de extrema dreapta Vox pe 19 mai la Madrid.

De la instalarea sa in Palatul Chigi in octombrie 2022, Meloni s-a straduit sa-i convinga pe omologii sai europeni ca are un loc de drept alaturi de ei, ca Italia Fratiei Italiei merita consideratia lor si face parte din concertul natiunilor europene. Ea vrea sa se impuna ca un interlocutor credibil, de incredere si respectat.

Giorgia meloni joaca la doua capete in europa. urmareste sa impuna o noua majoritate de dreapta dupa alegerile europene
Giorgia meloni, premierul italiei, urmareste sa impuna o noua majoritate de dreapta in parlamentul european dupa alegerile din 2024, mizand pe un scor electoral puternic in italia si pe o „schimbare de identitate” a ue.

„Meloni vrea sa se afirme ca un lider al dreptei clasice”, a declarat un inalt oficial european.

Citeste si...
Decizie ANAF: Fostul ministru Sebastian Vladescu, executat silit pentru datorii

„Sa daramam aceasta Uniune Europeana!”

Dar in spatele acestei fatade pro-europene, Giorgia Meloni nu si-a abandonat ambitiile de a schimba profund UE dinspre o viziune mult mai de dreapta, nationala si conservatoare. Discursul ei de la mitingul Vox din Madrid a aratat ca flacara eurosceptica arde inca in ea.

„Aceasta Europa care ne spune ce trebuie sa facem, care ne ameninta, care vrea sa ne transforme, sa ne faca toti la fel. Ei bine, aceasta Europa trebuie schimbata, trebuie transformata. Și doar noi o putem face!”

Pentru a-si atinge obiectivul, Meloni mizeaza pe consolidarea aliantelor sale in cadrul familiei politice a Conservatorilor si Reformistilor Europeni (CRE), care reuneste in principal partide nationaliste si eurosceptice. Desi se afla inca in spatele popularilor si socialistilor in sondaje, CRE ar putea deveni a treia forta politica din Parlamentul European dupa scrutinul din iunie.

O strategie riscanta intr-o Europa fragilizata

Prin urmare, jocul la doua capete al Giorgiei Meloni in Europa are ca miza nu doar viitorul Italiei, ci si al intregii Uniuni Europene. Daca reuseste sa impuna o noua majoritate de dreapta la Strasbourg si in capitalele europene, viziunea sa asupra Europei ar putea castiga teren.

Dar strategia sa comporta riscuri. Intr-o Europa deja fragilizata de criza sanitara, economica si geopolitica, impunerea unei agende pur nationaliste si conservatoare ar putea accentua tensiunile si divergentele intre statele membre.

Ramane de vazut daca Giorgia Meloni va reusi sa se impuna ca o forta de sinteza si de compromis la nivel european sau daca, dimpotriva, ambitiile sale vor duce la o Europa si mai dezbinata si mai slabita in fata provocarilor majore cu care se confrunta.

Sursa imaginii: getty Image

Subiecte abordate in articol: alegeri europene 2024 dreapta politica Uniunea Europeana Giorgia Meloni

Articolul se bazeaza pe analize si informatii publicate de Le Monde, un cotidian de prestigiu din Franta.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Giorgia meloni joaca la doua capete in europa. urmareste sa impuna o noua majoritate de dreapta dupa alegerile europene