Președintele SUA, Donald Trump, se pregătește să anunțe astăzi noi tarife vamale într-o conferință de presă intitulată „Make America Wealthy Again”, programată la Casa Albă la ora 16:00 (20:00 GMT). Casa Albă a confirmat că aceste tarife, denumite de Trump „Tarife de Eliberare”, vor intra în vigoare imediat după anunțul oficial.
Detaliile rămân necunoscute până în ultima clipă
Trump a menținut incertitudinea privind țările vizate și amploarea măsurilor, promițând doar că va fi „foarte amabil” în anunțul său. În ultimele săptămâni, președintele a făcut mai multe declarații privind tarifele, schimbându-și frecvent poziția.
„Vom fi foarte drăguți, relativ vorbind, vom fi foarte amabili,” a declarat Trump, adăugând că tarifele vor fi mai mici decât cele pe care alte țări le impun Statelor Unite.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a confirmat marți că tarifele lui Trump vor intra în vigoare imediat după anunțul de miercuri.
Piețele financiare, în alertă maximă
Bursele globale au rămas volatile înaintea așa-numitelor „tarife reciproce”, pe care Trump susține că sunt necesare pentru a combate dezechilibrele comerciale neloiale cu țările care vizează Statele Unite.
Wall Street a înregistrat marți rezultate mixte, cu indicele Dow Jones Industrial Average în scădere cu 0,03%, în timp ce indicii de referință S&P 500 și Nasdaq Composite au crescut cu 0,38%, respectiv 0,87%.
Acțiunile americane din indicii S&P 500 și Nasdaq au avut cel mai prost trimestru din 2022 încoace. Producția manufacturieră din SUA s-a contractat din nou în martie, în contextul incertitudinii.
Reacții internaționale și pregătiri pentru represalii
Strategia lui Trump riscă să provoace o reacție în lanț de represalii din partea partenerilor comerciali majori precum China, Canada și Uniunea Europeană.
- Canada: Premierul Mark Carney a promis tarife asupra produselor americane care ar avea „impact maxim în SUA” și efecte minime asupra canadienilor.
- Mexic: Președinta Claudia Sheinbaum a declarat marți că nu va exista o abordare „ochi pentru ochi” în timp ce țara se pregătește pentru noile tarife de import americane.
- Uniunea Europeană: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE speră încă să negocieze o soluție, dar că „toate instrumentele sunt pe masă” pentru a riposta dacă va fi necesar. „Avem cea mai mare piață unică din lume, avem puterea de a negocia, avem puterea de a riposta,” a spus von der Leyen.
- China, Coreea de Sud și Japonia: Cele trei țări au format o alianță rară în weekend, convenind să își consolideze comerțul liber între ele.
Tarife deja implementate
Trump a impus deja o serie de tarife asupra rivalilor economici cheie de când s-a întors la Casa Albă:
- Tarife de 25% pentru toate importurile auto, anunțate săptămâna trecută
- Tarife de 25% pentru oțel și aluminiu din întreaga lume, intrate în vigoare la mijlocul lunii martie
- Tarife suplimentare de 20% asupra tuturor mărfurilor din China în martie, declanșând taxe de retorsiune din partea Beijingului
Trump a amânat însă tarifele asupra tuturor mărfurilor din Canada și Mexic.
Anunțul de astăzi ar putea marca începutul unui război comercial global, în timp ce partenerii comerciali ai SUA pregătesc măsuri de retorsiune. Impactul exact al tarifelor rămâne necunoscut până la conferința de presă a președintelui Trump, dar tensiunea pe piețele globale reflectă îngrijorările legate de potențialele consecințe economice.
Etichete: tarife Trump, războaie comerciale, economia globală, relații SUA-China, tarife vamale, politici comerciale
Analiza se bazează pe raportările agențiilor de știri privind politica comercială a administrației Trump.