16 C
București
22 mai 2024

Stare de alerta in Taiwan: 45 de avioane militare chineze zboara in apropierea insulei

Armata taiwaneză detectează amenințarea aeriană majoră cu câteva zile înaintea învestirii noului președinte pro-independență

Citeste si ...

Tensiunile dintre Taiwan si China continentala au atins un nou nivel critic miercuri, dupa ce fortele armate taiwaneze au raportat o prezenta militara aeriana masiva a Beijingului in apropierea teritoriului insulei. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii din Taiwan, nu mai putin de 45 de avioane de lupta chineze au fost detectate zburand in apropiere, reprezentand una dintre cele mai mari incursiuni aeriene din ultima perioada.

Incidentul alarmant are loc cu mai putin de o saptamana inainte ca Lai Ching-te, un politician cunoscut pentru pozitiile sale ferma fata de China, sa fie investit in functia de presedinte al Taiwanului. Desfasurarea fara precedent a fortelor aeriene chineze este interpretata de multi drept un avertisment dur din partea Beijingului la adresa noii administratii pro-independenta de la Taipei.

Stare de alerta in Taiwan: 45 de avioane militare chineze zboara in apropierea insulei
Stare de alerta in Taiwan: 45 de avioane militare chineze zboara in apropierea insulei 4

„Dintre aceste 45 de avioane, 26 au traversat linia mediana a stramtorii Taiwan,” a precizat Ministerul Apararii, referindu-se la linia imaginara care separa stramtoarea cu o latime de 180 km intre insula si China continentala.

Reactia SUA si a aliatilor regionali

Incidentul de miercuri a starnit rapid ingrijorare in randul partenerilor strategici ai Taiwanului, inclusiv Statele Unite. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui Biden, a calificat actiunile Chinei drept „provocari inacceptabile si potential destabilizatoare.”

Tot miercuri, natiunile aliate in Pacific precum Japonia, Australia si Coreea de Sud au transmis mesaje de solidaritate cu Taiwanul si si-au exprimat ingrijorarea profunda fata de actiunile Chinei.

Numere care vorbesc:

 • 26 avioane militare chineze au traversat linia mediana
 • 45 avioane chineze in total, detectate in apropierea Taiwanului
 • 180 km – latimea stramtorii intre Taiwan si China continentala

Situatia exploziva din Taiwan in ajunul investirii lui Lai

Desi incidentele aeriene intre Taiwan si China nu sunt un lucru nou, amploarea si momentul actuala escaladare ridica semne serioase de intrebare. Analistii sunt de parere ca Beijing incearca sa trimita un avertisment fara echivoc noii administratii de la Taipei, condusa de Lai Ching-te, un politician cu pozitii clar pro-independenta.

Citeste si...
Malta respinge extradarea Printului Paul al Romaniei, dar decizia nu este definitiva

„China doreste sa arate ca nu va tolera nicio tentativa a Taiwanului de a se indeparta de principiul Chinei unice,” a declarat Ian Bremmer, unul dintre cei mai renumiti experti in geopolitica. „Riscul unor confruntari militare accidentale este in crestere rapida.”

Perspective
„Lai Ching-te va avea una dintre cele mai dificile sarcini de a mentine un echilibru intre afirmarea suveranitatii Taiwanului si evitarea unui conflict deschis cu China.”Joseph Wu, expert in relatii sino-taiwaneze
„Beijingul incearca sa forteze mana in favoarea reunificarii cu Taiwanul, insa forta nu va face decat sa impinga opinia publica de pe insula si mai departe de China.”Andreea Brinza, analist politic roman

In acest context exploziv, noul presedinte se confrunta cu provocarea de a apara ferm independenta Taiwanului, fara a escalada prea mult tensiunile. Multe vor depinde si de reactia Statelor Unite, principalul furnizor de arme defensive pentru Taiwan.

Sublinieri importante:

 • Situatia extrem de volatila in relatia dintre China si Taiwan, cu riscuri crescute de escaladare militara
 • Administratia SUA, determinata sa-si respecte angajamentele fata de Taiwan, printre care furnizarea de sisteme defensive
 • Lai Ching-te, viitorul presedinte taiwanez, cunoscut pentru pozitiile pro-independenta fata de Beijing
 • Analistii avertizeaza asupra pericolului unor ciocniri militare accidentale in perioada imediat urmatoare

Calea inainte pentru Taiwan si aliatii sai

In conditiile unor tensiuni puternice cu Beijing si a amenintarii constante reprezentate de fortele militare chineze, Taiwan se vede fortat sa caute modalitati de a-si consolida apararea si de a obtine sprijin international. Printre optiunile luate in calcul se numara:

 1. Investitii masive in capacitati militare defensive, inclusiv achizitionarea unor sisteme anti-racheta modernizate
 2. Initiative legislative menite sa protejeze mai bine suveranitatea insulei in fata presiunilor Chinei
 3. Intensificarea cooperarii militare cu SUA si aliatii regionali precum Japonia si Coreea de Sud
 4. Campanii publice agresive de sensibilizare pe plan international cu privire la amenintarile Chinei
 5. Politici economice axate pe reducerea dependentei de pietele si lanturile de aprovizionare chineze
Citeste si...
FIFA va propune instituirea unor sanctiuni obligatorii impotriva rasismului

Situatia ramane extrem de fluida si imprevizibila. Reactia ferma, dar echilibrata a noii administratii de la Taipei, precum si solidaritatea partenerilor regionali vor fi cruciale pentru evitarea unui conflict militar deschis de importanta globala.

Impartasiti aceasta analiza detaliata pentru a creste gradul de informare cu privire la una dintre cele mai grave crize geopolitice actuale. Cum apreciati sansele unei rezolvari pasnice a disputei dintre China si Taiwan? Lasati un comentariu constructiv cu opinia dumneavoastra.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole