Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Israelul nu a fost implicat in prabusirea elicopterului presedintelui iranian Ebrahim Raisi, a declarat un oficial anonim israelian pentru Reuters. Incidentul care a dus la moartea presedintelui si a ministrului de externe Hossein Amir Abdollahian pare sa fi fost cauzat de conditii meteo nefavorabile.
Conform primelor informatii dezvaluite de surse oficiale din Iran, accidentul aviatic mortal s-a produs din cauza vizibilitatii extrem de reduse si a vremii instabile, o versiune confirmata si de autoritatile israeliene.
„Nu am fost noi„, a subliniat reprezentantul israelian sub rezerva anonimatului, negand orice implicare a Israelului in incident.
Relatii tensionate intre cele doua tari
Desi cele mai recente declaratii par sa indeparteze orice suspiciune de implicare externa in tragedia aviatiei iraniene, evenimentul ramane cel putin bizar, avand in vedere relatiile extrem de tensionate dintre Tehran si Tel Aviv.
Iranul si Israelul sunt angrenati intr-un vechi conflict ideologic si geopolitic, iar guvernul de la Tehran este cunoscut drept un sustinator major al gruparilor militante antisisraeliene precum:
- Hamas in Gaza
- Hezbollah in Liban
- Huthi in Yemen
De-a lungul timpului, Israelul a lansat numeroase atacuri aeriene punctuale in Siria si alte regiuni in incercarea de a stopa activitatile gruparilor inarmate proiraniene.
„Desi relatia dintre cele doua tari este extrem de volatila, se pare ca de aceasta data nu a fost vorba de o actiune deliberata din partea Israelului”, a explicat Alon Ben-David, expert in probleme de securitate.

Speculatii privind cauzele prabusirii
In ciuda negatiilor oficiale, o serie de ipoteze si scenarii conspirative au inceput sa circule pe retelele sociale.
- Sabotaj al sistemelor electronice – Desi foarte putin plauzibila, aceasta varianta presupune ca hackeri externi ar fi putut supra mecanismele de siguranta ale elicopterului prezidential.
- Defectiune tehnica majora – Una dintre explicatiile cele mai frecvent invocate este aceea a unei defectiuni profunde la nivelul sistemelor de bord care ar fi dus la pierderea controlului asupra aeronavei.
- Eroare umana – Nu este exclusa varianta unei greseli fatale din partea echipajului de zbor, desi pilotilor le este greu de conceput o asemenea ipoteza avand in vedere antrenamentul avansat al acestora.
Cert este ca tragedia aviatiei iraniene va starni un val de controverse si dezbateri aprinse pe plan regional si international.
Implicatii geopolitice
Disparitia sefului statului iranian si a ministrului de externe ar putea genera un vid de putere temporar in regim si ar risca sa destabilizeze si mai mult situatia extrem de fragila din Orientul Mijlociu.
„Caderea elicopterului prezidential ridica numeroase semne de intrebare si reprezinta un moment critic pentru Republica Islamica”, a explicat Karim Sadjadpour de la Institutul Carnegie pentru Pace.
Scenarii posibile in Iran dupa accidentul aviatic | Analiza |
---|---|
Intarirea falangei conservatoare | In lipsa unor figuri proeminente reformiste, fortele conservatoare ar putea prelua controlul total al puterii in Iran. |
Revenirea la politica nucleara dura | Ar putea fi reluata dezvoltarea programului nuclear controversat, sursa de ingrijorare internationala. |
Intensificarea tensiunilor cu Israelul | Chiar daca nu a fost implicat in incident, evenimentul ar putea duce la escaladarea conflictului cu Israelul. |
„Incidentul aviatic este o lovitura grea pentru establishment-ul iranian, intr-un moment critic pentru regiune”, a concluzionat expertul Robert Malley.
Reactii internationale prudente
Pe plan international, aliatii occidentali au transmis prudent condoleante oficiale guvernului de la Tehran. Totusi, inca nu s-au facut prea multe declaratii oficiale privind potentialele urmari geopolitice ale evenimentului de saptamana trecuta.
„Trebuie sa luam masina inapoi de la reprezentantii Statelor Unite inainte de a trage orice concluzie precipitata”, a declarat un oficial european sub rezerva anonimatului.
Desi motivele exacte care au dus la tragicul accident aviatic iranian raman inca neelucidate, cu siguranta incidentul va avea efecte resimtite la nivel mondial. Ne putem astepta la o perioada de instabilitate in Iran si Orientul Mijlociu, provocari pentru comunitatile internationale si poate chiar reactii in lant, greu de anticipat la acest moment.
Scenariul pare unul imprumut direct de pe platourile de filmare ale thrillerilor conspirative, dar realitatea geopolitica actuala din regiune nu face decat sa accentueze gravitatea situatiei. Cum vor gestiona autoritatile de la Tehran vidul de putere ramas in urma acestei tragedii, ramane de urmarit in urmatoarea perioada.
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Iran, Ebrahim Raisi, Israel, Orientul Mijlociu