27.8 C
București
25 iulie 2024

15 „Substante Chimice Vesnice” Pot Patrunde in Sange Prin Piele, Conform unui Nou Studiu

Citeste si ...

Un nou studiu publicat in jurnalul Environment International a demonstrat ca o gama larga de substante per- si polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute sub numele de „substante chimice vesnice”, (Forever Chemicals), pot penetra pielea si intra in fluxul sanguin, raporteaza Universitatea din Birmingham (Marea Britanie).

PFAS sunt un grup de aproximativ 9.000 de substante chimice care nu se biodegradeaza in natura. Ele sunt utilizate pe scara larga in productia de cosmetice, produse de curatenie, vase de gatit antiaderente, tesaturi rezistente la apa etc.

Se stia ca PFAS pot patrunde in organism prin respiratie sau prin alimente si apa. Aceste substante provoaca un raspuns imunitar scazut la vaccinuri, functii hepatice deficitare si greutate mai mica la nastere la nou-nascuti.

Studiul Arata Absorbtia Pielii a 15 din 17 PFAS Testate

Cercetatorii au studiat 17 dintre cele mai frecvente PFAS. Echipa a folosit modele ale pielii umane – straturi multiple de tesut crescut in laborator. Acest lucru a permis realizarea studiului fara a folosi animale.

Din cele 17 PFAS testate, 15 au aratat o absorbtie semnificativa prin piele – cel putin 5% din doza aplicata. Una dintre substante, acidul perfluorooctanoic, a fost absorbita in proportie de 13,5%; inca 38% din doza aplicata a fost retinuta in piele pentru o perioada lunga de timp si poate ajunge ulterior si in sange.

Dr. Oddni Ragnarsdottir, autorul principal, a declarat:

„Anterior, posibilitatea absorbtiei acestor substante chimice prin piele a fost respinsa, intrucat se credea ca moleculele lor ionizate nu sunt permeabile la apa si, prin urmare, nu pot traversa bariera cutanata. Nu este intotdeauna asa”.

Industriile Se Indreapta Spre PFAS cu Lant Scurt Mai Usor Absorbabile

15 „substante chimice vesnice” pot patrunde in sange prin piele, conform unui nou studiu

Cu cat lantul de carbon al unei molecule era mai lung, cu atat era mai greu pentru aceasta sa patrunda in piele. De exemplu, absorbtia acidului perfluoropentanoic a fost de patru ori mai mare decat a acidului perfluorooctan si s-a ridicat la 59%.

Profesorul Stuart Harrad, liderul studiului, a declarat:

„Acest lucru este important deoarece observam o schimbare in industrie catre utilizarea de substante chimice cu lanturi mai scurte, deoarece acestea se descompun mai usor in natura.”

Studii recente au aratat o asociere intre utilizarea cosmeticelor rezistente la apa si concentratiile de PFAS in sange si laptele matern. Noul studiu confirma acest lucru.

Citeste si...
De ce oamenilor nu le place mirosul rudelor apropiate si de ce este un lucru bun

Actioneaza Acum pentru a Reduce Expunerea la PFAS

Avand in vedere pericolele pe care le prezinta pentru sanatate, ar trebui sa luam masuri pentru a reduce expunerea noastra la PFAS. Iata cateva sugestii:

  • Limiteaza utilizarea produselor care contin PFAS, cum ar fi anumite cosmetice si vase de gatit antiaderente
  • Filtreaza apa de baut pentru a elimina contaminantii
  • Opteaza pentru produse etichetate ca fiind fara PFAS sau rezistente la apa
  • Sprijina reglementarile care limiteaza utilizarea PFAS in produsele de consum

Desi poate fi dificil sa evitam complet PFAS in lumea moderna, fiecare masura pe care o luam pentru a reduce expunerea conteaza. Acest nou studiu subliniaza importanta constientizarii si a actiunii in privinta acestor substante chimice atotprezente si periculoase.

Ce alte sugestii aveti pentru a limita expunerea la PFAS? Spuneti-ne in comentarii si nu uitati sa distribuiti acest articol pentru a creste gradul de constientizare.

Sursa imaginii: Shutterstock

Subiecte abordate in articol: substante chimice vesnice, PFAS, absorbtie prin piele, sanatate

Concluziile se bazeaza pe rezultatele studiului publicat in Environment International si raportat de Universitatea din Birmingham.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole