23.8 C
București
17 iunie 2024

Zelenski va face o vizita oficiala in Franta: Se asteapta noi precizari privind ajutorul militar pentru Ucraina

Citeste si ...

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va afla saptamana viitoare intr-o vizita oficiala in Franta, pentru a participa la ceremoniile de comemorare a 80 de ani de la debarcarea aliata in Normandia din 1944. Liderul de la Kiev va fi primit de omologul sau francez Emmanuel Macron, care a anuntat ca va „preciza” atunci ce masuri suplimentare va lua Parisul pentru a sprijini efortul de razboi al Ucrainei impotriva invaziei ruse.

Vizita lui Zelenski in Franta are loc intr-un moment crucial al conflictului, pe masura ce contraofensiva ucraineana intarzie sa inregistreze progrese semnificative. Declaratiile presedintelui francez ridica asteptari pentru un ajutor militar substantial din partea Parisului, care pana acum a adoptat o abordare mai rezervata in ceea ce priveste furnizarea de armament greu catre Kiev.

Noi precizari privind sprijinul militar francez

Macron a anuntat intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german Olaf Scholz ca il va primi pe Zelenski la Paris cu ocazia comemorarii debarcarii din 6 iunie 1944 in Normandia. Șeful statului francez a precizat ca va profita de aceasta ocazie pentru „a ma exprima foarte precis cu privire la ceea ce vom face” pentru a sprijini in continuare Ucraina in fata agresiunii Rusiei.

Desi nu a intrat in detalii, declaratia lui Macron alimenteaza asteptarile ca Franta ar putea furniza ajutor militar suplimentar Ucrainei, posibil inclusiv echipamente grele ofensive pe care Kievul le solicita de luni de zile. Pana in prezent, Parisul s-a concentrat pe livrari de armament defensiv si munitie, dar a evitat sa trimita avioane de lupta, tancuri grele sau rachete cu raza lunga de actiune.

Controversa in jurul unor presupusi instructori francezi

Totodata, Macron a refuzat sa comenteze afirmatiile anterioare ale comandantului-sef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, potrivit caruia ar fi fost semnat deja un acord intre Kiev si Paris pentru trimiterea de instructori militari francezi in Ucraina.

„Nu voi face comentarii asupra a ceea ce au fost comunicari necoordonate si nefericite”, a replicat Macron, referindu-se la informatiile contradictorii emise atat de Sirski, cat si de Ministerul ucrainean al Apararii pe aceasta tema.

Citeste si...
45 de morti intr-un atac al Israelului asupra Rafah. Netanyahu: "O greseala tragica"
Zelenski va face o vizita oficiala in franta: se asteapta noi precizari privind ajutorul militar pentru ucraina
Zelenski va face o vizita oficiala in franta: se asteapta noi precizari privind ajutorul militar pentru ucraina

Initial, generalul ucrainean anuntase ca „au fost semnate documentele” pentru ca „primii instructori militari francezi sa viziteze curand” bazele de instructie militara ale Ucrainei. Ulterior insa, Ministerul Apararii de la Kiev a rectificat, precizand ca sunt in curs negocieri cu Parisul pe acest subiect.

„Lumea sa nu oboseasca de acest razboi”

In timpul turneului sau european, care l-a purtat si in Spania si Portugalia pentru semnarea unor acorduri de securitate, Zelenski a avertizat asupra riscului ca oboseala sa afecteze sprijinul occidental pentru Ucraina. „Este foarte important ca lumea sa nu oboseasca de acest razboi, altfel nu se va face dreptate”, a subliniat liderul ucrainean intrun discurs la Lisabona.

El a acuzat Rusia ca incearca sa submineze acest sprijin prin dezinformare si „minciuni”, atragand atentia asupra importantei de a nu le lasa necombatute. Presedintele ucrainean a criticat, de asemenea, incercarile Moscovei de a face sa esueze „summitul pacii” organizat in iunie in Elvetia la solicitarea Kievului.

Summitul are ca scop obtinerea unui sprijin international larg pentru asa-numita „formula de pace” a lui Zelenski. Aceasta prevede retragerea trupelor ruse din Ucraina, restabilirea frontierelor internationale si crearea unui tribunal pentru judecarea crimelor de razboi comise de Rusia – cerinte respinse ferm de Moscova.

In cele din urma, vizita lui Zelenski in Franta este asteptata sa aduca clarificari mult-dorite cu privire la amploarea ajutorului militar pe care Parisul este dispusa sa il acorde Ucrainei in continuarea luptei impotriva invaziei ruse. Declaratiile lui Macron ridica sperante pentru un sprijin suplimentar consistent, dar numai dupa reuniunea dintre cei doi lideri vom afla cu exactitate ce noi masuri va lua Franta.

Pe termen lung, un sprijin sustinut al Occidentului va fi esential pentru ca Ucraina sa poata respinge agresiunea rusa si sa obtina o pace echitabila. De aceea, avertismentul lui Zelenski cu privire la pericolul „oboselii” trebuie luat in considerare de toate tarile aliate.

Impartaseste acest articol si lasa un comentariu pentru a afla mai multe perspective asupra conflictului!

Citeste si...
Cum este organizat si structurat Parlamentul European dupa alegerile pentru eurodeputati

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Zelenski Franta Macron Ucraina razboi

Articolul se bazeaza pe declaratiile oficiale ale presedintilor Zelenski si Macron, precum si pe relatarile agentiei France Presse.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Zelenski va face o vizita oficiala in franta: se asteapta noi precizari privind ajutorul militar pentru ucraina