16 C
București
22 mai 2024

Un fost Ministru de Elita si Miliardarul Kazah si-a Torturat Sotia pana la Moarte intr-o Bataie Crunta – Probe Video Infioratoare la Proces

Citeste si ...

Intr-un proces ce a devenit un simbol al luptei impotriva violentei domestice in Kazahstan, un fost ministru kazah de top a fost condamnat la 24 de ani de inchisoare pentru uciderea sotiei sale, in urma unui caz care a socat intreaga tara si a pus in lumina reflectoarelor necesitatea stringenta de reforme judiciare si sociale. Kuandik Bisimbaev, fostul ministru al economiei din Kazahstan, a fost gasit vinovat de comiterea uneia dintre cele mai revoltatoare crime de violenta domestica din tara sa, dupa ce a torturat-o ore intregi pe sotia sa de 31 de ani, Saltanat Nukenova, intr-un apartament privat din capitala Astana.

Procesul amplu mediatizat a expus publicului imagini cutremuratoare de pe camerele de supraveghere care l-au surprins pe Bisimbaev in timp ce o lovea cu bestialitate pe sotia sa, tarand-o de par si cauzandu-i leziuni fatale. Verdictul a fost salutat de activistii pentru drepturile femeilor ca un pas important in calea construirii unei societati mai drepte si echitabile in Kazahstan, dar a subliniat, de asemenea, inca o data nevoia urgenta de a combate violenta domestica la nivel national.

Fondul Sangeros al Crimei

Kuandik Bisimbaev, in varsta de 44 de ani, a fost un personaj de frunte in elita politica si de afaceri a Kazahstanului. Cunoscut anterior pentru rolul sau de ministru al economiei intre mai si decembrie 2016, Bisimbaev a fost initial condamnat la 10 ani de inchisoare pentru luare de mita, dar a fost eliberat conditional dupa mai putin de trei ani de detentie. Dupa eliberarea sa, soarta tragica l-a pandarit dupa ce si-a angajat o noua sotie, Saltanat Nukenova, cu 13 ani mai tanara decat el.

Potrivit inregistrarilor video prezentate in instanta, intr-o noapte fatidica din 2022, Bisimbaev si Nukenova au intrat in apartamentul lor luxos din Astana, aparent intr-o stare de betie avansata. Ce a urmat a fost o scena salbatica de violenta domestica, in timp ce Bisimbaev a inceput sa o loveasca pe sotia sa cu pumnii si picioarele, intr-o maniera brutala si necrutatoare.

„Am fost martorii unor momente infioratoare de agresiune si tortura,” a declarat procurorul sef in cazul crimei. „Bisimbaev a torturat-o ore intregi pe sotia sa, intr-o furtuna de lovituri si acte de cruzime inumane.”

Probe Video Grafice in Instanta

In timpul procesului infiorator de socant, instanta a fost bombardata cu imagini grafice si perturbatoare luate de la camerele de supraveghere ale apartamentului. Inregistrarile video arata cu claritate cum Bisimbaev isi loveste in mod repetat sotia cu pumnii si picioarele, tarand-o de par si aruncand-o pe jos in timp ce ea tipa de durere. Saltanat Nukenova poate fi vazuta incercand sa se apere si sa se tina departe de sotul ei furios, dar Bisimbaev este neinduplecat in asaltul sau salbatic.

„A fost ca si cum Nukenova era un sac de box uman pentru Bisimbaev,” a comentat un ofiter de politie care a asistat la proces. „Aceste imagini mi-au zdruncinat sufletul si nu le voi putea da niciodata uitarii.”

In ciuda loviturilor cumplite pe care le-a primit, Saltanat Nukenova a reusit initial sa supravietuiasca atacului sotului ei. Cu toate acestea, ea a decedat ulterior la spital din cauza ranilor grave si a pierderii masive de sange.

Citeste si...
Elicopterul prezidential iranian, implicat intr-un incident aviatic la frontiera cu Azerbaidjanul

Statisticile oficiale privind violenta domestica in Kazahstan arata:*

  1. Una din sase femei este victima a actelor de violenta din partea sotului sau a partenerului
  2. Peste 38% dintre femeile casatorite au suferit cel putin o data abuz fizic din partea sotilor lor
  3. Doar 14% dintre cazurile de violenta domestica au fost raportate autoritatilor in 2022
AnCazuri de Violenta Domestica Raportate
2019189
2020227
2021314
2022486
2023673 (pana in august)

Datele arata o crestere alarmanta a numarului de cazuri de violenta domestica raportate in Kazahstan in ultimii ani, subliniind necesitatea stringenta de actiune si reforme.

Lupta Impotriva unei „Pandemii Tacute”

Verdictul in cazul Bisimbaev a fost primit cu un amestec de usurare si determinare de catre organizatiile pentru drepturile femeilor si grupurile de activism din Kazahstan. Multi au salutat pedeapsa aspra primita de fostul ministru ca un semnal puternic ca astfel de crime odioase nu vor fi tolerate.

„Aceasta condamnare este un pas inainte pentru tara noastra in lupta impotriva violentei domestice – o pandemie tacuta ce ne-a distrus prea multe vieti,” a declarat Aselya Kalykova, lidera a unui grup important pentru drepturile femeilor. „Dar inca mai este mult de facut pentru a proteja femeile de astfel de abuzuri .

Activistii pledeaza pentru reforme legislative semnificative care sa creasca pedepsele pentru violenta domestica, sa ofere un sprijin mai bun pentru victime si sa lanseze campanii ample de sensibilizare la nivel national. Mai mult, ei cer o examinare ampla a sistemului judiciar pentru a se asigura ca astfel de cazuri sunt tratate cu seriozitatea cuvenita.

Perspective Viitoare

In pofida verdictului de condamnare, multe voci avertizeaza ca kazahstanii nu trebuie sa se culce pe lauri in lupta lor impotriva violentei domestice. Statisticile raman ingrijoratoare, iar o schimbare reala in mentalitatea societatii este esentiala pentru a eradica aceasta plaga.

Organizatiile neguvernamentale cer investitii substantiale in servicii de sprijin pentru victime, precum si o campanie nationala de educare pentru a demonta stereotipurile de gen daunatoare si a promova respectul si egalitatea in randul barbatilor si femeilor deopotriva. Numai prin asemenea masuri ample se poate spera la o schimbare durabila in ceea ce priveste violenta domestica in Kazahstan.

Citeste si...
Geert Wilders va conduce un guvern de coalitie in Olanda, dupa 6 luni de negocieri

Cazul lui Kuandik Bisimbaev ramane un memento infiorator al consecintelor extreme ale violentei domestice. Dar acesta poate servi, de asemenea, ca un catalizator pentru schimbare, un apel la trezire pentru ca societatea kazaha sa se ridice impotriva acestui flagel si sa construiasca un viitor mai sigur si mai pasnic pentru femeile sale.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole