23.8 C
București
17 iunie 2024

Jocul periculos al Chinei intre Occident si Rusia: „Untul si banii pentru unt” nu pot merge impreuna

SUA avertizează că Beijing nu poate juca rolul de intermediar între tabere rivale. "Soluția este simplă" pentru încheierea războiului din Ucraina

Citeste si ...

Washingtonul nu este de acord ca presedintele chinez Xi Jinping sa „joace pe doua terenuri”, adica sa consolideze legaturile Chinei atat cu Occidentul, cat si cu Rusia, a transmis joi diplomatia americana, calificand aceasta strategie drept periculoasa si inacceptabila.

China „nu poate avea atat untul cat si banii pentru unt”, a spus in fata presei un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel. Beijing incearca o politica de echilibru pentru a pastra relatii bune cu ambele tabere implicate in razboiul din Ucraina, dar aceasta manevra este sortita esecului, conform oficialului american.

„China nu poate juca pe doua terenuri si sa doreasca relatii (mai bune) cu Europa si cu alte tari (occidentale), in timp ce continua sa alimenteze cea mai mare ameninta pentru securitatea europeana”, a indicat Patel, facand referire la invazia rusa in Ucraina.

Beijingul, periculos de aproape de Moscova

Desi oficial Beijingul transmite ca doreste pace in Europa, pozitiile pe care le adopta par sa contrazica aceasta promisiune:

  • Armele pentru Rusia: Desi nu furnizeaza direct arme Rusiei, China sustine indirect industria de aparare a Moscovei prin vanzarea de componente si echipamente, inclusiv microprocesoare.
  • Refuzul condamnarii invaziei: Xi Jinping nu a condamnat niciodata operatiunea militara rusa in Ucraina, considerand-o o „criza” si sugerand ca responsabilitateatine NATO.
  • Apropierea de Moscova: Summitul de la Beijing dintre Xi si Putin din aceasta saptamana evidentiaza consolidarea parteneriatului strategic dintre cele doua tari.
Jocul periculos al Chinei intre Occident si Rusia:
Jocul periculos al chinei intre occident si rusia: "untul si banii pentru unt" nu pot merge impreuna

Reactii dure la adresa manevrelor Beijingului

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat nu a precupetit criticile la adresa jocului diplomatic periculos al Chinei:

„Din punctul nostru de vedere, solutia este simpla: Rusia nu are decat sa se retraga din Ucraina.”

Oficialul a subliniat ca presedintele chinez nu poate sa-si asume rolul de intermediar impartial intre Occident si Moscova, in conditiile in care a refuzat sa condamne flagrant invazia.

„Nu poti sa fii un facilitator credibil al pacii daca nu recunosti agresiunea evidenta si neproliferarea armelor catre agresor”, a punctat Patel.

Citeste si...
Doliu imens in muzica romaneasca: Legenda Phoenix, Nicu Covaci, s-a stins din viata la 73 de ani

Riposta Chinei: „Sa fim binecuvantati cu pace”

Declaratiile Departamentului de Stat vin dupa ce Xi Jinping a afirmat joi ca este nevoie de:

  • Eforturi comune pentru promovarea pacii
  • Evitarea confruntarilor de tip „Razboi Rece”
  • Respingerea mentalitatii de „Suma Zero” in relatiile internationale

Presedintele chinez a transmis un mesaj de unitate in timpul summitului cu omologul rus Vladimir Putin:

„Sa promovam valorile precum pasnice, dezvoltare, echitate si justitie si sa fim adevarat binecuvantati cu pace pentru generatiile viitoare.”

Consecintele divergentei dintre SUA si China

Analistii avertizeaza ca jocul diplomatic dublu al Chinei va adanci prapastia dintre Beijing si Occident, accentuand tensiunile:

  1. Sanctiuni comerciale: SUA ar putea impune noi sanctiuni economice Chinei, la fel ca in cazul Rusiei.
  2. Cursa inarmarii: Consolidarea relatiilor chino-ruse ar duce la cresterea cheltuielilor militare in ambele tabere.
  3. Izolarea Chinei: Țarile occidentale ar putea limita transferul de tehnologie catre Beijing si cere aliatilor sa ia masuri similare.
  4. Escaladarea regionala: Sprijinul chinez pentru Rusia risca sa inrautateasca situatia existenta din Taiwan, creand un nou focar de conflict.

Incotro se indreapta politica globala?

Este clar ca incercarea Chinei de a juca pe ambele fronturi genereaza ingrijorari serioase in randul aliatilor occidentali. Desi Beijingul promite pace si dezvoltare, legaturile sale tot mai stranse cu Rusia ameninta echilibrul de forte la nivel mondial.

Capacitatea SUA si Occidentului de a gestiona aceasta provocare va defini viitorul relatiilor geopolitice. Fie China isi va reconsidera abordarea duplicitara, fie lumea se indreapta spre o noua separare a sferelor de influenta.

Cititorii sunt invitati sa impartaseasca opiniile lor in sectiunea de comentarii: Ce consecinte va avea politica ambigua a Chinei? Putem evita un nou „Razboi Rece”?

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

10 Puncte-cheie din Declaratia ruso-chineza: Solicitari SUA, consolidarea legaturilor militare si energie