22.9 C
București
25 iulie 2024

Ungaria lui Viktor Orban preia presedintia UE intr-un climat de tensiuni si neincredere

Citeste si ...

Dupa Belgia, Ungaria lui Viktor Orban preia presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene pentru urmatoarele sase luni, in mijlocul unor tensiuni si ingrijorari la nivel european. Guvernul de la Budapesta incearca sa calmeze spiritele, promitand sa actioneze „impartial” si cu „deplina loialitate” fata de toate statele membre.

Totusi, excesele antidemocratice ale premierului Orban si legaturile sale cu Kremlinul, in pofida invaziei rusesti in Ucraina, alimenteaza neincrederea in capitalele europene. Franta este de asemenea ingrijorata, in contextul in care extrema dreapta a obtinut un scor record in primul tur al alegerilor legislative de duminica.

Un program marcat de viziunea suveranista a lui Orban

Ungaria intentioneaza sa isi faca auzita vocea discordanta in ceea ce priveste statul de drept, imigratia si conflictul din Ucraina, subiecte care au dus deja la tensiuni cu partenerii europeni si la inghetarea a miliarde de euro din fondurile UE destinate Budapestei.

Printre prioritatile anuntate de guvernul ungar se numara:

  • Consolidarea „competitivitatii economice” a UE
  • O mai buna combatere a „imigraţiei ilegale”
  • Apropierea ţarilor din Balcanii de Vest de aderarea la blocul comunitar

Desi Budapesta promite „o presedintie activa”, analistii nu se asteapta la un program foarte incarcat, intr-un moment in care noua Comisie Europeana abia isi incepe mandatul.

Orban, tot mai izolat pe scena europeana

Ungaria lui Viktor Orban preia presedintia UE intr-un climat de tensiuni si neincredere
Ungaria preia presedintia ue intr-un context de tensiuni. Ce promite budapesta pentru a linisti temerile statelor membre

In ciuda eforturilor sale de a influenta viitorul UE, Viktor Orban pare tot mai singur in bataliile sale:

  • Nu a reusit sa blocheze re-numirea Ursulei von der Leyen in fruntea Comisiei Europene
  • A pierdut deputati in Parlamentul European, iar partidul sau Fidesz ramane printre neafiliati
  • Tentativele de a forma o mare alianta suveranista alaturi de partidele de extrema dreapta din alte tari intampina dificultati

Totusi, premierul ungar nu renunta si spera sa construiasca un grup „Patrioti pentru Europa” alaturi de nationalistii austrieci si de fostul premier ceh Andrej Babis. Ramane de vazut daca va reusi sa adune suficienti aliati pentru a avea un impact real.

Citeste si...
Industria masinilor electrice a Ungariei se confrunta cu blocaje

O „marja limitata de manevra” pentru Ungaria

Presedintia UE ii ofera Ungariei un control asupra agendei reuniunilor, dar puterea sa ramane totusi limitata. Belgia si institutiile europene au lucrat intens in ultimele luni pentru a finaliza dosarele importante si a reduce astfel riscurile de instabilitate.

De exemplu, au fost aprobate noi sanctiuni impotriva Rusiei si au inceput negocierile „istorice” de aderare cu Ucraina, in pofida opozitiei lui Orban. Chiar daca va incerca sa obstructioneze anumite subiecte, „marja sa de manevra este limitata”, estimeaza expertul Daniel Hegedus.

In final, provocarea pentru Viktor Orban va fi mai degraba una de comunicare. Sloganul ales pentru presedintia ungara, „Make Europe Great Again”, inspirat din celebrul motto al lui Donald Trump, a starnit deja controverse. Fata de multiplele tensiuni actuale, ramane de vazut cum va reusi Budapesta sa pastreze unitatea si coerenta Uniunii in lunile ce urmeaza.

Divizarile persistente risca sa slabeasca vocea Europei pe scena internationala, intr-un context deja marcat de ascensiunea extremelor si de amenintarile externe. Pentru ca proiectul european sa avanseze, e nevoie ca toate statele membre sa coopereze in spiritul solidaritatii si compromisului, dincolo de interesele nationale.

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Ungaria, Uniunea Europeana, Viktor Orban, presedintia Consiliului UE

Datele si analizele prezentate se bazeaza pe informatiile furnizate de AFP.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole