22.8 C
București
25 mai 2024

Apple Va Permite sa Controlati iPhone-ul si iPad-ul Doar cu Privirea Voastra

Noua facilitate Eye Tracking de la Apple transformă privirea utilizatorilor în comenzi pentru iPhone și iPad. O uriașă realizare în domeniul accesibilității!

Citeste si ...

Gigantul tehnologic Apple reinventeaza o data in plus interactiunea om-masina. Compania a anuntat o suita de actualizari revolutionare dedicate persoanelor cu dizabilitati, iar printre acestea se numara un sistem avansat de control al dispozitivelor prin urmarirea privirii utilizatorilor. Noua facilitate „Eye Tracking” va fi disponibila mai tarziu in acest an pentru iPhone si iPad, permitandu-le utilizatorilor cu deficiente fizice sa navigheze pe ecranele lor preferate doar printr-o privire.

Urmarirea Privirii: Cea Mai Recenta Inovatie in Accesibilitate de la Apple

Aceasta functie apeleaza la puternica inteligenta artificiala integrata (AI) pentru a capta si interpreta miscarile ochilor utilizatorului prin intermediul camerei frontale. Cu ajutorul unui proces intuitiv de calibrare, aplicatia Eye Tracking transforma privirea in comenzi tactile virtuale, deschizand un univers de posibilitati pentru persoanele cu dizabilitati motorii.

Potrivit lui Tim Cook, CEO-ul companiei Apple:

„De aproape 40 de ani, Apple a promovat designul incluziv prin integrarea accesibilitatii in inima hardware-ului si software-ului nostru.”

Utilizatorii pot accesa butoane fizice, efectua glisari si alte gesturi doar cu ochii lor, datorita unei functii denumite „Dwell Control”. Aceasta capabilitate monitorizeaza cat de mult timp privesc utilizatorii la anumite controlere, activandu-le prin fixarea atenta a privirii.

Apple Va Permite sa Controlati iPhone-ul si iPad-ul Doar cu Privirea Voastra
Apple Va Permite sa Controlati iPhone-ul si iPad-ul Doar cu Privirea Voastra 4

Vibratii Muzicale si Recunoasterea Vorbirii pentru o Experienta Mai Incluziva

Pe langa Eye Tracking, Apple a introdus si alte imbunatatiri pentru a imbratisa diversitatea umana:

  • Music Haptics – O experienta muzicala imbogatita pentru persoanele cu deficiente de auz, in care vibratiile si lovirile tactile se sincronizeaza cu sunetul melodiilor. Acest lucru permite o apreciere multimodala a muzicii.
  • Scurtaturi Vocale – Utilizatorii cu tulburari de vorbire pot lansa comenzi rapide Siri folosind fraze personalizate, facilitand interactiunea cu asistentul virtual.
  • Recunoasterea Vorbirii Atipice – O functie AI avansata care poate recunoaste o gama mai larga de modele de vorbire, garantand o intelegere mai precisa a solicitarilor utilizatorilor cu afectiuni de vorbire.

Iata un tabel pentru a rezuma noile facilitati de accesibilitate de la Apple:

CaracteristicaDescriereGrup Ținta
Eye TrackingControlul dispozitivelor prin urmarirea priviriiPersoane cu dizabilitati motorii
Music HapticsExperienta muzicala cu vibratii tactile sincronizatePersoane cu deficiente de auz
Scurtaturi VocaleComenzi vocale personalizate pentru SiriPersoane cu tulburari de vorbire
Recunoasterea Vorbirii AtipiceIntelegerea modelelor de vorbire neobisnuitePersoane cu afectiuni de vorbire

O Initiativa Globala pentru o Lume Mai Accesibila

Lansarea acestor facilitati noi este parte a unui angajament mai amplu al Apple pentru accesibilitate, in contextul Zilei Mondiale a Constientizarii Accesibilitatii de pe 18 mai. Compania a subliniat ca aceste inovatii reprezinta doar inceputul unui drum continuu catre o lume mai deschisa si mai incluziva pentru toti.

  1. Comoditate pentru Utilizatori in Miscare: O alta actualizare ingenioasa este „Vehicle Motion Cues”, care afiseaza puncte negre in miscare pe ecranele dispozitivelor pentru a indica directia de deplasare a vehiculului. Acest lucru ajuta la combaterea rau de miscare prin diminuarea conflictului senzorial intre ceea ce vede si simte utilizatorul.
  2. Colaborare cu Comunitatile de Persoane cu Dizabilitati: Apple a subliniat ca aceste inovatii nu ar fi fost posibile fara colaborarea stransa cu comunitatile de persoane cu dizabilitati din intreaga lume. Compania a apreciat profund perspectivele si feedback-ul valoros primit de la aceste grupuri.

„Suntem incredibil de recunoscatori pentru munca depusa alaturi de comunitatile de persoane cu dizabilitati pentru a construi aceste instrumente remarcabile”, a declarat Sarah Herrlinger, director de accesibilitate globala la Apple.

Un Pas Important catre o Lume Mai Echitabila si Incluziva

Noile capacitati de accesibilitate de la Apple sunt o adevarata lectie de empatie si design centrat pe om. Prin imbratisarea diversitatii si gasirea de solutii creative pentru a facilita accesul la tehnologie, compania stabileste standarde inalte pentru intreaga industrie tehnologica.

Citeste si...
Google lanseaza o noua experienta pentru promovarea aplicatiilor Android

Invitatie la actiune: Impartasiti acest articol pentru a creste gradul de constientizare cu privire la importanta accesibilitatii in era digitala si a incuraja dezvoltarea unor produse si servicii care sa raspunda nevoilor tuturor utilizatorilor, indiferent de capacitatile lor.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole