Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, dupa intalnirile cu premierul ungar Viktor Orban, ca Ungaria a fost de acord sa nu blocheze ajutorul militar al NATO pentru Ucraina, dar nici nu va ajuta. Stoltenberg a spus ca „accepta” pozitia tarii central-europene de a nu participa la eforturile NATO pentru Ucraina.
Orban, cel mai apropiat lider UE de Putin, obstructioneaza ajutorul pentru Kiev
Viktor Orban, vazut ca liderul UE cel mai apropiat de presedintele rus Vladimir Putin, a obstructionat in mod persistent eforturile blocului de a furniza Kievului arme si finantare. „Niciun personal maghiar nu va participa la aceste activitati si niciun fond maghiar nu va fi folosit pentru a le sustine”, a spus Stoltenberg. El a adaugat ca premierul l-a asigurat totusi ca Ungaria nu se va opune acestor eforturi, permitand altor aliati sa mearga inainte.
NATO cauta consens pentru sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina
Anul acesta, Stoltenberg a anuntat ca NATO doreste sa garanteze livrari de arme pe termen lung catre Kiev si sa infiinteze un fond de 100 de miliarde de euro ($108 miliarde) pentru a le plati. Insa Ungaria si-a exprimat rapid opozitia. Alianta spera sa incheie un acord asupra propunerilor la un summit luna viitoare, iar deciziile NATO necesita consens intre cei 32 de membri ai sai.
Ungaria evita implicarea in „tensiuni geopolitice” care ar putea afecta relatia cu Rusia

Guvernele occidentale au fost nemultumite de unele pozitii ale Ungariei de la inceputul razboiului din Ucraina, inclusiv refuzul de a se alatura unor sanctiuni ale UE impotriva Rusiei sau de a trimite arme in Ucraina. Orban, un nationalist-populist, a spus ca nu doreste sa permita ca „tensiunile geopolitice” din jurul razboiului sa aiba un impact negativ asupra relatiilor Ungariei cu Rusia, care includ legaturi energetice puternice.
SUA si aliatii NATO pregatesc un plan pe termen lung pentru sprijinirea Ucrainei
Intalnirea de miercuri a avut loc in contextul eforturilor aliatilor occidentali de a mobiliza un sprijin mai bun pentru Ucraina, atat diplomatic, cat si militar. Statele Unite planuiesc un summit luna viitoare la Washington, DC, la care se asteapta ca aliatii sai NATO sa convina asupra unei foi de parcurs pentru furnizarea de asistenta pe termen lung si instruire militara pentru armata Ucrainei.
Stoltenberg a declarat marti ca doreste ca aliatii NATO sa se angajeze intr-o „promisiune financiara pe termen lung” pentru Ucraina. Alianta militara a oferit aproximativ 40 de miliarde de euro ($43 miliarde) anual de la invazia rusa din februarie 2022. „Trebuie sa mentinem acest nivel de sprijin atat timp cat este necesar”, a spus el.
Daca ti-a placut acest articol, te incurajam sa il distribui si prietenilor tai si sa ne lasi un comentariu cu parerea ta! Multumim pentru timpul acordat!
Sursa imaginii: Reuters
Subiecte abordate in articol: NATO Ucraina Ungaria ajutor militar
*Articolul se bazeaza pe informatiile furnizate de agentia de stiri Reuters si declaratiile oficiale ale secretarului general NATO.