Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Presiuni masive sunt puse pe umerii lui Klaus Iohannis pentru a renunta la candidatura sa in cursa pentru cel mai inalt post din Alianta Nord-Atlantica. Intr-o dezvaluire uluitoare de catre publicatia POLITICO, se pare ca majoritatea statelor membre NATO doresc retragerea presedintelui roman din competitie, lasand calea deschisa pentru favoritul Mark Rutte.
Singura Voce de Sustinere: Ungaria
Potrivit informatiilor din culise, dupa doua luni de competitie pentru functia suprema din cadrul NATO, Iohannis a reusit sa obtina sprijinul unei singure tari – Ungaria, care recent a amenintat ca va renunta la anumite operatiuni NATO. Slovacia ramane nehotarata, in timp ce toate celelalte 29 de state membre si-au exprimat increderea in candidatul olandez Mark Rutte, premierul Țarilor de Jos.
„Nu exista o astfel de presiune in ceea ce priveste retragerea candidaturii. Acesta este raspunsul oficial al Administratiei Prezidentiale,” a declarat biroul lui Iohannis pentru POLITICO.
Puzzle-ul Complicat al Functiilor de Conducere
Repartizarea functiilor de comanda in cadrul institutiilor internationale este intotdeauna un proces complex, care tine cont de afilieri politice, geografie si reprezentare de gen. Chiar daca Rutte ar obtine postul la NATO inainte ca liderii UE sa discute despre posturile de conducere europene, diplomatii avertizeaza ca acest lucru va trebui luat in calcul.
Potrivit unor surse anonime, Iohannis a ajuns la o intelegere cu aliatii cheie pentru a renunta la cursa pentru sefia NATO pana la inceputul lunii iunie, cu o luna inainte de summitul crucial de la Washington. Aceasta miscare ar putea ii conferi o anumita bunavointa din partea occidentalilor, pe care s-ar putea baza in discutiile pentru functiile de conducere ale UE.

Scenarii pentru Viitorul lui Iohannis
In timp ce probabilitatea ramane scazuta, unii oficiali europeni mentioneaza chiar o eventuala nominalizare a lui Iohannis la sefia Comisiei Europene, in cazul in care actuala presedinta Ursula von der Leyen nu obtine un nou mandat. Alte optiuni luate in calcul includ postul de comisar european pentru aparare, portofoliu pe care Von der Leyen doreste sa il creeze special pentru o voce din Europa de Est.
In pofida presiunilor intense, aliatii lui Iohannis insista ca incercarea sa de a obtine postul la NATO nu este o simpla manevra pentru un rol in UE, ci reflecta necesitatea unei „voci est-europene in acest cel mai important post de la NATO in acest moment”.
Cu summitul NATO din iulie apropiindu-se rapid, ramane de vazut daca Iohannis va ceda sau va continua sa lupte pentru un loc la masa puterii globale. Indiferent de deznodamant, aceasta saga arata cat de complexe si imprevizibile pot fi jocurile de culise atunci cand sunt puse la bataie roluri cheie pe scena internationala.
Perspectiva orientata spre viitor: Desi in prezent se confrunta cu presiuni imense, campania lui Iohannis poate deschide usa catre o reprezentare mai puternica a vocilor est-europene in cadrul institutiilor occidentale cheie. Indiferent de rezultat, aceasta situatie evidentiaza nevoia de a aborda structurile de putere globale intr-un mod mai echitabil si reprezentativ.
Impartaseste aceasta poveste surprinzatoare cu prietenii tai si lasa un comentariu cu opinia ta!
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: Klaus Iohannis, NATO, candidatura, presiune, retragere
Articolul se bazeaza pe dezvaluirile sursei de stiri POLITICO si pe opiniile oficialilor anonimi citati in raportul respectiv.