Vremea urata de pe litoralul romanesc completeaza tabloul ingrijorator pentru industria ospitalitatii. Asociatiile de profil atrag atentia asupra riscului de falimente in serie in turismul romanesc.
Potrivit estimarilor, 60% dintre romani isi planificasera deja vacantele de vara pentru lunile iulie si august. Insa decizia guvernantilor de a scurta vacanta elevilor cu doua saptamani a dat peste cap toate calculele.
„E un dezastru! Calatoriile familiilor cu copii reprezentau cea mai mare parte a businessului nostru in sezonul estival”, spune Mihai Ionescu, patron de hotel de pe litoralul romanesc.
„Nu mai avem inceput de iulie si jumatatea lui septembrie in care inregistram cele mai mari venituri. Sunt pierderi urase!”
Cauze ale scurtarii vacantelor: Inflatia si reformele din Educatie
Doua cauze principale au dus la decizia de a scurta vacantele elevilor:
- Inflatia ridicata face ca familiile sa aiba bani mai putini la dispozitie pentru calatorii
- Reformele in Educatie initiate anul trecut de ministrul de resort, Sorin Cimpeanu
Acesta a invocat atunci necesitatea cresterii numarului de ore de curs pentru elevi, Romania fiind pe ultimul loc in Europa la acest capitol.
„Prea multa vacanta strica„, a transat Cimpeanu, avand girul premierului de la acea data.
Structura anului scolar 2024-2025
In consecinta, anul scolar 2024-2025 pentru elevi va arata astfel:
- Inceputul anului: 9 septembrie 2024
- Sfarsitul anului:
- 20 iunie 2025 pentru clasele I-XI
- 13 iunie 2025 pentru clasa a VIII-a
- 6 iunie 2025 pentru clasa a XII-a
In loc de vacanta de la jumatatea lunii iunie pana la mijlocul lui septembrie (asa cum era acum 10-20 de ani), elevii vor intra in vacanta pe 22 iunie si se vor intoarce la scoala pe 1 septembrie 2024.
Reactia proprietarilor de hoteluri: „Sunt pusi pe faliment!”
Vestea a cazut ca un trasnet pentru industria hoteliera, afectata deja de inflatie si scaderea puterii de cumparare.
„Este un dezastru financiar pentru noi. O buna parte dintre hoteluri isi faceau cea mai mare parte din venituri in iunie, iulie si septembrie, datorita turistilor veniti cu familia”, atrage atentia Dragos Birladeanu, presedintele unei asociatii de hoteluri de pe litoralul romanesc.
Lista neagra a litoralului 2024:
- Servicii proaste, comparativ cu Grecia, Turcia sau Egipt
- Curatenie deficitara pe plaje si in statiuni
- Preturi piperate pentru cazare, masa si activitati
„Romanii isi fac bagajele si pleaca in Grecia, Turcia, Italia sau Egipt, unde pentru acelasi buget primesc servicii de 3 ori mai bune si o experienta pe masura”, explica Birladeanu.
Proprietarii de hoteluri solicita public majorarea perioadei de functionare pe litoral prin macar o prelungire a sezonului pana la finele lui septembrie. Altfel, avertizeaza ei, multi vor intra in insolventa.
„Mai avem sansa minivacantei de Rusalii. Dar cum va fi vremea, nu stim. Oricum, recuperarea unui sezon ratat este foarte greu de realizat„, recunoaste Dragos Raducu, consilier in cadrul unei federatii patronale din turism.
Vremea urata de iunie inrautateste si mai mult situatia
Pandemia si razboiul au redus dramatic numarul turistilor straini care veneau pe litoralul romanesc, in principal din Israel, Ucraina si Republica Moldova.
Iar condiţiile meteo potrivnice din acest inceput de vara nu ajuta deloc. Meteorologii estimeaza ca, pana pe 20 iunie, vremea va fi inchisa si racoroasa pentru inceputul sezonului estival in majoritatea statiunilor de pe litoralul romanesc.
„Vor fi maxime de 15-16 grade Celsius si o vreme inchisa, de geaca, nicidecum pentru imbaiere si plaja”, anunta meteorologii ANM pentru urmatoarele doua saptamani.
In aceste conditii, perspectivele pentruindustria hoteliera romaneasca sunt sumbre in acest sezon estival.
Concluzie: In timp ce guvernul a luat masura reducerii vacantelor elevilor pentru a creste numarul orelor dediu, decizia se rasfrange negativ asupra industriei turistice. Hotelurile de pe litoral se plang ca le vor scadea dramatic veniturile, iar unele risca chiar falimentul. Adaugati la asta vremea urata de inceputul sezonului, preturile mari si calitatea serviciilor inferioare comparativ cu alte destinatii si veti intelege de ce industriei ii este teama ca sezonul 2024 va fi unul dezastruos.
Actiune: Impartasiti acest articol pentru a ajuta la constientizarea situatiei dificile in care se afla industria hoteliera romaneasca! Comentati mai jos cu parerea voastra: este justificata reducerea vacantelor elevilor sau considerati ca Guvernul ar fi trebuit sa gaseasca o alta solutie?