28.5 C
București
19 iunie 2024

Ucraina dobora 29 de drone iraniene lansate de Rusia intr-un atac nocturn

Apărarea antiaeriană ucraineană respinge un nou val de atacuri cu drone kamikaze Shahed lansate de Rusia. Infrastructura energetică, ținta atacurilor.

Citeste si ...

Fortele aeriene ucrainene anunta ca au doborat toate cele 29 de drone de atac Shahed 131/136 de fabricatie iraniana trimise de Rusia in cursul noptii trecute. Un nou val de atacuri aeriene vizeaza infrastructura energetica si regiunile indepartate de front.

Apararea antiaeriana ucraineana este pusa la incercare in fata dronelor kamikaze iraniene. Bataliile aeriene nocturne devin tot mai intense, pe masura ce Rusia isi intensifica ofensiva in estul Ucrainei si incearca sa epuizeze sistemele de aparare aeriana ale inamicului. Potrivit raportului militar de luni dimineata, toate cele 29 de drone lansate din regiunea rusa Kursk si sudul Rusiei au fost doborate in regiunile Odesa, Nikolaev, Poltava si Liov.

O racheta balistica ruseasca Iskander a lovit regiunea Harkov, unde fortele ruse desfasoara de 10 zile o noua ofensiva terestra. Kievul cere insistent trimiterea de sisteme suplimentare de aparare antiaeriana pentru a proteja aceasta regiune de frontiera.

Regiuni lovite si pagube provocate

In regiunea Nikolaev, o femeie a suferit arsuri usoare in urma unui incendiu cauzat de resturile uneia dintre cele 19 drone doborate in zona, a anuntat guvernatorul regional Vitali Kim. Atacurile nocturne vizeaza in special infrastructurile energetice, provocand pene de curent in mai multe regiuni.

Ucraina dobora 29 de drone iraniene lansate de rusia intr-un atac nocturn
Ucraina dobora 29 de drone iraniene lansate de rusia intr-un atac nocturn

Ministerul Energiei de la Kiev a avertizat ca luni „ar putea fi impuse restrictii pentru abonatii industriali si rezidenti in toate regiunile” din cauza „penuriei de electricitate in sistemul energetic, dupa atacurile ruse”. Livrarile de urgenta cu energie electrica au fost deja asigurate din Romania, Slovacia si Polonia.

„Fortele ruse vizeaza aproape zilnic regiuni si orase din Ucraina indepartate de front, in timpul unor atacuri cu drone si rachete ghidate.” – Agerpres

Dinamica conflictului si tactica rusa

Aceste atacuri sustinute asupra infrastructurii critice fac parte din noua strategie a Moscovei de a epuiza apararea antiaeriana ucraineana prin valuri succesive de drone si rachete ieftine, dar greu de combatut. Rusia mizeaza pe epuizarea stocurilor limitate de munitie antiaeriana ale Ucrainei.

Citeste si...
Mandatul lui Zelenski in functia de presedinte al Ucrainei a expirat pe 20 mai

Desi costisitoare, tactica dronelor kamikaze iraniene pune o presiune constanta asupra sistemelor de aparare aeriana ucrainene. Chiar si atunci cand sunt doborate, dronele pot provoca daune prin impactul resturilor lor si incendiile rezultate.

Tabelul de mai jos prezinta sisteme majore de aparare antiaeriana trimise pana acum Ucrainei:

SistemFurnizorCapacitatiCantitate
PatriotSUARachete ghidate terra-aer, raza lunga2 baterii
SAMP/TFranta/ItaliaRachete ghidate terra-aer, raza medie?
NASAMSSUARachete ghidate si tun antiaerien8 baterii
IRIS-TGermaniaRachete ghidate terra-aer, raza scurta4 baterii

Necesarul de sisteme antiaeriene ramane insa foarte mare, iar aliatii occidentali incearca sa sporeasca aceste livrari pentru a ajuta Ucraina sa faca fata valurilor rusesti de drone si rachete care vizeaza populatia civila si infrastructura critica.

Sursa: Agerpres si Moldpres

Sursa imagini: Unsplash Subiecte abordate in articol: Ucraina, Rusia, drone iranice, atac nocturn, aparare antiaeriana

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Ucraina dobora 29 de drone iraniene lansate de rusia intr-un atac nocturn