Ultima actualizare: 5 iunie 2024
In timpul vizitei sale la un spital din Harkov pentru a premia soldatii raniti pe frontul de nord, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj dur in directia Occidentului. Intrebat de jurnalistii americani prezenti daca este vina SUA pentru situatia actuala de la Harkov, liderul de la Kiev a raspuns ferm:
„Este vina lumii. I-a dat ocazia lui Putin sa ocupe teritoriu. Dar acum lumea poate ajuta.”
Desi de obicei atent sa nu critice in mod direct Statele Unite, de aceasta data Zelenski a fost mult mai transant, remarca jurnalistul James Longman de la postul ABC News.
Frustrarea creste in fata ezitarilor Occidentului
Potrivit relatarilor jurnalistilor de la ABC News, cand a fost intrebat despre recenta vizita la Kiev a secretarului de stat american Antony Blinken, care a anuntat un ajutor suplimentar de 2 miliarde de dolari, Zelenski a ezitat initial, frustrat de ritmul lent al asistentei:
„Dialogul este bun. Dar avem nevoie de ajutor acum.”
Aceste declaratii intervin in contextul in care SUA au aprobat deja un ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina pana la sfarsitul lunii aprilie. Totusi, pe fundalul ofensivei ruse in regiunea Harkov, cererile Kievului pentru armament greu, precum sisteme anti-racheta Patriot, devin tot mai insistente.
In acest sens, Zelenski a precizat:
„Avem nevoie de doar doua sisteme Patriot. Rusia nu va putea ocupa Harkov daca le primim.„
Riposta pentru criticile privind ajutorul financiar

Un jurnalist prezent la conferinta de presa l-a avertizat pe Zelenski ca multi americani sunt ingrijorati de banii cheltuiti pentru Ucraina, mai ales intr-un an electoral pentru SUA.
Liderul ucrainean a respins insa aceste critici:
„Acesti bani nu sunt dati Ucrainei. Sunt bani cheltuiti in fabricile americane, creand locuri de munca pentru americani… Și nu ne luptam doar pentru libertatea noastra. Daca nu era Ucraina, ar fi o alta tara.„
Amenintarea la adresa democratiilor liberale
Conform unui raport recent al Institutului American pentru Pace, invazia rusa din 24 februarie 2022 a reprezentat:
- Cea mai mare amenintare la adresa ordinii mondiale bazate pe reguli de la incheierea Razboiului Rece
- Un test major pentru rezilienta democratiilor liberale in fata revizionismului autoritar al Moscovei
De aceea, analistii avertizeaza ca un esec in apararea Ucrainei ar submina dramatic credibilitatea si coeziunea Occidentului, dand un semnal periculos altor actori revizionisti precum China.
In acest context, desi costurile umane si economice ale sprijinului pentru Kiev sunt ridicate pentru aliatii europeni si SUA, consecintele unei infrangeri a Ucrainei ar fi si mai mari, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Potentiale beneficii pe termen lung ale ajutorului pentru Ucraina |
---|
1. Consolidarea ordinii internationale bazate pe reguli |
2. Descurajarea viitoarelor actiuni agresive ale Rusiei |
3. Mentinerea credibilitatii sistemului de aparare colectiva al NATO |
4. Sustinerea principiilor democratiei si statului de drept |
Perspectivele indelungatei batalii pentru Harkov
Desi recenta contra-ofensiva rusa in regiunea Harkov a intampinat initial un succes limitat, fortele Moscovei se confrunta cu o rezistenta puternica din partea ucrainenilor:
- Luptele grele urbane favorizeaza aparatorii, mai mobili si mai bine adaptati laspactiul construit
- Liniile de aprovizionare ruse intind sa se lungeasca, expunandu-le la atacuri de hartuire
- Pierderile ridicate de echipament si trupe afecteaza capacitatea inamicului de a mentine ofensiva
Totusi, potrivit aprecierilor Institutului American pentru Studiul Razboiului, Moscova este decisa sa obtina un succes in Harkov, vazuta ca o miza simbolica importanta in cadrul razboiului.
„Batalia pentru Harkov este departe de a fi incheiata„, conchid expertii, anticipand luni sau chiar ani de confruntari pentru controlul regiunii, daca fluxul de armament greu catre Kiev nu va creste substantial.
In concluzie, condamnand ezitarea Occidentului de a sprijini ferm Ucraina, declaratiile dure ale presedintelui Zelenski sugereaza ca frustrarea conducerii de la Kiev creste pe masura ce batalia pentru Harkov se inaspreste. Prin urmare, este esential ca aliatii sa urgenteze furnizarea de armament greu pentru a sprijini contraofensiva ucraineana, prevenind un potential esec cu consecinte grave pentru intreaga ordine de securitate euro-atlantica.
Impartasiti acest articol pentru a informa si pe altii cu privire la ultima situatie din conflictul ruso-ucrainean! Iar daca aveti opinii sau perspective proprii, va incurajam sa le exprimati in sectiunea de comentarii de mai jos.