Creierul uman este un organ fascinant, capabil de procese complexe chiar si in timpul somnului. Cercetarile recente au aratat ca, pe langa consolidarea memoriei si procesarea informatiilor acumulate in timpul zilei, creierul poate chiar sa „prezica” viitorul in timpul somnului.
Un studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea Michigan a dezvaluit ca neuronii din creier nu doar ca lucreaza cu amintirile, ci si „privesc in viitor”, exersand actiuni pentru evenimente care nu s-au intamplat inca, dar care au o probabilitate mare de a se produce. Desi acest fenomen a fost observat deocamdata doar la sobolani, implicatiile sale sunt fascinante si deschid noi perspective asupra functionarii creierului in timpul somnului.
Progresele tehnologice din ultimii ani au permis oamenilor de stiinta sa „citeasca” gandurile si visele cu ajutorul inteligentei artificiale. Prin monitorizarea activitatii anumitor zone si neuroni din creier, cercetatorii pot acum sa inteleaga ce gandeste o persoana sau ce viseaza la un moment dat. Aceste descoperiri au fost posibile datorita unor studii precum cel din 2021, care a aratat de ce amintirile neplacute sunt uitate, in timp ce cele placute raman in memorie.
Descifrarea viselor sobolanilor cu ajutorul inteligentei artificiale
Studiul cercetatorilor de la Universitatea Michigan s-a concentrat pe hipocamp, zona creierului responsabila de memorie si experiente. Ei au inregistrat undele cerebrale ale sobolanilor inainte si in timpul experimentului, observand activitatea neuronala in timp ce animalele efectuau diverse sarcini intr-un labirint. Prin utilizarea inteligentei artificiale, cercetatorii au comparat activitatea fiecarui neuron in parte cu cea a celorlalti, reusind astfel sa determine cu precizie care neuroni erau activi in anumite puncte ale labirintului si la ce puncte se gandeau sobolanii.
Rezultatele au fost uimitoare: in a doua parte a experimentului, oamenii de stiinta au putut determina ce visau sobolanii. Asa cum era de asteptat, animalele visau labirintul in care continuau sa indeplineasca sarcini. Dar, judecand dupa modul in care se activau neuronii, cercetatorii au descoperit ca rozatoarele nu doar ca isi aminteau evenimentele traite, ci si exersau rute potentiale noi, pe care le-au folosit ulterior in realitate, cand s-au aflat din nou in labirint.
Implicatii pentru intelegerea creierului uman
Desi studiul a fost efectuat pe sobolani, este probabil ca si creierul uman sa „repete” uneori evenimente viitoare in vise. Pentru a ajunge la concluzii certe, sunt necesare studii suplimentare, dar daca ipoteza se dovedeste corecta, ar insemna o reconsiderare a functiei neuronilor in timpul somnului. Acestia nu doar ca ar stabiliza informatiile acumulate, ci ar si pregati creierul pentru viitor.
Alte descoperiri fascinante despre activitatea creierului in timpul somnului includ receptivitatea acestuia la anumite cuvinte auzite, ceea ce sugereaza ca unele parti ale creierului pot ramane „treze” chiar si in timpul somnului. Toate aceste studii demonstreaza cat de multe mistere mai are de elucidat stiinta in ceea ce priveste procesele neurologice din timpul somnului.
Perspective intrigante pentru viitor
Studiul cercetatorilor de la Universitatea Michigan deschide perspective intrigante pentru intelegerea modului in care creierul „prezice” viitorul in timpul somnului. Desi sunt necesare cercetari suplimentare pentru a confirma aceste concluzii si la oameni, progresele remarcabile din domeniu ne aduc tot mai aproape de elucidarea misterelor creierului si ale somnului.
Continuarea explorarii stiintifice a acestui subiect fascinant ar putea duce la descoperiri revolutionare, cu implicatii majore pentru intelegerea functionarii creierului uman. Pana atunci, nu ne ramane decat sa ne minunam de complexitatea si capacitatile uluitoare ale acestui organ extraordinar, chiar si in timpul somnului.
Sursa imagini: Freepik
Subiecte abordate in articol: creierul uman, somn, vise, predictii