22.8 C
București
18 iunie 2024

Bateriile care se incarca in cateva secunde – Un salt revolutionar

O echipă de cercetători a dezvoltat o baterie de sodiu care se încarcă în câteva secunde, depășind limitele litiului! Aceasta ar putea dubla autonomia mașinilor electrice și accelera încărcarea dispozitivelor.

Citeste si ...

Oamenii de stiinta au dezvoltat o baterie care se poate incarca in doar cateva secunde. O echipa din Coreea de Sud a realizat aceasta descoperire semnificativa cu bateriile de sodiu de generatie urmatoare, care sunt mai ieftine si mai sigure decat bateriile litiu-ion conventionale gasite in smartphone-uri si masini electrice.

Sodiul (Na) este de asemenea de 500 de ori mai abundent decat litiul, avand, in acelasi timp, potentialul de a oferi o incarcare si o eficienta mai mare decat bateriile litiu-ion.

Depasind limitele bateriilor Na-ion

Pana acum, bateriile Na-ion s-au confruntat cu limitari care le-au impiedicat sa fie adoptate pe scara larga, inclusiv timpi de incarcare lungi si o capacitate de stocare redusa. Cercetatorii de la Institutul de Știinta si Tehnologie Avansata din Coreea (KAIST) au reusit sa depaseasca aceste probleme dezvoltand o baterie de sodiu-ion de inalta energie si inalta putere, capabila de incarcare rapida.

Ei au facut acest lucru integrand materiale folosite in mod obisnuit in baterii cu cele potrivite pentru supracondensatoare, care se gasesc in sisteme de franare regenerativa pentru masini electrice sau in mecanismele de ajustare a unghiului de inaltime a palelor de rotor ale turbinelor eoliene.

O baterie revolutionara pentru EV si dispozitive electronice

Bateriile care se incarca in cateva secunde - un salt revolutionar
Bateriile care se incarca in cateva secunde - un salt revolutionar

Noua baterie depaseste densitatea energetica a bateriilor litiu-ion comerciale si ar putea fi utilizata atat in masinile electrice (EV), cat si in dispozitivele electronice de consum. Potrivit profesorului Jeung Ku Kang de la departamentul de stiinta materialelor si inginerie de la KAIST, care a condus cercetarea:

„Dispozitivul de stocare hibrica a energiei cu ioni de sodiu este capabil de incarcare rapida si poate atinge o densitate energetica de 247 Wh/kg si o densitate de putere de 34.748 W/kg. Reprezinta o descoperire majora in depasirea limitarilor actuale ale sistemelor de stocare a energiei si anticipam o gama larga de aplicatii in diverse dispozitive electronice.”

Cercetarea a fost publicata in jurnalul Energy Storage Materials, intr-un studiu intitulat „Anod cu sulfura de fier multivalent conductiv de cristalinitate redusa imbogatit cu S si catod cu suprafata mare imbogatit cu O din cadre de carbon grafitic N-bogat poros 3D pentru stocari hibride de energie cu ioni de sodiu de inalta performanta”.

Citeste si...
Cum sa elimini widgeturile de pe ecranul de blocare in Windows 11 si Windows 10

Progresul bateriilor de sodiu continua

Aceasta descoperire vine la cateva saptamani dupa ce o echipa de cercercetatori din Japonia a descoperit un nou proces pentru productia in masa a bateriilor de sodiu solid-state. Noua tehnologie ar putea elimina potential anxietatea legata de autonomia redusa, imbunatatind semnificativ capacitatea de incarcare a bateriilor masinilor electrice si dubland autonomia vehiculelor electrice actuale.

  • Bateriile mai ieftine si mai eficiente energetic ar putea revolutiona industria auto si electrocasnicele
  • Cercetatorii au combinat materiale din baterii si supracondensatoare pentru a crea o baterie de sodiu cu incarcare rapida
  • Sodiul abundent ofera o alternativa mai ieftina la litiul folosit in prezent in baterii
  • Descoperirea ar putea duce la masini electrice cu autonomie mai mare si dispozitive electronice cu incarcare rapida

Sursa: The Independent

Sursa imagini: Getty Images

Subiecte abordate in articol: baterii, incarcare rapida, energie, vehicule electrice, tehnologie

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Bateriile care se incarca in cateva secunde - un salt revolutionar