O echipa internationala de oameni de stiinta a descoperit cel mai batran organism marin cunoscut pe Pamant. Este vorba despre o planta acvatica din specia Zostera marina, cunoscuta sub denumirea de iarba de mare, care traieste in apele Marii Baltice. Folosind o metoda inovatoare numita „ceasul genetic”, cercetatorii au estimat ca aceasta planta remarcabila are o varsta impresionanta de 1402 ani.
Iarba de mare, desi seamana cu o alga datorita frunzelor sale lungi si subtiri complet scufundate in apa, este de fapt o planta cu flori adaptata la viata in mediul sarat al marilor si oceanelor. Ea se reproduce atat prin intermediul florilor si semintelor, cat si pe cale asexuata, prin clonare vegetativa. Lastarii noi cresc din radacini ce se intind de-a lungul fundului marin, fiind identici din punct de vedere genetic cu planta mama.
Metoda „ceasului genetic” se bazeaza pe acumularea de mutatii in procesul de crestere a clonelor de-a lungul timpului. Prin compararea variatiilor genetice dintre un exemplar de laborator in varsta de 17 ani si specimenul din Marea Baltica, oamenii de stiinta au putut calcula varsta impresionanta a plantei salbatice. Aceasta a rezistat conditiilor dificile de mediu vreme de peste 14 secole.
Sperante pentru descoperiri si mai surprinzatoare
Autorii studiului, publicat in prestigioasa revista stiintifica Nature Ecology & Evolution, sunt increzatori ca recordul de longevitate al organismelor marine ar putea fi doborat in viitor:
„Ne asteptam ca alte specii de iarba de mare si clonele lor din genul Posidonia, care formeaza pajisti uriase subacvatice, sa fie chiar mai batrane si sa devina cele mai vechi organisme de pe Pamant”, a declarat profesorul Torsten Reusch, seful echipei de cercetare de la Centrul de Cercetari Oceanologice din Kiel, Germania.
Noi perspective asupra speciilor cu inmultire vegetativa
Pe langa stabilirea recordului de varsta, descoperirea are implicatii mult mai ample. Metoda „ceasului genetic” ar putea fi utilizata pentru studierea altor specii ce se reproduc vegetativ, precum zmeura sau trestia. De asemenea, ea va fi extrem de utila in eforturile de conservare a coralilor amenintati de incalzirea globala.
Longevitatea remarcabila a ierbii de mare din Marea Baltica ne arata cat de mult mai avem de descoperit despre viata din adancuri. Cine stie ce alte surprize ne rezerva „batranii” oceanelor? Distribuie aceasta stire fascinanta si spune-ne parerea ta intr-un comentariu mai jos!
Sursa imagine: Shutterstock
Subiecte abordate in articol: iarba de mare, cel mai batran organism marin, clonare vegetativa, ceasul genetic
Informatiile prezentate se bazeaza pe un studiu publicat in revista stiintifica Nature Ecology & Evolution in 2023.