Inalta Curte de Justitie din Londra a decis luni sa ii acorde fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, permisiunea de a face apel deplin impotriva extradarii sale in Statele Unite. Aceasta decizie reprezinta o mare victorie pentru Assange, care se confrunta cu 17 capete de acuzare de spionaj si una de utilizare frauduloasa a computerului, in legatura cu publicarea informatiilor secrete despre politica externa americana.
Curtea a considerat asigurarile SUA privind tratamentul lui Assange nesatisfacatoare
In martie, Inalta Curte ii acordase lui Assange dreptul limitat de a face apel pe trei motive. Totodata, Statelor Unite li se solicitase sa ofere garantii corespunzatoare ca nu vor cere pedeapsa cu moartea si ca ii vor permite lui Assange sa isi construiasca apararea pe baza dreptului la libera exprimare prevazut in Primul Amendament al Constitutiei americane.
Luni insa, intr-un verdict succint, doi judecatori londonezi de rang inalt au decis ca asigurarile primite din partea SUA nu sunt suficiente. Prin urmare, vor permite ca apelul integral al lui Assange sa mearga mai departe.
Numerosi sustinatori ai lui Assange au asteptat decizia curtii in fata cladirii, purtand pancarte de sprijin. Un banner urias fusese amplasat de un sustinator pe balustrada din fata Inaltei Curti.
SUA il acuza pe Assange ca a pus in pericol vieti de americani
Australianul in varsta de 52 de ani se confrunta in SUA cu 17 capete de acuzare de spionaj si una de utilizare frauduloasa a computerului, in legatura cu publicarea, in urma cu 15 ani, a unor informatii secrete referitoare la politica externa americana. Washingtonul sustine ca prin actiunile sale, Assange a pus in pericol vieti de cetateni americani.
Sustinatorii lui Assange argumenteaza insa ca el nu a facut decat sa informeze publicul, in calitatea sa de jurnalist si expert in tehnologia informationala.
Assange se afla in detentie din 2019, dupa 7 ani de azil in ambasada ecuadoriana
Assange se afla de cinci ani intr-o inchisoare britanica cu grad inalt de securitate, dupa ce s-a refugiat vreme de sapte ani in ambasada Ecuadorului de la Londra.
Decizia instantei britanice de a-i acorda dreptul de apel deplin este o raza de speranta pentru Assange si sustinatorii sai in lupta impotriva extradarii sale in Statele Unite. Totusi, batalia juridica este departe de a se fi incheiat.
Decizia de astazi a instantei britanice reinvie speranta lui Julian Assange de a evita extradarea in SUA, unde ar putea fi condamnat la inchisoare pe viata. Cu toate acestea, batalia juridica este departe de a se fi incheiat, iar consecintele pe termen lung ale publicarii de informatii secrete raman un subiect fierbinte de dezbatere intre aparatorii libertatii presei si autoritatile care invoca securitatea nationala. Soarta lui Assange va continua sa fie urmarita indeaproape, ca un test pentru echilibrul dintre transparenta si confidentialitate in era digitala.
Sursa: Europa Libera
Sursa imaginilor: Unsplash
Subiecte abordate in articol: Julian Assange, WikiLeaks, extradare SUA, Inalta Curte Londra, libertatea presei