Un tribunal din Franta a pronuntat vineri o decizie istorica, gasindu-i vinovati pe trei inalti oficiali sirieni de comiterea unor crime de razboi si condamnandu-i la inchisoare pe viata. Procesul a avut la baza disparitia si moartea ulterioara a unui barbat cu dubla cetatenie, franceza si siriana, Mazzen Dabbagh, si a fiului sau Patrick, dupa ce au fost arestati de serviciile de informatii ale fortelor aeriene siriene in noiembrie 2013.
Verdictul fara precedent
Verdictul fara precedent a fost primit cu aplauze in sala de judecata de la Cour d’Assises din Paris. Ali Mamlouk, unul dintre ofiterii gasiti vinovati, este in prezent consilier de securitate al presedintelui sirian Bashar al-Assad. Ceilalti doi, Jamil Hassan si Abdel Salam Mahmoud, au ocupat functii de conducere in unitatea de informatii a fortelor aeriene siriene.
Obeida Dabbagh, fratele lui Mazzen si unchiul lui Patrick, a declarat:
„Ma simt foarte, foarte emotionat. A fost un verdict pe care il asteptam. Este un proces istoric si unul care va crea un precedent juridic pentru cazurile viitoare.”
Respingerea acuzatiilor de tortura si crime in masa
Niciunul dintre cei trei inculpati nu a fost prezent la procesul care a durat patru zile. Guvernul sirian, presedintele Assad si aliatul Rusiei au respins in mod constant acuzatiile de tortura si crime in masa, intr-un razboi care, potrivit ONU, a facut sute de mii de victime.
Mazen Darwish, seful Centrului sirian pentru mass-media si libertatea de exprimare, a subliniat importanta procesului:
„Acesta este primul dosar in care este judecat un oficial sirian in functie.”
Tragedia victimelor
Dosarul a adus in atentia publicului tragedia familiei Dabbagh. Mazzen si fiul sau Patrick au fost arestati de agenti ai serviciilor de informatii ale fortelor aeriene siriene in noiembrie 2013 si au murit ulterior in timpul detentiei.
Verdictul reprezinta un pas inainte in eforturile de a trage la raspundere persoanele implicate in crimele de razboi comise in Siria, chiar daca inculpatii nu au fost prezenti la proces.
Desi procesul a fost tinut in absenta celor trei ofiteri sirieni condamnati, el stabileste un precedent legal important pentru cazurile viitoare legate de crimele de razboi comise in Siria. Verdictul este o raza de speranta pentru familiile victimelor care cauta dreptate si un semnal puternic ca actiunile represive ale regimului sirian nu vor ramane nepedepsite. Sursa: HotNews.ro
Sursa imagini: Getty Images |
Subiecte abordate in articol: crime de razboi, procesul de la Paris, oficiali sirieni, Mazzen Dabbagh, Patrick Dabbagh