22.9 C
București
25 iulie 2024

Cercetatorii japonezi au dezvoltat un chipset wireless de 100 de ori mai rapid decat 5G

Citeste si ...

Oamenii de stiinta de la Institutul de Tehnologie din Tokyo, in colaborare cu Institutul National de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Japonia, au realizat un progres remarcabil in domeniul comunicatiilor fara fir. Acestia au creat un chipset capabil sa atinga o rata de transfer de date uimitoare de 640 Gbps, de 100 de ori mai rapida decat retelele 5G actuale.

Noul chipset a fost fabricat folosind tehnologia CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor), ceea ce il face relativ ieftin si potrivit pentru productia in masa. Acest aspect este deosebit de important, avand in vedere cererea tot mai mare pentru internet wireless de mare viteza si transferuri masive de date.

Functionarea chipsetului la frecvente inalte

In prezent, retelele mobile 5G opereaza la frecvente cuprinse intre 24 si 47 GHz, oferind viteze de transfer de pana la 10 Gbit/s. Totusi, urmatoarea generatie de retele wireless va utiliza spectrul de frecvente intre 110 si 170 GHz, ceea ce necesita dezvoltarea unor noi tipuri de cipuri.

La aceste frecvente extrem de inalte, riscul de atenuare a semnalului creste semnificativ. Prin urmare, chipsetul trebuie proiectat astfel incat sa mentina puterea semnalului generat, evitand pierderile si asigurand o transmisie stabila a datelor.

Testarea capacitatilor chipsetului

Cercetatorii japonezi au dezvoltat un chipset wireless de 100 de ori mai rapid decat 5G
Cercetatorii japonezi au dezvoltat un chipset wireless de 100 de ori mai rapid decat 5g

Pentru a evalua performantele dispozitivului, cercetatorii au conectat o antena externa la chipset, folosind un format de transmisie a datelor cu ghid de unda. Rezultatele testelor au fost impresionante:

  • Cu un semnal de 32 QAM (modulatie de amplitudine in cuadratura) si o rata de simbol de 40 Gbaud, s-a atins o viteza de 200 Gbps, cu o rata de eroare mai mica de 10^-3.
  • Folosind modulatia 16 QAM, s-a obtinut o viteza de 120 Gbit/s la o distanta de aproximativ 15 metri.

Intr-o configuratie MIMO (Multiple Input, Multiple Output), cu patru transmitatoare si patru receptoare conectate la antene separate pentru fluxuri de date independente, fiecare antena a atins 160 Gbps la o modulatie 16 QAM. Astfel, s-a obtinut o viteza totala de transfer de 640 Gbps, de 100 de ori mai rapida decat sistemele 5G moderne.

Citeste si...
Cum arata primul om? Fosile de acum 300.000 de ani dezvaluie secretele evolutiei umane

Viitorul comunicatiilor wireless

Aceasta descoperire revolutionara deschide noi orizonturi in domeniul comunicatiilor fara fir, promitand viteze de transfer de date nemaiintalnite pana acum. Cu ajutorul acestui nou chipset, vom putea beneficia de conexiuni wireless ultra-rapide, care vor transforma modul in care interactionam cu tehnologia si ne vom desfasura activitatile online.

Pe masura ce cererea pentru servicii wireless de mare viteza continua sa creasca, acest progres tehnologic va juca un rol crucial in modelarea viitorului comunicatiilor. Ramane de vazut cum va fi implementat acest chipset in retelele wireless comerciale si ce impact va avea asupra industriei telecomunicatiilor.

Daca ti-a placut acest articol, te invitam sa il distribui si sa ne lasi un comentariu cu parerea ta despre aceasta descoperire fascinanta.

Sursa imaginii: Captura de ecran.

Subiecte abordate in articol: chipset wireless japonez 5G comunicatii

Informatiile prezentate in acest articol se bazeaza pe cercetarea publicata de Institutul de Tehnologie din Tokyo si Institutul National de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Japonia.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole