22.9 C
București
25 iulie 2024

SUA lovesc rebelii Houthi din Yemen: 7 radare militare distruse in atacuri care vizau nave comerciale

Forțele americane au distrus 7 radare militare ale rebelilor Houthi din Yemen, utilizate pentru a viza nave comerciale. O lovitură dură pentru gruparea susținută de Iran, care a intensificat atacurile în regiune.

Citeste si ...

Comandamentul militar american din Orientul Mijlociu (CENTCOM) a anuntat ca Statele Unite au lansat recent atacuri aeriene asupra unor radare controlate de rebelii Houthi in Yemen. Aceste atacuri au vizat sa reduca capacitatea gruparii sprijinite de Iran de a ţinti nave comerciale in Marea Rosie si Golful Aden.

Potrivit CENTCOM, fortele americane au distrus cu succes sapte radare de supraveghere detinute de Houthi in diverse zone ale Yemenului. Aceste sisteme radar le permiteau rebelilor sa vizeze si sa atace nave maritime, punand in pericol navigatia comerciala in regiune.

Escaladarea atacurilor Houthi asupra navelor

Loviturile aeriene vin ca raspuns la intensificarea atacurilor Houthi impotriva navelor comerciale care tranziteaza Marea Rosie si Golful Aden. Saptamana trecuta, rebelii au lansat un atac cu rachete asupra unei nave cargo sub pavilion liberian, provocand avarii grave si ranirea unui marinar.

Ulterior, o alta nava cargo, M/V Verbena, a fost lovita de doua ori de rachete Houthi in Golful Aden. Un marinar a fost ranit grav, iar incendiile de la bord au determinat evacuarea echipajului.

Acuzatii la adresa Iranului

CENTCOM a acuzat in mod direct Iranul de a sprijini actiunile Houthi prin furnizarea de arme si munitii gruparii rebele. Potrivit oficialilor americani, atacurile Houthi asupra navelor comerciale ameninta stabilitatea regionala si pun in pericol viata civililor neimplicati in conflictul din Yemen.

„Acest comportament nechibzuit al Houthi, sprijiniti de Iran, pune in pericol vietile marinarilor in Marea Rosie si Golful Aden. Ei actioneaza in numele palestinienilor din Gaza, dar vizeaza si ameninta viata cetatenilor din tari terte care nu au nicio legatura cu conflictul.” – a declarat CENTCOM.

Reactia SUA si aliatilor

SUA lovesc rebelii Houthi din Yemen: 7 radare militare distruse in atacuri care vizau nave comerciale
Sua lovesc rebelii houthi din yemen: 7 radare militare distruse in atacuri care vizau nave comerciale

Statele Unite au precizat ca vor continua sa actioneze impreuna cu partenerii pentru a trage la raspundere gruparea Houthi si a-i reduce capacitatile militare. In ultimele saptamani, SUA si Marea Britanie au lansat mai multe lovituri aeriene pentru a diminua stocurile de arme ale rebelilor, fara a reusi insa oprirea atacurilor.

Citeste si...
Descinderi surpriza ale politiei in cazul uriasei evaziuni fiscale cu deseuri reciclabile

Perspectiva orientata spre viitor: Escaladarea tensiunilor dintre puterile occidentale si Houthi in Yemen ar putea duce la o intensificare a operatiunilor militare in regiune. Rezolvarea pasnica a conflictului devine din ce in ce mai indepartata, cu consecinte umanitare grave pentru populatia civila.

Distribuie acest articol pentru a contribui la informarea publicului cu privire la ultimele evolutii din Yemen. Lasa un comentariu pentru a-ti exprima opinia.

Sursa imaginii: Social Media

Subiecte abordate in articol: Yemen, Houthi, SUA, atacuri, nave comerciale

Articolul se bazeaza pe informatii furnizate de Comandamentul Central al SUA pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) si agentii de stiri internationale.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole