Ultimele zile au oferit un spectacol vizual de neuitat pentru multi romani: aurorelele boreale, cunoscute si sub numele de „luminile nordului”, au putut fi observate recent la latitudini neobisnuit de joase pentru acest fenomen. Cum se explica aceasta „invazie” de culori in zone indepartate de cercul polar?
Conform specialistilor de la NASA, motivul rezida in cea mai puternica furtuna geomagnetica inregistrata la nivel global in ultimele doua decenii. Aceasta furtuna solara masiva a reprezentat unul dintre cele mai intense evenimente spatiale din perioada recenta si a provocat aparitia aurorelor boreale in zone neobisnuite.
„Este cea mai mare furtuna geomagnetica pe care am vazut-o in ultimii 20 de ani”, a declarat Shawn Dahl, expert in cadrul Centrului American de Prognoza Meteo-Spatiala (SWPC).
Impactul fulgerator al ejectiilor de masa coronala
La originea acestei uriase furtuni geomagnetice s-au aflat mai multe ejectii de masa coronala, printre care una de intensitate X8.7 – cea mai puternica inregistrata recent, potrivit NASA. Aceste eruptii majore de pe suprafata Soarelui au fost asociate cu un grup de pete solare din regiunea 3664, situata la sud de ecuatorul solar.
Incepand cu data de 8 mai, cel putin sapte ejectii de masa coronala puternice au lovit planeta noastra, dupa cum a confirmat si Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica din SUA (NOAA). Atunci cand aceste jeturi de particule incarcate electric, cunoscute si sub denumirea de „vant solar”, intra in contact cu campul magnetic terestru, ele genereaza faimosul fenomen al aurorelor boreale.
Ejectii de masa coronala | Descriere |
---|---|
Defintie | Expulzare masiva de plasma si camp magnetic de pe suprafata Soarelui |
Cauza | Activitate intensa in jurul petelor solare |
Consecinte | Furtuni solare care pot afecta sistemele electronice de pe Pamant |
Aurore boreale: Mai aproape ca niciodata
In mod obisnuit, luminile dansatoare ale aurorelor boreale sunt vizibile doar in apropierea regiunilor polare. Totusi, datorita intensitatii deosebite a acestei furtuni geomagnetice, electronii incarcati din vantul solar au reusit sa patrunda adanc in atmosfera terestra, provocand ionizarea moleculelor de oxigen si azot la latitudini mult mai joase decat cele obisnuite.
- Culori spectaculoase: Verdele aprins al aurorelor este rezultatul ionizarii oxigenului, in timp ce nuantele de rosu-violet provin din procesul similar cu azotul atmosferic.
- Zone neobisnuite: Romania, dar si alte tari din Europa Centrala si de Sud-Est, au fost martorii unui fenomen rar – fasii de lumini hipnotice dansand pe cerul de deasupra.
- Posibile perturbatii: Pe langa splendoarea vizuala, furtunile geomagnetice puternice pot provoca si interferente in retelele de comunicatii, precum si perturbari ale sistemelor de navigatie bazate pe semnale GPS.
„A fost un spectacol fantastic pentru ochii nostri, dar si un memento cu privire la puterea fortelor naturii din spatiul cosmic”, a explicat Mihai Dima, profesor de fizica la Universitatea din Bucuresti.
Pregatiti pentru mai multe furtuni solare?
Conform expertilor, ciclul actual de activitate solara se apropie de apogeul sau, prevazut pentru mijlocul anului 2024. De obicei, cele mai intense furtuni geomagnetice se produc chiar dupa aceasta perioada de maxim solar, asa ca nu putem exclude posibilitatea altor fenomene deosebite in urmatoarele luni.
„Pe masura ce ciclul solar avanseaza, petele solare au tendinta de a se forma mai aproape de ecuatorul Soarelui, crescand sansele ca vantul solar sa loveasca direct Pamantul„, a precizat Shawn Dahl de la SWPC.
- Asteptati-va la mai multe aurore boreale spectaculoase in perioada imediat urmatoare
- Infrastructura tehnologica ar putea fi afectata de eventuale furtuni geomagnetice majore
- Specialistii monitorizeaza indeaproape evolutia activitatii solare pentru a putea avertiza din timp
Nu pierdeti ocazia de a admira unul dintre cele mai grandioase spectacole oferite de natura! Inspirati-va din aceste clipe magice si impartasiti-le cu prietenii si familia, pentru ca nu stim cand vom mai putea fi martorii unui asemenea eveniment cosmic!