Cazurile de atac ale rechinilor asupra oamenilor au devenit alarmant de frecvente in Golful Mexic. Potrivit oamenilor de stiinta, principala cauza este incalzirea globala si modificarea conditiilor de mediu.
Atacurile rechinilor s-au intensificat in ultimele saptamani, in special in zona de coasta a statului american Florida. Descrisa drept o regiune predilecta pentru rechinii inotatori burdusieri, specialistii au remarcat o crestere ingrijoratoare a incidentelor care implica acest peste ingrozitor.
Doar in iunie, cel putin patru persoane au fost atacate si muscate, intre care o femeie de 45 de ani care a ramas fara o parte din bratul stang. Doua adolescente, de 15 si 17 ani, au fost, de asemenea, victimele unor atacuri similare, una dintre ele fiind transportata de urgenta la spital in stare critica.
Caldura extrema a determinat rechinii sa se apropie de plaje

Potrivit Gavin Naylor, directorul programului de cercetare a rechinilor de la Universitatea din Florida, apa marilor si oceanelor s-a incalzit atat de mult in ultima perioada, incat anumiti pesti marin s-au mutat in regiuni mai aproape de plajele frecventate de oameni.
Cresterea temperaturii a provocat reducerea debitului de apa proaspata din rauri si parauri care se varsa in Golful Mexic. Acest lucru a permis apei sarate sa se apropie de tarm, aducand cu ea planctonul – hrana preferata pentru multe specii de pesti. Rechinii, la randul lor, au urmat aceste surse abundente de hrana, ajungand astfel periculos de aproape de zonele populate de oameni.
„Cu cat rechinii vin mai aproape de tarm, cu atat creste sansa ca acestia sa se ciocneasca cu oamenii. In mare, majoritatea animalelor stiu cat de periculosi pot fi oamenii, insa vietuitoarele marine rareori interactioneaza cu ei. De aceea, rechinii isi testeaza des limitele din curiozitate, dar un om nu are nicio sansa in fata unui astfel de pradator puternic in mediul lui natural.”, a explicat Naylor.
Rechinii cumin raman o amenintare letala
Specialistii atrag atentia ca, desi atacurile rechinilor par a se fi intensificat recent, acestea raman extrem de rare din punct de vedere statistic. Cu toate acestea, sansele de supravietuire in cazul unui atac sunt minime, victimele ramanand deseori cu pierderi ireversibile ale membrelor sau chiar decedand.
„Odata ce un rechin ia in primire prada, scaparea devine aproape imposibila. Chiar si in cel mai bun caz, victimele sufera pierderi grave ale membrelor. In cel mai rau scenariu, nefericita intalnire se soldeaza cu pierderea vietii.”, au avertizat cercetatorii.
Concluzionand, desi statistic rari, atacurile rechinilor pot avea consecinte deosebit de grave pentru oameni. Tendinta actuala sugereaza o crestere a incidentelor de acest fel, pe masura ce incalzirea globala modifica habitatele si rutele de migratie ale multor specii marine, determinandu-le sa se apropie periculos de mult de zonele populate.
Recomandarea expertilor este de a urmari cu atentie prognozele meteo si stirile privind atacurile rechinilor inainte de a merge la plaja. In astfel de situatii, este indicat sa alegeti o alta destinatie sau perioada pentru vacanta la mare. Partajati acest articol pentru a-i avertiza pe prieteni si cunostinte despre potentialul pericol.
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: rechini atacuri caldura incalzire globala
Bazat pe cercetarile echipei conduse de Gavin Naylor de la Universitatea din Florida