26.6 C
București
25 iunie 2024

Schoof, fostul sef al serviciilor de informatii, propus pentru functia de prim-ministru in Olanda

Partidul lui Wilders și alte trei formațiuni de dreapta l-au nominalizat pe Dick Schoof, fostul șef al serviciilor de informații, pentru a conduce noul guvern olandez.

Citeste si ...

Partidul de extrema dreapta Partidul Libertatii (PVV), condus de controversatul politician Geert Wilders, precum si alte trei formatiuni conservatoare au ajuns la un acord surprinzator de formare a unei noi coalitii guvernamentale in Olanda. Punctul central al intelegerii este desemnarea lui Dick Schoof, un fost sef al serviciilor de informatii olandeze, in functia de prim-ministru.

Conform unor relatari recente, cele patru partide implicate in negocierile de coalitie au anuntat ca vor organiza o conferinta de presa comuna cu Schoof in cursul zilei de marti pentru a-l prezenta oficial drept propunerea lor la sefia executivului. Aceasta miscare neasteptata vine dupa ce liderul PVV, Geert Wilders, s-a autoexclus din inceputul negocierilor pentru postul de premier.

Cine este Dick Schoof?

Dick Schoof, in varsta de 67 de ani, este o figura proeminenta in serviciile de securitate nationala olandeze. El a condus, pe parcursul carierei sale, atat Agentia Generala de Informatii si Securitate (AIVD), echivalentul olandez al serviciilor secrete, cat si Unitatea Nationala de Coordonare Antiterorista (NCTV). In prezent, Schoof ocupa functia de secretar general in cadrul Ministerului Justitiei din Olanda.

Conform informatiilor furnizate de cele patru partide, Dick Schoof va conduce un cabinet de guvernare care va fi mai putin dependent de Parlament. Cu toate acestea, noul guvern va trebui sa respecte acordul cvadripartid privind limitarea imigratiei si obtinerea unor exceptii de la regulile UE in domeniul azilului si politicilor de mediu.

O coalitie surprinzatoare de dreapta

Schoof, fostul sef al serviciilor de informatii, propus pentru functia de prim-ministru in olanda
Partidul lui wilders si alte trei formatiuni de dreapta l-au nominalizat pe dick schoof, fostul sef al serviciilor de informatii, pentru a conduce noul guvern olandez.

Alaturi de Partidul Libertatii (PVV) al lui Wilders, celelalte trei formatiuni care vor forma componenta noii coalitii sunt Partidul Noul Contract Social, BoerBurgerBeweging (BBB) – un partid fondat de fermierii olandezi, si Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD), din care face parte actualul premier Mark Rutte.

Geert Wilders a estimat saptamana trecuta ca se asteapta ca noul guvern sa fie instalat pana la sfarsitul lunii iunie. Initial, fostul ministru laburist Ronald Plasterk, un profesor universitar, era considerat favoritul pentru a conduce viitorul cabinet, insa acesta a anuntat ca nu isi doreste aceasta functie. Plasterk a fost unul dintre negociatorii intre partidele care vor forma coalitia de guvernare.

Citeste si...
Angajata bancara din Gorj a furat credite de 1 milion lei pe numele clientilor

In pofida aparentelor controversate, desemnarea lui Dick Schoof, un fost sef al serviciilor secrete, in fruntea unui guvern condus de partidele de dreapta, pare a fi o decizie care reflecta prioritatile acestei coalitii in materie de securitate nationala si gestionarea imigratiei. Ramane de vazut daca aceasta miscare va aduce beneficii sau va starni noi controverse in spatiul public olandez.

Sursa imaginii: Social Media

Subiecte abordate in articol: securitate nationala, Olanda, coalitie, guvern, dreapta

Informatiile prezentate se bazeaza pe un articol publicat de agentia de presa Reuters si citat de site-ul romanesc HotNews.ro.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole