Dacă v-ați gândit să treceți la Linux, una dintre opțiunile pe care le aveți în vedere este posibil să vă întâlniți la Linux Mint. Dar ce este Linux Mint și merită folosit?
Ce este Linux Mint?
Linux Mint este un sistem de operare (OS) pe care îl puteți utiliza și înlocui Windows pe computer, puteți utiliza și împreună cu Windows. Are o interfață foarte asemănătoare cu Windows, dar este mult mai intuitivă și vă permiteți să personalizați mai multe setări pentru a se potrivi preferințelor dvs.
Printre multe distribuții Linux – gândiți-vă la ele ca versiuni diferite ale unui sistem de operare gratuit – Linux Mint este construit pe aceeași arhitectură ca și mai faimosul Ubuntu. El este sprijinit de o echipă de voluntari condusă de informaticianul francez Clément Lefebvre.
Echipa Linux Mint se concentrează pe ușurința în utilizare. Spre deosebire de alte distribuții Linux care vă lasă să vă dați seama cum să vă utilizați singur, Mint oferă multe mai multe îndrumări. Acest lucru nu înseamnă că ești limitat ca și cum ai fi în Windows sau mai rău, macOS, dar există câteva balustrade care te ajută să te familiarizezi cu noul sistem de operare.
Linux Mint vs Windows: Cât de diferite sunt acestea?
Mint poate face aproape orice ai nevoie. Ca și în cazul oricărei distribuții, instalarea Linux Mint poate fi puțin complicată, dar odată ce este pe computer, veți descoperi rapid că nu va trebui să-l configurați prea mult dacă veniți de la Windows.
De exemplu, interacționați cu Mint printr-o interfață grafică (numită adesea GUI), care vă va aminti foarte mult de Windows, cel puțin înainte ca Microsoft să-și modernizeze interfața. (Mint oferă de fapt mai multe interfețe grafice; citiți dacă alegeți Cinnamon sau Xfce.)
De asemenea, controlați Mint printr-un meniu similar, care se află acolo unde era butonul de pornire Windows – chiar răspunde la tastă Windows de pe tastatură dacă aveți una, care se îngrijește pe Linux se numește tasta Meta.

De acolo, puteți trece la multe programe care vin preinstalate cu sistemul, majoritatea fiind alternative gratuite de a crede la alternative comerciale. În loc de Photoshop, obțineți GIMP ca alternativă gratuită, în locul potrivit de birou Microsoft obțineți LibreOffice și așa mai departe (am comparat MS Office și LibreOffice).
Cu toate acestea, unii oameni cunosc că acesta este un dezavantaj al Mint, utilizatorii Linux care doresc un sistem de operare „curat” simt că este oarecum aglomerat. Nu aș putea fi mai de acord și, sincer, de aceea șterg orice program pe care nu le folosesc. On Linux nu există un concept de software nedemontabil care ocupă spațiul.
Adăugarea și eliminarea programelor este, de asemenea, destul de ușoară în Linux Mint. Există un manager de program care vă permite să vizualizați toate programele disponibile prin depozitul principal Mint – aceasta este o cole a tuturor programelor care vor funcționa cu acesta. Instalarea se face cu un singur clic și totul este gratuit.

Viața în terminal
Un alt mare față de Windows Linux are un terminal mult mai ușor de utilizat. În timp ce în Windows line de comandă, este ceva ce o folosești ca ultimă soluție, în Linux o poți face sau parte centrală a interacțiunilor tale cu computerul. Asta e bine.

Deși terminalul Linux poate părea puțin intimidant la început, odată ce te obișnuiești cu el, vei învăța rapid să-l iubești. Există lucruri care sunt mult mai ușor de făcut în terminal decât prin GUI și am găsit rapid o modalitate familiară de a determina ce să faci. Am descoperit că lansarea programelor se face cel mai bine prin meniu, în timp ce manipularea fișierelor și a conținutului acestora este adesea mai rapidă folosind unele comenzi de terminal.
Mint vs Ubuntu: Linux Mint este mai bun?
Desigur, dacă ați decis să treceți de la Windows, s-ar putea să vă întrebați de ce ar trebui să alegeți Linux Mint în locul Ubuntu, opțiunea mai populară care este adesea considerată cea mai bună. distribuție Linux.
Dezbaterea dintre aceste două distribuții există pe multe forumuri de mulți ani, cu argumente excelente susținute de ambele părți. Deși există câteva motive tehnice pentru a prefera celălalt față de celălalt, pe care le îngrijește mai detaliat în articolul meu de comparație Mint vs Ubuntu, în cele din urmă se rezumă la alegerea personală.
De exemplu, am trecut la Linux în principal pentru că m-am săturat de Windows. Am folosit Windows 8 și a fost groaznic. Au fost necesare prea multe modificări pentru ca acesta să funcționeze și chiar a fost de un cont Microsoft pentru a vă conecta, ceea ce mi-a încălcat confidențialitatea.
Cu toate acestea, am crescut pe Windows și nu am vrut să reînvăț complet cum să-mi folosesc computerul – controlul unui computer cu un mouse este o soluție bună din multe puncte de vedere.
Linux Mint a fost opțiunea perfectă pentru mine, deoarece avea o interfață Windows familiară. Aveam un ecran Start, puteam găsi cu ușurință programe prin meniu și multe operațiuni se pot face doar cu un clic dreapta, cum ar fi personalizarea desktopului.

Ubuntu, pe altă parte, semăna mai mult cu un Mac, cu care nu m-am întâmpinat niciodată. Aveam un ecran Start, puteam instala programe printr-o fereastră GUI și dacă aveam nevoie de răspuns la întrebări, există forumuri pline de oameni de ajutor – deși Ubuntu sunt toate acestea, este pur și simplu o casă de preferință.
După ce am folosit ambele distribuții înainte de a se stabili pe Mint, recomand tuturor celor care intenționează să schimbe să facă același lucru. Ambele distribuții sunt grozave și funcționează excelent fără trucuri corporative.
Ar trebui să folosești Mint?
Pentru mine, Linux Mint a devenit sistemul meu principal de operare pe toate laptopurile mele și recomand tuturor să-l încerce. Nu veți crede niciodată cât de mult mai multă libertate veți simți lăsând Microsoft în urmă, iar tranziția va fi mult mai ușoară decât credeți. Dacă puteți încerca Mint, puteți descărca de pe site-ul oficial Linux Mint.