26.6 C
București
25 iunie 2024

AMD sau Intel in 2024: Care sunt cele mai bune procesoare desktop?

Aflați cum se compară AMD Ryzen și Intel Core în 2024 în termeni de viteză, căldură, caracteristici și preț. Acest ghid vă ajută să alegeți cel mai bun CPU pentru PC-ul dvs.

Citeste si ...

Comparatie intre procesoarele AMD si Intel in 2024. Cum se compara in termeni de temperatura, performanta, caracteristici, jocuri, pret si valoare?

Daca va uitati pentru un nou procesor desktop in 2024, este posibil sa va intrebati ce marca este mai buna: AMD sau Intel? Este un Ryzen mai bun decat un Intel? Mai mult, cine castiga in competitia de jocuri AMD vs. Intel? Ambele companii ofera o gama larga de procesoare pentru diferite nevoi si bugete. Cu toate acestea, exista cateva diferente cheie intre ele, iar procesorele AMD si Intel au avantaje si dezavantaje. Iata catorva dintre principalii factori de luat in considerare atunci cand comparati procesoarele desktop AMD Ryzen si Intel Core din 2024:

Procesoarele AMD vs. Intel: Proces de fabricatie, caldura si consum de energie

Atat AMD, cat si Intel au procesoare capabile, nu exista nicio indoiala. Cu toate acestea, cand vine vorba de specificatii, exista cateva diferente intre ele. In timp ce Intel a fost aproape intotdeauna primul in avansurile tehnologice in trecut, cu AMD intrecandu-l in ultimii cativa ani, ambele companii par la fel de avansate astazi.

Un factor cheie care determina performanta si eficienta unui procesor este procesul de fabricatie, cunoscut si sub numele de litografie sau nodul. Acesta se refera la dimensiunea tranzistoarelor procesorului, masurata in nanometri (nm). Cu cat tranzistoarele sunt mai mici, cu atat pot fi incarcate mai multe pe un chip, rezultand o performanta mai mare si un consum mai redus de energie.

AMD a fost inaintea Intel in acest aspect de cativa ani, datorita parteneriatului sau cu TSMC, o importanta fabrica de semiconductori. Cele mai recente procesoare Zen 4 AMD (seriile Ryzen 7000 si Ryzen 8000) utilizeaza procese de fabricatie de 5 si 4 nanometri. Acest lucru le permite sa impacheteze mai multe nuclee si cache, precum si caracteristici precum tehnologia de stivuire 3D (X3D) care sporesc si mai mult performanta.

Pe de alta parte, Intel a avut probleme cu procesul sau de fabricatie, ceea ce a provocat intarzieri si dificultati pentru produsele sale. Prin urmare, Intel foloseste inca un proces de 10 nanometri pentru procesoarele sale Core din generatiile 13 si 14. Cu toate acestea, compania si-a ajustat procesoarele, care utilizeaza o arhitectura hibrida cu doua tipuri de nuclee: de inalta performanta si eficiente energetic, similar cu procesoarele pentru smartphone-uri. Datorita acestei abordari, multe dintre cele mai recente procesoare Intel pot egala sau, in anumite cazuri, chiar depasi modelele AMD.

Toate acestea duc la o serie de beneficii si dezavantaje atat pentru procesoarele AMD Ryzen, cat si pentru omologii lor Intel:

  • Datorita procesului de fabricatie mai mic, procesoarele Ryzen AMD au o densitate crescuta de tranzistoare pe mm². Prin urmare, procesoarele AMD sunt, in general, mai eficiente energetic si mai reci (TDP mai mic) decat procesoarele Intel similare.
  • In ciuda imbunatatirilor in designul lor hibrid, procesoarele Intel tind sa consume mai multa putere si sa genereze mai multa caldura decat procesoarele AMD.
  • Cele mai recente procesoare Intel Core pot folosi nucleele lor de inalta performanta pentru sarcini solicitante (ca jocurile) si nucleele eficiente pentru sarcini mai putin solicitante. Acest lucru inseamna ca performanta, caldura si TDP-ul procesoarele Intel pot varia foarte mult in functie de ceea ce faceti. De exemplu, ele pot ramane reci si eficiente energetic in timpul lucrului de birou, dar cand trebuie sa creasca performanta, ca in jocuri sau software-uri de editare video, costul este o cantitate semnificativ mai mare de electricitate consumata. Plus, se creeaza mai multa caldura. Procesoarele AMD sunt, in general, mai eficiente energetic decat procesoarele Intel, necesitand mai putina putere pentru acelasi nivel sau unul superior de performanta. De asemenea, tind sa consume cantitati mai mici de electricitate atunci cand efectueaza sarcini usoare.
Citeste si...
Cum sa schimbi limba pe Android, inclusiv pe Samsung

In general, este clar ca AMD si Intel au abordari diferite atunci cand fabrica procesoarele. Fiecare are propriile puncte forte si puncte slabe, dar cred ca este destul de clar ca AMD este mai buna decat Intel cand vine vorba de procesul de fabricatie, caldura si consum de energie, oferind procesoare de inalta performanta si eficiente energetic. Cu toate acestea, cu designul sau hibrid de CPU, Intel reuseste sa echilibreze performanta si eficienta energetica, desi nu la fel de bine ca AMD.

Procesoarele AMD vs. Intel: Performanta

Procesoarele AMD vs. Intel
Amd sau intel in 2024: care sunt cele mai bune procesoare desktop?

Intel are o traditie in a oferi procesoare desktop cu viteze incredibile pentru un singur nucleu, si acest lucru este inca valabil pentru seriile Core din generatiile 13 si, in special, 14. Multe dintre aceste procesoare Intel pot functiona la viteze mai mari de 5,0 GHz, iar unele ating pragul de 6,0 GHz! Cele mai rapide dintre ele sunt Intel Core i9-14900K, i9-14900KF si i9-13900KS, toate putand accelera la 6,0 GHz!

Cu toate acestea, nici procesoarele AMD nu sunt prea in urma, atingand viteze si performante aproape similare pentru un singur nucleu. Cu singura exceptie a procesorului AMD Ryzen 3 8300G entry-level, toate celelalte Ryzen 7000 si Ryzen 8000 lansate pana acum au viteze turbo maxime de peste 5,0 GHz! Cele mai puternice dintre toate sunt AMD Ryzen 9 7950X3D si AMD 9 7950X, ambele putand functiona la o viteza maxima de 5,70 GHz!

Arhitectura Zen 4 face ca procesoarele Ryzen 7000 si Ryzen 8000 sa fie capabile sa ofere frecvente turbo mai mari ca niciodata. Privind inapoi in trecut, procesoarele Ryzen 5000 au promis si oferit pana la 19% mai multe IPC (instructiuni per ciclu/ceas) decat anterioarele procesoare Ryzen 3000 Zen 2, plus o latenta mai mica a memoriei cache. Arhitectura Zen 4 utilizata pentru procesoarele Ryzen 7000 si 8000 aduce o imbunatatire IPC de aproximativ 13% fata de predecesorii sai si pana la 29% performanta mai mare pe fir unic!

Arhitectura hibrida Intel ofera, de asemenea, performante incredibile. Procesoarele Raptor Lake pot oferi pana la 15% mai multa performanta pe fir unic si pana la 41% mai multa performanta multi-fir decat procesoarele anterioare. Facand o scurta calatorie in trecut, este interesant sa ne amintim ca vechea linie Alder Lake a prezentat o crestere similara de 19% in instructiunile per ciclu/ceas comparativ cu procesoarele Intel anterioare. Seria Intel Core din generatia 14 (Raptor Lake Refresh) este o actualizare minora a Raptor Lake, utilizand aceeasi arhitectura hibrida, dar cu frecvente de ceas usor mai mari si un consum usor mai redus de energie.

Citeste si...
Google Pay Contactless nu functioneaza? 10 rezolvari pe care sa le incercati

Iata un tabel pe care l-am compilat cu linia actuala de procesoare AMD (Primavara 2024), specificatiile lor tehnice si preturile de vanzare cu amanuntul:

Amd sau intel in 2024: care sunt cele mai bune procesoare desktop?
Amd sau intel in 2024: care sunt cele mai bune procesoare desktop?

In ceea ce priveste memoria cache, litografiile de 5 si 4 nm permit AMD sa grupeze mai multa pe procesoarele sale Ryzen decat poate Intel. De-a lungul liniilor AMD Ryzen 7000 si 8000, obtinem intre 8 si 64 MB de memorie cache de nivel 3. Chiar mai mult pe procesoarele „speciale 3D” proiectate pentru performanta in jocuri, unde AMD utilizeaza 3D V-Cache in cantitati de 96 sau 128 MB! Intel este in urma in acest sens, cu procesoarele sale Raptor Lake si Raptor Lake Refresh obtinand doar 12 pana la 36 MB de memorie Smart Cache.

Procesoarele AMD vs. Intel: Caracteristici

Toate procesoarele desktop Zen 4 AMD Ryzen 7000 accepta pe deplin PCI Express 5.0! Deoarece toate liniile lor sunt PCIe 5, ele au o banda larga disponibila atat pentru placa grafica discreta, cat si pentru toate celelalte componente care utilizeaza aceasta interfata, cum ar fi unitati SSD NVMe M.2!

Procesoarele Intel Core Gen 13 si Gen 14 accepta, de asemenea, PCI Express 5.0, dar numai pentru portul grafic x16. Aceste procesoare va ofera cea mai buna performanta posibila de la placile grafice high-end prezente si viitoare compatibile cu PCIe 5. Cu toate acestea, celelalte linii PCIe sunt limitate la versiunea 4.0, inclusiv cele care ajung la sloturile M.2 unde va conectati unitatile SSD.

Seria AMD Ryzen 8000 ramane in urma cu suport numai pentru PCI Express 4. Cu toate acestea, procesoarele Ryzen 8000 sunt APU-uri (unitati de procesare accelerate) care includ atat nuclee CPU traditionale, cat si GPU-uri integrate avansate. Sunt proiectate sa functioneze fara un GPU discret si au putere suficienta pentru a rula jocuri AAA la rezolutii 1080p pe cont propriu. Procesoarele Ryzen 8000 nu au nevoie chiar de PCIe 5 pentru asta. Cu toate acestea, ar fi fost bine sa putem folosi unitatile SSD rapid PCIe 5.0 cu ele.

In ceea ce priveste suportul pentru memorie, pe de o parte, toate procesoarele Intel Core din generatiile 13 si 14 accepta RAM DDR4 care functioneaza la 3200 MHz. Toate pot folosi, de asemenea, DDR5-4800, iar modelele high-end ofera si suport pentru DDR5-5600. Fiti atenti, totusi: veti trebui sa alegeti placa de baza corecta de la inceput, deoarece puteti utiliza doar un singur tip de memorie RAM pe o anumita placa de baza. Unele sunt proiectate pentru DDR4, iar altele pentru DDR5.

Pe de alta parte, procesoarele AMD Ryzen 7000 si Ryzen 8000 functioneaza numai cu DDR5-5200, ceea ce inseamna ca veti avea nevoie de o placa de baza si memorie DDR5 pentru a insoti oricare dintre aceste procesoare.

Aruncati o privire la tabelul de mai jos pentru a vedea ce ofera procesoarele Intel Core Gen 13 si 14 si care sunt preturile reale de astazi:

Amd sau intel in 2024: care sunt cele mai bune procesoare desktop?
Amd sau intel in 2024: care sunt cele mai bune procesoare desktop?

Last but not least, cand vine vorba de grafica integrata, atat procesoarele Core Intel, cat si cele AMD Ryzen au GPU-uri incorporate. Cu Intel, depinde de modelul exact de procesor la care va uitati.

Citeste si...
Google imbunatateste AI Overviews: Mai putine rezultate eronate la cautarile utilizatorilor

Este mai usor cu AMD: toate procesoarele Ryzen 8000 si Ryzen 7000 au chip-uri grafice integrate, cu exceptia AMD Ryzen 5 7500F.

Optiunile de grafica integrata disponibile pe AMD Ryzen 7000 si unele dintre procesoarele desktop Intel Core din generatiile 13 si 14 sunt destul de de baza. Pot fi utile in unele configuratii de computer construite pentru lucru de birou, dar nu mult mai mult.

Cu toate acestea, chip-urile grafice incorporate in procesoarele AMD Ryzen 8000 sunt o alta poveste. Dupa cum am mentionat pe scurt mai devreme, grafica integrata pe aceste procesoare AMD este destul de puternica – semnificativ mai puternica decat ceea ce obtineti pe modelele AMD Ryzen 7000 sau Intel Core. Procesoarele AMD Ryzen 8000 pot rula majoritatea jocurilor AAA la rezolutia 1080p, desi uneori pot necesita setari de calitate inferioara. Desi nu sunt proiectate pentru a concura cu sau a inlocui placile grafice dedicate, sunt, fara indoiala, cea mai buna optiune de pe piata pentru jocuri iGPU.

In concluzie, daca doriti sa pregatiti computerul pentru viitor, veti fi mai pregatit cu un procesor AMD Ryzen 7000, deoarece ofera suport pentru DDR5 si PCIe 5.0 pentru GPU si SSD-urile dvs. Un procesor Intel Core din generatiile 13 sau 14 va va oferi aceleasi beneficii, cu exceptia faptului ca slotul/sloturile dvs. SSD vor fi limitate la PCIe 4.0.

Daca aveti nevoie sa va tineti in limite un buget restrans, ati putea dori sa obtineti un procesor AMD Ryzen 8000 sau un procesor Intel Core din generatiile 12 sau 13. Primul va permite sa jucati jocuri fara a fi nevoie sa cumparati un GPU discret, in timp ce cel de-al doilea va permite sa economisiti bani folosind memorie DDR4.

AMD Ryzen vs. Intel Core: Pret, valoare, ce sa alegeti?

Intrebarea pe buzele tuturor este probabil ce procesoare ofera cel mai bun raport calitate-pret, si este important sa stiti asta. Pentru lucrul zilnic obisnuit, ambele procesoare AMD si Intel sunt alegeri excelente, iar procesoarele AMD Ryzen entry-level si mainstream vin la preturi similare. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt la fel de clare in ceea ce priveste performanta si modelele high-end. Mai mult, devine si mai neclar atunci cand privim cele doua generatii de procesoare pe care fiecare companie le produce astazi.

Majoritatea procesoarele Intel Core din generatia 13 si AMD Ryzen 7000 sunt in vanzare in aceste zile. Cu Intel, preturile par sa fi fost reduse cu aproximativ 10%. Procesoarele AMD, insa, par sa aiba reduceri de pret si mai mari, unele scazand pana la 30% din ratele initiale.

Daca doriti sa construiti un computer pentru birou, este posibil sa nu aveti nevoie sau sa nu doriti cea mai buna performanta. Este posibil sa gasiti pachete ieftine cu procesoare Intel Core entry-level. Acestea pot functiona pe DDR4, care este mai ieftina

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole