22.8 C
București
18 iunie 2024

Summitul de pace pentru Ucraina din Elvetia, boicotat de Kremlin si mai multe tari?

Citeste si ...

Kremlinul sustine ca mai multe state nu vor participa la summitul de pace pentru Ucraina, organizat luna aceasta in Elvetia. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca reuniunea nu are obiective clare si este „o pierdere inutila de timp”. Moscova considera absurd ca summitul sa se desfasoare fara prezenta Rusiei.

Pozitia Kremlinului

Intr-o conferinta de presa, Dmitri Peskov a afirmat ca este de inteles de ce unele tari refuza sa participe la summitul de pace din Elvetia. El a spus ca evenimentul nu este orientat spre rezultate concrete si „de aceea multe tari nu vor sa piarda timpul”.

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat anterior ca permisiunea acordata Ucrainei de a lovi tinte pe teritoriul rus ar putea escalada conflictul intr-un „razboi global”. Rusia sustine ca este deschisa la dialog pe baza „noilor realitati” pe care le-a creat prin ocuparea a aproximativ 18% din teritoriul ucrainean.

Absenta Chinei si a altor state

Intr-o lovitura pentru presedintele Zelenski, Beijingul a anuntat deja ca nu va participa la summit daca Rusia nu este invitata. Viaceslav Volodin, presedintele parlamentului rus, a remarcat cu satisfactie faptul ca nici Arabia Saudita nu va fi prezenta, conform unor relatari din presa.

Potrivit Kievului, peste 100 de tari si organizatii au confirmat participarea pana acum. Presedintele Zelenski doreste sa obtina un sprijin international larg pentru „formula sa de pace” in razboiul cu Rusia.

Ce vizeaza Ucraina

Summitul gazduit de Elvetia la initiativa Ucrainei urmareste identificarea de cai pentru o pace durabila, in conformitate cu principiile ONU si dreptul international.

Un obiectiv al reuniunii este crearea unei „foi de parcurs concrete” pentru implicarea Rusiei in procesul de pace, concept interpretat de Moscova ca o incercare de a-i transmite un ultimatum.

In timp ce Kremlinul denunta summitul ca fiind absurd si lipsit de sens, Ucraina spera sa obtina sustinere internationala pentru incetarea razboiului si retragerea fortelor ruse de pe teritoriul sau. Cu pozitii atat de indepartate, perspectivele unui acord de pace par indepartate in acest moment.

O privire spre viitor
Cu doar cateva saptamani ramase pana la summitul din Elvetia, toate privirile sunt indreptate spre eveniment. Va reusi Ucraina sa obtina sustinerea dorita pentru planul sau de pace? Sau va fi un exercitiu diplomatic inzadarnic, asa cum sugereaza Rusia? Raspunsul va avea implicatii majore pentru evolutia conflictului in lunile urmatoare.

Citeste si...
Cristian Popescu Piedone, indemn ilegal la vot: "Votaţi caluţul! Piedone"

Sursa imaginii: — [Social Media]

Subiecte abordate in articol: Ucraina, pace, summit, Rusia, Elvetia

Se bazeaza pe raportarea jurnalistica si declaratiile oficialilor de la Kiev si Moscova.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Summitul de pace pentru Ucraina din Elvetia, boicotat de Kremlin si mai multe tari?