3.4 C
București
3 decembrie 2024

Vladimir Putin merge in China sa caute mai mult sprijin pentru razboiul din Ucraina

Președintele rus vizitează Beijingul în căutarea unei relații economice și politice mai strânse cu "prietenul drag" Xi Jinping

Citeste si ...

Presedintele rus Vladimir Putin va sosi joi in China pentru o vizita de doua zile, in care va incerca sa obtina un sprijin mai mare din partea Beijingului pentru efortul sau de razboi in Ucraina si pentru economia izolata a Rusiei. Aceasta va fi prima calatorie externa a lui Putin dupa realegerea sa la Kremlin in martie si a doua vizita in China in mai putin de sase luni.

Vizita are loc in contextul in care Moscova cauta o relatie economica si politica mai stransa cu Beijingul, numit recent de Putin „prietenul sau drag”. Cele doua tari si-au descris relatia drept una „fara limite” in 2022, insa sanctiunile occidentale asupra Rusiei au inceput sa aiba un impact asupra comertului bilateral.

Relatia comerciala ruso-chineza, sub presiune din cauza sanctiunilor

Desi China reprezinta un importator major de energie ieftina din Rusia si are acces la resursele naturale vaste ale Moscovei, bancile chineze se tem de eventuale sanctiuni americane care le-ar putea taia accesul la sistemul financiar mondial. Potrivit expertilor, institutiile financiare chineze au inceput sa reduca numarul de tranzactii cu companii rusesti.

„Descoperirea faptului ca platile sunt legate de complexul militar-industrial rusesc creeaza o provocare considerabila pentru companiile si bancile chineze”, a declarat pentru AFP Alexander Gabuev de la Centrul Carnegie Rusia Eurasia.

Datele oficiale arata ca comertul bilateral a explodat dupa invazia din Ucraina, ajungand la 240 de miliarde de dolari in 2022. Insa exporturile Chinei catre Rusia s-au diminuat in lunile martie si aprilie, dupa un inceput de an puternic.

„Bancile opereaza pe principiul mai bine sa fii mai sigur decat sa te plangi, ceea ce reduce volumul tranzactiilor”, a explicat Gabuev.

Xi Jinping respinge criticile Occidentului privind relatia cu Moscova

Liderul chinez Xi Jinping, care s-a intors recent dintr-un turneu european in Franta, Serbia si Ungaria, a respins criticile occidentale privind legaturile stranse ale Beijingului cu Moscova. China se bucura in continuare de importuri ieftine de energie ruseasca si de acces la resursele naturale vaste ale Rusiei, inclusiv livrari constante de gaze prin conducta Power of Siberia.

Citeste si...
Horoscop zilnic. Vineri, 24 mai. Vesti bune pentru unele zodii

„Aceasta este prima calatorie a lui Putin dupa investirea lui si, prin urmare, este menita sa arate ca relatiile sino-ruse trec la un alt nivel”, a declarat analistul politic rus Konstantin Kalachev pentru AFP. „Ca sa nu mai vorbim de prietenia personala vizibil sincera dintre cei doi lideri.”

Secretarul de stat american Antony Blinken, care s-a intalnit cu Xi la Beijing luna trecuta, a avertizat ca sprijinul Chinei pentru „razboiul brutal de agresiune” al Rusiei in Ucraina a ajutat Moscova sa-si creasca productia de rachete, drone si tancuri – desi acest sprijin nu a inclus exporturi directe de armament.

Asteptari de la intalnirea dintre Putin si Xi

Vladimir Putin merge in China sa caute mai mult sprijin pentru razboiul din Ucraina

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri vor discuta despre „parteneriatul lor cuprinzator si cooperarea strategica”, precum si despre „definirea domeniilor cheie de dezvoltare a cooperarii ruso-chineze si schimbul de opinii cu privire la problemele internationale si regionale”.

Se asteapta ca intalnirea extrem de simbolica sa se soldeze cu:

  1. Un toast pentru parteneriatul „fara limite”
  2. Semnarea unor acorduri si promisiuni de crestere a schimburilor comerciale
  3. O declaratie comuna dupa discutii

„Relatia dintre Moscova si Beijing a fost descrisa in 2022 de catre cei doi lideri ca fiind una fara limite”, a reiterat Putin intr-un interviu pentru agentia chineza Xinhua inaintea vizitei.

Xi si Putin vor participa, de asemenea, la o serata care va marca 75 de ani de relatii diplomatice intre Rusia si China.

Beijingul mizeaza pe o „rezolvare pasnica” a conflictului din Ucraina

In pofida sprijinului puternic acordat Rusiei, China a subliniat ca este o „parte neutra” in conflictul din Ucraina si si-a exprimat „dorinta autentica” de a ajuta la rezolvarea crizei prin mijloace pasnice.

Ministerul de Externe de la Beijing a precizat ca cei doi lideri vor face „un schimb de opinii cu privire la legaturile bilaterale, cooperarea in diverse domenii si problemele internationale si regionale de interes comun”.

Vizita postelectorala a lui Putin la Beijing poate fi vazuta in oglinda cu vizita efectuata de Xi in Rusia anul trecut, dupa ce a fost reales in functia de lider. Expertii se asteapta ca intalnirea de saptamana aceasta sa consolideze stransa cooperare dintre cele doua mari puteri in pofida presiunilor occidentale.

Citeste si...
Erdogan anunta ca peste 1.000 de membri Hamas sunt spitalizati in Turcia!

Ramane de vazut daca Putin va reusi sa obtina mai mult sprijin economic si politic pentru efortul sau de razboi din partea „prietenului drag” chinez. Dar una este sigura: relatia speciala dintre Moscova si Beijing va continua sa influenteze echilibrele geopolitice globale in anii urmatori.

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri