22.8 C
București
19 iunie 2024

Sondaj INSCOP: alegerile europarlamentare si locale din Romania: PSD-PNL 43,7%, AUR pierde teren

Citeste si ...

Intentia de vot la alegerile europarlamentare din Romania arata un avans clar al Aliantei PSD-PNL, cu 43,7% dintre alegatorii care declara ca vor merge la vot. AUR ocupa pozitia secunda cu 17,5%, urmata indeaproape de Alianta Dreapta Unita (USR-PMP-Forta Dreptei) cu 14,1%. Partidele mai mici, inclusiv candidatii independenti, au obtinut scoruri modeste sub 3%.

La alegerile locale insa, peisajul politic se schimba. Desi PSD conduce cu 29%, PNL se apropie amenintator cu 27,6%. AUR scade la 14,5%, iar Alianta Dreapta Unita urca la 12,7%. Interesant este ca suma voturilor PSD si PNL separate este semnificativ mai mare decat scorul aliantei lor la europarlamentare.

Un rol important il va juca prezenta la vot

Ținand cont de respondentii care declara ca vor merge „sigur” la vot, clasamentul se modifica usor. Pentru europarlamentare, Alianta Dreapta Unita devanseaza AUR. La locale, PSD si PNL isi mentin pozitiile fruntase, urmate de Alianta Dreapta Unita si abia apoi de AUR.

Un factor decisiv va fi prezenta efectiva la urne, cu 62,9% dintre cei chestionati declarand ca vor vota „sigur”, comparativ cu 59,2% in aprilie. In contextul unei campanii electorale discrete pana acum, ultimele doua saptamani ar putea influenta rezultatele daca vor fi mai dinamice si atractive pentru electorat.

„Suma voturilor PSD si PNL la alegerile locale este semnificativ mai mare decat scorul Aliantei electorale PSD-PNL la alegerile europarlamentare care domina clasamentul.” – Remus Ștefureac, director INSCOP Research

O perspectiva de viitor asupra alegerilor

Sondaj inscop: alegerile europarlamentare si locale din romania: psd-pnl 43,7%, aur pierde teren
Sondaj inscop: alegerile europarlamentare si locale din romania: psd-pnl 43,7%, aur pierde teren

Desi sondajele ofera o imagine de moment, alegerile reale vor fi decisive. Votul din diaspora, de exemplu, poate influenta scorurile finale ale partidelor. In acelasi timp, ar trebui urmarit cu atentie modul in care alegatorii din marile orase, in special bucuresteni, isi vor exprima optiunile.

Pe masura ce campaniile electorale vor intra in linie dreapta, ramane de vazut daca partidele politice vor reusi sa mobilizeze electoratul si sa-si cristalizeze mesajele. Un vot masiv ar putea aduce surprize, in timp ce o prezenta scazuta ar putea consolida tendintele actuale.

Citeste si...
Republica Moldova Bate recurdul pentru Aderarea la UE: Referendumul Decisiv pe 20 Octombrie

Faceti-va vocea auzita! Participati la proces democratic si distribuiti acest articol pentru a informa si pe altii despre situatia politica din Romania inainte de alegeri.

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Alegeri, Sondaj, Partide politice, Prezenta la vot

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Sondaj inscop: alegerile europarlamentare si locale din romania: psd-pnl 43,7%, aur pierde teren