24.9 C
București
24 iulie 2024

Examenul de Bacalaureat 2024 incepe astazi cu proba scrisa la Limba si Literatura Romana

Citeste si ...

Astazi, 1 iulie 2024, incepe sesiunea de vara a examenului national de Bacalaureat, cu proba scrisa la Limba si Literatura Romana. Conform datelor furnizate de Ministerul Educatiei, peste 134.000 de candidati sunt asteptati sa sustina examenul in aceasta sesiune, dintre care peste 119.000 din promotia curenta si peste 15.000 din seriile anterioare.

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2024 se vor desfasura in perioada 1-5 iulie, in 477 de centre de examen din intreaga tara. Dupa proba de astazi la Limba si Literatura Romana, elevii vor sustine marti proba obligatorie a profilului – Matematica sau Istorie, in functie de profilul ales. Joi va avea loc proba la alegere a profilului si specializarii, iar vineri, elevii apartinand minoritatilor nationale vor sustine proba de Limba si Literatura materna.

Reguli stricte pentru candidati in salile de examen

Accesul candidatilor in salile de examen este permis pana la ora 8:30, pe baza unui act de identitate valid. Pentru redactarea lucrarilor scrise, timpul alocat este de trei ore, calculat din momentul incheierii distribuirii subiectelor. Candidatii cu deficiente de vedere, de auz sau tulburari de neurodezvoltare pot beneficia de prelungirea timpului de examen cu cel mult doua ore, in baza aprobarii comisiilor judetene.

Este interzisa introducerea in salile de examen a ghiozdanelor, rucsacurilor, sacoselor, telefoanelor, tabletelor sau a altor mijloace electronice de calcul, stocare sau comunicare. De asemenea, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale. Cei surprinsi incalcand aceste reguli vor fi eliminati din examen si nu vor mai avea dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale Bacalaureatului.

Afisarea rezultatelor si depunerea contestatiilor

Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2024 vor fi afisate in data de 8 iulie, pana la ora 12:00, atat in centrele de examen cat si online. In aceeasi zi, in intervalul orar 12:00 – 18:00, candidatii nemultumiti de notele obtinute pot depune contestatii, inclusiv prin mijloace electronice.

Citeste si...
Liderul Hamas sub presiune din interior sa incheie razboiul din Gaza
Examenul de Bacalaureat 2024 incepe astazi cu proba scrisa la Limba si Literatura Romana
Examenul de bacalaureat 2024 incepe astazi cu proba scrisa la limba si literatura romana

Rezultatele finale urmeaza a fi facute publice in data de 12 iulie, prin afisare in centrele de examen si pe internet. Notele vor fi anonimizate, fiind afisate doar codurile candidatilor, nu numele si prenumele acestora.

Pentru a promova examenul de Bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

  • Sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale
  • Sustinerea tuturor probelor scrise si obtinerea notei 5 (cel putin) la fiecare dintre acestea
  • Obtinerea mediei generale 6 (cel putin) la probele scrise

Ministerul Educatiei pune la dispozitia celor interesati o linie TELVERDE (0800801100) in zilele de desfasurare a probelor scrise, intre orele 8:00 – 16:00, pentru a semnala eventuale nereguli in organizarea si derularea examenului. Subiectele si baremele de corectare pentru fiecare proba scrisa vor fi publicate zilnic, la ora 15:00, pe site-ul dedicat subiecte.edu.ro de catre Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie.

Peste 134.000 de candidati sustin incepand de astazi probele scrise ale examenului national de Bacalaureat 2024. Sa le uram succes tuturor si sa speram ca vor obtine rezultatele dorite pentru a-si putea continua parcursul educational si profesional! Nu uitati sa distribuiti acest articol pentru a informa cat mai multi absolventi de liceu asupra calendarului si regulilor de desfasurare a acestui important examen.

Sursa imaginii: Captura de ecran

Subiecte abordate in articol: bacalaureat 2024 probe scrise reguli candidati rezultate

*Informatiile prezentate se bazeaza pe datele oficiale comunicate de Ministerul Educatiei.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole