16 C
București
22 mai 2024

Zelenski: Luptele Grele din Harkov au Transformat Unele Sate in „Zone de Razboi”

Citeste si ...

Presedintele Volodimir Zelenski a vorbit deschis despre ofensiva transfrontaliera rusa declansata in regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei. Intr-un discurs televizat catre natiune, liderul de la Kiev a recunoscut ca lupte grele au loc de partea ucraineana a frontierei, iar anumite sate au trecut din „zone gri” in adevarate „zone de razboi„. Aceasta este o schimbare dramatica in climatul conflictului, iar implicatiile ar putea fi severe.

Potrivit lui Zelenski, obiectivul principal al atacurilor rusesti este de a dispersa si rasfira fortele ucrainene, astfel incat acestea sa neglijeze alte sectoare importante ale frontului. Ofensiva reprezinta o amenintare serioasa la adresa pozitiei Ucrainei si ar putea submina moral trupelor si populatiei civile.

„Ocupantii incearca sa-si consolideze pozitiile in unele sate”

Presedintele ucrainean a explicat ca Rusia depune eforturi pentru a-si consolida pozitiile in unele localitati din regiunea Harkov. „Sunt sate care s-au transformat din zone gri in zone de lupta, iar ocupantii incearca sa-si consolideze pozitiile in unele dintre ele sau pur si simplu sa le foloseasca pentru a avansa„, a declarat Zelenski.

Conform surselor media ucrainene, rusii ar fi cucerit deja mai multe sate de langa frontiera cu Rusia, situate la zeci de kilometri in interiorul regiunii Harkov. Printre localitatile ocupate se numara Strelecie, Pilnoie, Borisovka, Oghirtevo si Pleteniovka.

Ministerul Apararii rus confirma ocuparea a patru noi sate

Intr-un comunicat de presa, Ministerul Apararii de la Moscova a confirmat duminica preluarea sub control a altor patru localitati din apropierea frontierei – Gatisce, Krasnoie, Morohovet si Oleinikovo. Aceste cuceriri indica o inaintare constanta a trupelor ruse in adancimea regiunii Harkov.

Contraatacuri si evacuari in orasul-cheie Vovceansk

Un punct fierbinte al luptelor este orasul de frontiera Vovceansk, care a fost supus unor intense bombardamente rusesti. Zelenski a descris situatia aici ca fiind „extrem de dificila”, cu armata ucraineana desfasurand contraatacuri si ajutand in acelasi timp la evacuarea civililor.

Sarcina noastra este evidenta: sa provocam cat mai multe victime inamicului„, a subliniat presedintele ucrainean cu hotarare.

Citeste si...
Metroul de la Cluj, cel mai intarziat proiect din PNRR? Ministrul Investitiilor suna alarma

Potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, aproximativ 1.500 de persoane au fost evacuate din Vovceansk incepand de vineri. Duminica, mai ramasesera in jur de 500 de rezidenti in oras.

„Toate zonele de la frontiera de nord sunt sub focul inamic aproape 24 de ore din 24. Situatia este dificila”, a transmis Sinegubov pe retelele sociale.

Avertismente privind o fereastra de oportunitate pentru Rusia

Analistii militari avertizeaza ca ofensiva rusa din regiunea Harkov ar putea reprezenta o fereastra de oportunitate pentru Moscova, inainte ca Ucraina sa primeasca noi loturi mari de ajutoare militare occidentale. Prin dispersarea fortelor ucrainene, rusii incearca sa exploateze potentialele slabiciuni ale inamicului in aceasta perioada critica.

„Fortele Kremlinului urmaresc sa exploateze slabiciunile ucrainene inainte ca un lot mare de ajutoare militare noi pentru Kiev din partea partenerilor americani si europeni sa soseasca pe campul de lupta in urmatoarele saptamani si luni”, explica expertii.

Comandantul Fortelor Terestre ale armatei ucrainene a avertizat ca urmatoarele doua luni vor fi critice pe front, in timp ce un inalt oficial de la Moscova a sugerat ca Rusia nu a renuntat la obiectivul de a cuceri capitala Kiev.

In ciuda situatiei dificile, Zelenski ramane increzator ca Ucraina va rezista in fata acestei noi provocari. Cu sprijinul continuu al occidentalilor, el spera sa poata controla daunele si a impiedica Rusia sa castige un avantaj decisive pe campul de lupta.

In retrospectiva, discursul sau transmite un mesaj clar: batalia pentru Harkov este departe de a fi castigata, iar pretul va fi unul inalt pentru ambele parti implicate in conflict. Urmatoarele saptamani vor fi cruciale in determinarea evolutiei ulterioare a razboiului.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole