20.2 C
București
25 iulie 2024

SUA pierd teren in lumea araba in fata Chinei: „America calcata in picioare din cauza razboiului din Gaza”

Citeste si ...

Aparitia unei lumi multipolare in ultimii doi ani provoaca schimbari radicale in strategiile geopolitice ale multor state, care se aliniaza de o parte sau alta a marilor puteri mondiale. Organizatia non-guvernamentala Arab Barometer avertizeaza acum ca Statele Unite isi pierd influenta in lumea araba, o regiune „fierbinte” din Orientul Mijlociu, unde China se infiltreaza si culege beneficii.

Pe masura ce vara lui 2023 se apropia de final, parea ca si Arabia Saudita, cea mai importanta tara araba care inca nu recunoaste Israelul, era pregatita sa faca acest pas. Dar atacul devastator al Hamas din 7 octombrie si operatiunea militara ulterioara a Israelului in Gaza au oprit acest demers. Arabia Saudita a declarat ca nu va normaliza relatiile cu Israelul pana cand acesta nu va facilita clar infiintarea unui stat palestinian.

Aceasta data s-ar putea dovedi decisiva si pentru SUA. Opiniile arabe s-au intors brusc impotriva celui mai ferm aliat al Israelului, Statele Unite – o evolutie care ar putea incurca eforturile americane de a rezolva criza din Gaza, de a controla Iranul si de a respinge influenta tot mai mare a Chinei in regiune.

Sondaje dramatice: SUA pierd teren, China castiga

Sondajele Arab Barometer arata ca pozitia SUA in randul cetatenilor arabi a scazut dramatic la finalul lui 2023 si inceputul lui 2024:

  • In Iordania, favorabilitatea fata de SUA s-a prabusit de la 51% in 2022 la 28%
  • In Mauritania, a scazut de la 50% la 31%
  • In Liban, de la 42% la 27%
SUA pierd teren in lumea araba in fata Chinei: "America calcata in picioare din cauza razboiului din Gaza"
Sua pierd teren in lumea araba in fata chinei: „america calcata in picioare din cauza razboiului din gaza”

In schimb, in ciuda sprijinului limitat pentru Gaza, China a fost principalul beneficiar al declinului reputatiei SUA. In toate tarile chestionate dupa 7 octombrie, cel putin jumatate au opinii pozitive despre China. Atat in Iordania cat si in Maroc, aliati cheie ai SUA, favorabilitatea Chinei a crescut cu cel putin 15 puncte.

Solutia cu doua state – cheia pentru recastigarea credibilitatii SUA

Pentru a-si restabili pozitia, analistii considera ca Statele Unite trebuie sa prezinte pasi concreti si pragmatici catre o solutie cu doua state intre Israel si palestinieni. Regiunea se afla intr-un punct de cotitura, iar SUA sunt teoretic bine pozitionate pentru a ajuta la obtinerea unei incetari a focului in Gaza si avansarea pacii.

Citeste si...
Schimbari Majore la Legea Malpraxisului in Romania: Ministrul Sanatatii Anunta un Proiect de Urgenta

Evenimentele recente arata ca opinia publica araba este extrem de volatila cand vine vorba de conflictul israeliano-palestinian si de rolul SUA in regiune. Declinul brusc al imaginii Statelor Unite si cresterea influentei Chinei ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru Washington. Va reusi administratia Biden sa gaseasca o cale de iesire din impas si sa-si recastige credibilitatea in Orientul Mijlociu? Distribuie acest articol si spune-ne parerea ta in comentarii!

Sursa imaginii: Reuters

Subiecte abordate: Statele Unite, China, lumea araba, Orientul Mijlociu, sondaje de opinie

Sursa datelor: Arab Barometer

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole