Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Ucraina este coplesita de masinaria de razboi a Federatiei Ruse, iar presedintele Volodimir Zelenski recunoaste ca situatia este critica, in special la Harkov. In disperare de cauza, liderul ucrainean cere arme si noi fonduri Occidentului, la scurt timp dupa ce Congresul SUA a aprobat un sprijin consistent de peste 60 de miliarde de dolari.
Petitie pentru interventia NATO in Ucraina
In paralel, in Ucraina a fost initiata o petitie prin care oamenii cer interventia militara a trupelor NATO. Ucrainenii au fost incurajati in acest sens de discursurile presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, care a declarat in repetate randuri ca nu exclude trimiterea unor trupe franceze pe frontul ucrainean. Desi primit cu raceala la Londra, Berlin si chiar Washington, ba chiar contestat, anuntul liderului de la Élysée a fost intampinat cu entuziasm in tarile baltice si in Ucraina.
Rolul posibil al trupelor aliate in Ucraina
Totusi, nu este foarte clar in ce ar putea sa faca trupele aliate pe front, nici macar in ce conditii ar putea fi trimise. Pana acum, s-au vehiculat doua idei:
- Presupunand ca se va ajunge ca aliatii sa trimita militari in Ucraina, o prima varianta ar fi ca acestia sa-i consilieze pe ucraineni si sa actioneze in spatele frontului, fara a se angaja in lupta cu rusii.
- A doua si cea mai radicala idee ar fi ca aceste trupe sa intervina efectiv in razboi si sa-i infrunte direct pe rusi.
Punctul de vedere al expertului Olga Chiriac
Printre cei care sustin ca aliatii ar trebui sa se implice mai mult se numara Olga R. Chiriac, profesor universitar si cercetator in domeniul stiintelor politice. „Adevarul” a discutat pe aceasta tema cu Olga Chiriac pentru a deslusi o posibila directie de actiune pe viitor.
Cetatean american de origine romana, Olga Chiriac este specializata in studii de securitate si strategic intelligence, cu un interes deosebit pentru aplicatiile militare ale stiintelor cognitive. Ea considera ca a sosit momentul ca europenii sa fie mai implicati in tot ceea ce se intampla pe continentul lor, fara a se baza exclusiv pe SUA, asa cum au facut-o de la Al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent.
„Este un razboi care are loc in Europa. Nu stiu daca e bine pentru europeni sa se bazeze 100% doar pe Statele Unite, mai ales ca noi o sa avem alegeri in America, iar politica noastra interna este un pic mai «zbuciumata» in acest moment. Am vazut, din pacate, ca acest pachet de ajutor de la Washington a trecut atat de greu, desi ar fi trebuit sa nici nu existe discutii. Eu spun ca europenii ar trebui sa fie mai implicati. Și implicati direct, nu indirect. Pentru ca este un razboi conventional si neregulat in Europa. Sa nu uitam, acesta este epicentrul acestui conflict, Europa”, spune experta.
Olga Chiriac a explicat si in ce mod ar putea interveni trupele aliate europene:
„Rolul fortelor armate nu este numai unul kinetic. Militarii europeni pot avea si rolul de advisors, de consilieri, pot avea rolul de security force assistants. Și aceste lucruri conteaza foarte mult pentru ca astfel de trupe bine antrenate si cu un moral ridicat sunt foarte importante. Daca ma intrebati pe mine daca o sa se ajunga aici, va voi raspunde ca niciodata nu exista garantii intr-un razboi, deci e greu de spus. S-ar putea sa fie nevoie, da. Și sa vedem trupe europene in Ucraina care sa aiba ca misiune sa-i consilieze si sa-i antreneze pe ucraineni”, a adaugat ea.
Putin nu da doi bani pe UE
Orice ezitare a europenilor il va incuraja pe Putin, crede Olga Chiriac. In opinia sa, dictatorul rus nu este interesat sa negocieze cu ucrainenii, dar nici cu Uniunea Europeana. De altfel, Moscova a transmis nenumarate semnale ca desconsidera Uniunea Europeana. Singurii parteneri de discutie in viziunea rusilor ar fi, mai spune ea, americanii.
„Vladimir Putin a spus foarte clar cu cine vrea sa discute. Inainte de a declansa razboiul care a inceput in 2022, el a trimis acele doua documente spre asa zisele negocieri doar catre NATO si Statele Unite. Deci Europa nici macar nu a fost luata in discutie, cu toate ca in acele documente spune clar ca isi doreste sa re-negocieze structura, arhitectura de securitate a Europei”, sustine Olga Chiriac.
Ea vorbeste si despre narativele Kremlinului, incepand cu afirmatiile ca NATO e doar o anexa a SUA si ca ar cauta sa atace Rusia.
„Negocierea s-a vrut cu SUA si cu NATO, pe care o considera un instrument de politica externa a Statelor Unite. De fapt, NATO este o alianta unde Statele Unite nu decid singure ce se intampla. Este o alianta politica-militara care nu a atacat niciodata pe nimeni, iar aici e un alt narativ al Moscovei. Și foarte important si sper sa scrieti asta, nici SUA si nici NATO nu au impus nimic statelor care fac parte din alianta. Țarile din Estul Europei au ales singure sa fie in aceasta alianta, nu au fost fortate de nimeni. Vedeti, este razboiul «povestilor». Iar Romania e un exemplu foarte bun. Aceste tari, inclusiv Romania, au facut parte din Pactul de la Varsovia, dar atunci au fost obligate de URSS”, puncteaza Chiriac.
Cine este Olga Chiriac
- Dr. Olga R. Chiriac este autoarea cartii „Politica externa a Federatiei Ruse: implicatii pentru securitatea Marii Negre” publicata de Palgrave Macmillan in 2023.
- Ea este cercetator si profesor specializata in studii de securitate si strategic intelligence, cu un interes deosebit pentru aplicatiile militare ale stiintelor cognitive.
- Dr. Chiriac este directorul programului pe Europa al Irregular Warfare Initiative (joint production Modern War Institute at West Point si ESOC, Princeton) si profesor invitat la Universitatea din Bucuresti, unde dezvolta impreuna cu echipa ICUB programul pe Marea Neagra.
- Ea este afiliata ca cercetator asociat al Joint Special Operations University, Tampa, Florida si Grupul de Cercetare privind Conflictele Economice si Concurenta (ECCRG) de la Kings College, Londra.
Lectia de istorie a Romaniei: de la obligatia de a face parte din Pactul de la Varsovia la alegerea libera de a adera la NATO
Olga Chiriac atrage atentia asupra unei lectii importante de istorie oferita de Romania. Țara noastra a fost obligata in trecut sa faca parte din Pactul de la Varsovia, insa, dupa caderea comunismului, a ales in mod liber sa adere la NATO.
„Vedeti, este razboiul «povestilor». Iar Romania e un exemplu foarte bun. Aceste tari, inclusiv Romania, au facut parte din Pactul de la Varsovia, dar atunci au fost obligate de URSS”, puncteaza Chiriac.
Prin urmare, narativul Kremlinului potrivit caruia NATO a fortat tarile est-europene sa adere la Alianta este complet neadevarat, sustine expertul american de origine romana
Europenii ar trebui sa ia in considerare o implicare mai directa in razboiul din Ucraina, iar Romania poate servi drept exemplu pozitiv prin prisma propriei istorii recente. Este esential ca aliatii sa actioneze unit si decisiv pentru a opri agresiunea Rusiei si a restabili pacea in Europa, conform expertilor consultati. Ramane de vazut daca liderii occidentali vor avea curajul sa treaca la fapte sau vor continua sa ezite in fata amenintarilor Moscovei.
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: ucraina, razboi, europa, nato