William Lai Ching-te, in varsta de 64 de ani, a depus juramantul ca presedinte al Taiwanului, intr-o ceremonie ce a inclus o saluta cu 21 de tunuri. El a laudat democratia insulei si a indemnat China sa opreasca „intimidarea”.
Lai Ching-te si vicepresedinta Hsia Bi-khim si-au depus juramintele luni, sub portretul lui Sun Yat-sen, fondatorul Republicii Chineze – numele oficial al guvernului din Taiwan. Ceremonia a avut loc in cladirea prezidentiala din Taipei.
Fostul presedinte Tsai Ing-wen si-a luat ramas bun dupa doua mandate de cate patru ani. Lai a subliniat ca data de 20 mai marcheaza atat impunerea legii martiale in 1949, cat si investirea primului presedinte ales democratic in 1997, semnaland comunitatii internationale ca „Republica Chineza, Taiwan, este o natiune suverana si independenta, cu suveranitatea rezidand in popor”.
El a insistat ca Taiwan nu va face concesii in privinta democratiei si libertatilor si a indemnat Beijing sa „opreasca agresiunea impotriva Taiwanului” si sa „mentina pacea si stabilitatea in Stramtoarea Taiwan si in regiune, asigurand ca lumea sa fie ferita de teama unui razboi.”
China revendica Taiwan si nu a exclus folosirea fortei pentru a-si atinge obiectivele. Pe durata mandatelor lui Tsai, a trimis nave si avioane militare in apropierea insulei, continuand si dupa ce Lai, considerat „separatist” si „provocator”, a iesit castigator in alegerile din ianuarie.
La ceremonie au participat reprezentanti din 29 de tari, inclusiv din cele 12 state care mai mentin relatii diplomatice cu Taiwanul, in Pacific, America Centrala si Sfantul Scaun. Intre invitati s-au numarat fostul secretar de stat american Mike Pompeo, fosta presedinta a Lituaniei Dalia Grybauskaite, precum si reprezentanti ai „birourilor economice” straine ce servesc drept misiuni diplomatice de facto.
Sarbatoarea democratiei
Secretarul de stat american Antony Blinken a transmis felicitari si a spus ca SUA asteapta sa lucreze cu Lai pentru „a adanci relatia noastra neoficiala de lunga durata si a mentine pacea si stabilitatea in Stramtoarea Taiwan”.
Pe langa demnitari, la festivitati – ce au inclus o parada militara si spectacole traditionale de dans si tobe, celebrand mostenirea culturala a Taiwanului – au participat si membri ai publicului si sustinatori de partid.
Lisa Wu a zburat din Los Angeles cu familia pentru a asista la ceremonie, fiind asezata printre sustinatorii Partidului Democrat Progresist al lui Lai. Ea l-a descris pe Lai, fiul unui miner de carbuni care mai tarziu a devenit medic, drept un lider politic „sincer”.
Samantha Yu, presedinta Federatiei Mondiale a Femeilor de Afaceri Chineze, de asemenea venita din California, a declarat pentru Al Jazeera:
„Aceasta zi este cu adevarat speciala. In ceea ce priveste democratia, ne temem ca China ar putea incerca sa ne atace, iar apararea insulei si a democratiei noastre este atat de importanta.”
Miffy Jiang a participat imbracata in portul traditional al grupului indigen Atayal, dorind sa creasca vizibilitatea celor 12 grupuri indigene din Taiwan.
„Desi nu sunt indigena, consider ca indigenii fac parte din familia noastra, asa ca ar trebui inclusi,” a spus ea. „Avem unele diferente istorice, dar din perspectiva mea, comunitatile lor fac parte in mod istoric din Taiwan.”
Media de stat chineza nu a comentat imediat investirea lui Lai. Tabloidul Global Times, aproape de regim, l-a numit pe Lai „lider regional” intr-un articol publicat inaintea ceremoniei.
Participanti la Ceremonia de Investire | |
---|---|
Lisa Wu | Sustinatoare a lui Lai |
Samantha Yu | Presedinta FBAC |
Miffy Jiang | Reprezentanta indigena |
- Lai a indemnat la pace si a subliniat suveranitatea Taiwanului
- China nu a recunoscut autoritatatea presedintelui Lai
- Ceremonia a celebrat cultura si traditiile Taiwanului
Noul presedinte al Taiwanului, William Lai Ching-te, a promis sa apere democratia si libertatile insulei in fata amenintarilor din partea Chinei. Ceremonia sa de investire a inclus atat simboluri ale suveranitatii Taiwanului, cat si ample festivitati reflectand mostenirea sa culturala diversa. Desi China nu a recunoscut autoritatea lui Lai, el a insistat asupra pacii si stabilitatii in regiune.
Sursa: Al Jazeera
Sursa imagini: AFP
Subiecte abordate in articol: Taiwan, Ceremonie investire, William Lai, China, Democratie