22.9 C
București
25 iulie 2024

Ungaria preia presedintia rotativa a Consiliului UE: 7 prioritati ambitioase sub sloganul „Make Europe Great Again!”

Citeste si ...

Incepand cu 1 iulie si pana la 31 decembrie 2024, Ungaria a preluat sefia Consiliului Uniunii Europene, for in care ministrii celor 27 de state membre dezbat, modifica si adopta legi propuse de Comisia Europeana. Premierul Viktor Orban a anuntat 7 prioritati indraznete sub deviza „Make Europe Great Again!” (#MEGA) pentru mandatul de 6 luni.

Printre obiectivele stabilite de Ungaria se numara:

  1. Relansarea economiei europene in fata concurentei din China si SUA. Un nou acord european de competitivitate va fi o prioritate.
  2. Consolidarea politicii europene de aparare, cu accent pe inovare tehnologica si o mai buna cooperare in domeniul achizitiilor militare.
  3. Extinderea echilibrata a UE catre Balcanii de Vest, in detrimentul Ucrainei si Republicii Moldova. Aderarea ar urma sa se faca „pe baza de merit”.
  4. Stoparea migratiei ilegale prin cooperare intarita cu statele de origine si tranzit ale migrantilor si cele de la frontierele externe ale UE. Pactul european privind migratia e pus sub semnul intrebarii.
  5. Trasarea viitorului politicii de coeziune, avand in vedere decalajele de dezvoltare dintre regiunile UE. Presedintia ungara va initia o dezbatere strategica pe aceasta tema.

O agricultura europeana puternica

  1. Sprijinirea fermierilor afectati de seceta, importuri din afara UE si politicile „Green Deal”. Stabilirea viitorului Politicii Agricole Comune va fi o prioritate.
  2. Raspunsul la provocarile demografice generate de imbatranirea accelerata a populatiei in statele membre.

Reuniunile Consiliului UE au loc de obicei la Bruxelles, cu exceptia lunilor aprilie, iunie si octombrie cand se desfasoara la Luxemburg. Ministrii pot angaja guvernele lor in realizarea masurilor convenite.

Agenda propusa de Ungaria va intampina probabil rezistenta din partea altor state membre si institutii europene, dat fiind relatiile tensionate ale guvernului Orban cu Bruxelles-ul pe teme precum statul de drept. Ramane de vazut daca cele 7 prioritati se vor concretiza in decizii si politici reale ale UE.

Sursa imaginii: Facebook

Subiecte abordate in articol: presedintia UE, Ungaria, Viktor Orban, prioritati #MEGA

Citeste si...
NATO promite Ucrainei ajutor militar de 43 de miliarde de dolari

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole