Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Ministrul Apararii, Angel Tilvar, a subliniat necesitatea sprijinului ferm pentru state precum Ucraina si Republica Moldova, precum si importanta unei abordari cuprinzatoare a securitatii in regiunea Marii Negre. Aceste aspecte sunt „esentiale” pe termen scurt si mediu, avand in vedere evolutia posibila a situatiei.
Tilvar a afirmat ca razboiul din Ucraina a evidentiat nevoia de aderare a Ucrainei si Republicii Moldova la Uniunea Europeana, proces pe care Romania il sustine puternic. „Sprijinul ferm pentru state precum Ucraina si Republica Moldova si o abordare cuprinzatoare a securitatii in regiunea Marii Negre sunt esentiale. Trebuie sa lucram impreuna pentru consolidarea rezilientei Republicii Moldova”, a declarat ministrul la Black Sea and Balkans Security Forum.
Marea Neagra, „linia de confruntare” dintre Rusia si „adversarii sai”
Potrivit lui Tilvar, anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea de catre Moscova in 2014 a transformat Marea Neagra in principala linie de confruntare intre Federatia Rusa si cei pe care acest stat ii considera adversarii sai. Acest lucru a crescut instabilitatea regiunii, afectand interesele NATO si ale tarilor riverane, inclusiv ale Romaniei.
„In acest fel, Rusia a inaugurat o noua era a razboiului hibrid in regiunea Marii Negre, unde mijloacele neconventionale, inclusiv manipularea informatiei si interferentele straine, au devenit predominante”, a completat Angel Tilvar.
Ministrul Apararii a subliniat ca invadarea Ucrainei in februarie 2022 a generat o criza majora de securitate in Europa, evidentiind totodata necesitatea unor capabilitati de aparare robuste.
Importanta geostrategica a Marii Negre
Conform declaratiilor lui Tilvar, Marea Neagra este un nod central care leaga Europa, Asia Centrala, Caucazul, Marea Caspica, Orientul Mijlociu si Marea Mediterana. Aceasta reprezinta o ruta de tranzit intre Occident si Orient, facilitand legaturile dintre Europa si Eurasia prin coridorul mijlociu care include infrastructura critica, conductele de petrol si gaz, precum si cablurile de fibra optica.
Din aceasta perspectiva, orice eveniment din regiunea Marii Negre are un impact geopolitic considerabil, a subliniat ministrul Apararii.
Potrivit expertilor in securitate regionala, declaratiile lui Angel Tilvar subliniaza importanta strategica a Marii Negre si necesitatea consolidarii eforturilor pentru mentinerea stabilitatii in aceasta zona cruciala. Sprijinul ferm pentru Ucraina si Republica Moldova, alaturi de o abordare cuprinzatoare a securitatii, sunt considerate elemente-cheie in gestionarea situatiei actuale si prevenirea escaladarii conflictului.
Sursa: Romania Libera |
Sursa imagini: Pixabay |
Subiecte abordate in articol: [securitate, Marea Neagra, Ucraina, Republica Moldova, NATO]