28.5 C
București
9 septembrie 2024

De ce preturile legumelor romanesti raman la un nivel ridicat in sezon

Vremea rece a făcut ravagii în gospodăriile țărănești, determinând o criză în aprovizionarea cu legume proaspete. Descoperiți povestea din spatele prețurilor uriașe de la piață în această perioadă neobișnuită.

Citeste si ...

Vremea neobisnuit de rece pentru aceasta perioada a anului a determinat o scadere semnificativa a productiei de legume, fapt ce a dus la mentinerea preturilor la un nivel ridicat, contrar tendintei normale de ieftinire odata cu avansarea sezonului. In loc sa scada, preturile legumelor romanesti s-au „inghetat” la niveluri piperate in ultima perioada, spre nemultumirea consumatorilor.

Recoltele, afectate major de conditiile meteo nefavorabile

Potrivit fermierilor din zona Glodeanu Sarat, judetul Buzau, noptile deosebit de reci, cu temperaturi de doar 6-7 grade Celsius, au facut ca plantele sa stagneze, rosiile cocindu-se foarte greu. Razvan Sampetru, producator de tomate, explica:

„Seara e foarte frig, avem temperaturi de sase grade, de sapte grade, ceea ce pentru tomate, mai ales ca sa se si coaca, e putin, e foarte putin. […] Ar fi trebuit sa fie undeva la 27, 28 de grade Celsius ziua. Seara, undeva la 16, 17 grade Celsius, cam asa ar fi fost normal in perioada asta.”

Ionut Dragulin, un alt legumicultor din aceeasi zona, confirma: „Este foarte rece, noaptea sunt temperaturi de sapte grade, rosiile se coc foarte greu. Anul trecut, in pantaloni scurti eram pe vremea asta. Acum, cu geaca, hanorac, sosete„.

Ce temperaturi sunt necesare pentru coacerea legumelor

Conform fermierilor, plantele necesita o temperatura optima de 20-25 de grade Celsius pentru a se coace. La temperaturi scazute, procesele metabolice incetinesc, iar in zilele noroase, cantitatea redusa de lumina incetineste fotosinteza si implicit maturarea legumelor.

Aceasta situatie a condus la o productie mult diminuata, Sampetru recunoscand: „Ar fi trebuit sa recoltam undeva la de doua, trei ori pe saptamana, cam asta era media. Iar acum, o data pe saptamana„.

Preturi piperate la rosii si castraveti in piete

De ce preturile legumelor romanesti raman la un nivel ridicat in sezon

Recoltarea lenta a generat efecte directe in piete, unde tomatele romanesti se vand la preturi piperate, desi au trecut deja peste o luna de cand au aparut pe tarabe. In Buzau, de exemplu, kilogramul de rosii din solarii costa cel putin 10 lei.

Citeste si...
Mircea Geoana se apara in scandalul de plagiat al tezei de doctorat

Aceeasi problema se inregistreaza si la castraveti, unde exista decalaje mari la recoltare din cauza frigului. Fermierii spera ca vremea rece sa treaca rapid, pentru ca in caz contrar legumele mucegaiesc pe planta.

In asemenea conditii, law of supply and demand isi spune cuvantul. Razvan Sampetru explica: „Atunci cand este mai putina marfa, automat e cerere mai mare iar pretul tinde sa creasca„.

Consumatorii sunt astfel nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a-si asigura necesarul de legume proaspete. O situatie dezavantajoasa, cauzata insa de factorii naturali ostili din aceasta primavara.

Chiar daca preturile legumelor romanesti au „inghetat” la un nivel ridicat in perioada recenta, acest fenomen este de natura temporara si se datoreaza conditiilor meteo nefavorabile care au afectat major recoltele. Odata ce vremea se va ameliora, productia va reveni la parametri normali, permitand o revenire treptata a preturilor la cote acceptabile pentru toti consumatorii. Suntem invitati sa intelegem contextul dificil prin care trec fermierii si sa apreciem munca si sacrificiul acestora pentru a ne asigura hrana de baza.

Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: legume, preturi, fermieri, rosii, castraveti

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole