23.8 C
București
17 iunie 2024

Cum sa faci upgrade de la Windows 10 la Windows 11 gratuit

Aflați cum puteți face upgrade gratuit de la Windows 10 la Windows 11 folosind Windows 11 Installation Assistant de la Microsoft. Un ghid pas cu pas detaliat.

Citeste si ...

Microsoft va inceta asistenta pentru Windows 10 la data de 14 octombrie 2025. Dupa aceasta data, va trebui sa platiti o suma importanta de bani pentru a obtine actualizari de securitate, si acest lucru poate fi facut doar pentru primii trei ani. Prin urmare, daca doriti sa evitati plata pentru actualizari, singura solutie este sa faceti upgrade de la Windows 10 la Windows 11. Cea mai simpla metoda este prin intermediul Windows 11 Installation Assistant de la Microsoft. Acest instrument gratuit gestioneaza procesul de upgrade, migrand conturile de utilizator, fisierele si aplicatiile dumneavoastra de pe Windows 10 la Windows 11.

Cum sa faceti upgrade de la Windows 10 la Windows 11 cu Windows 11 Installation Assistant, pas cu pas

Cum sa faci upgrade de la windows 10 la windows 11 gratuit
Cum sa faci upgrade de la windows 10 la windows 11 gratuit
  1. Descarcati Windows 11 Installation Assistant si PC Health Check

Pentru a face upgrade la Windows 11, aveti nevoie de cateva instrumente de la Microsoft:

  • Windows 11 Installation Assistant: Aplicatia principala care efectueaza upgrade-ul
  • PC Health Check: O unealta gratuita care verifica daca computerul dvs. respecta cerintele de sistem pentru Windows 11

Pentru a descarca ambele, deschideti un browser web si accesati Download Windows 11. Gasiti sectiunea „Windows 11 Installation Assistant” si faceti clic pe „Download Now” pentru a descarca fisierul executabil Windows11InstallationAssistant.exe de 3,98 MB.

In sectiunea „Download Windows 11” de sus, exista un link pentru PC Health Check evidentiat mai jos. Faceti clic pentru a-l descarca si pe acesta.

  1. Rulati PC Health Check

Inainte de a rula Windows 11 Installation Assistant, ar trebui sa executati PC Health Check pentru a vedea daca computerul cu Windows 10 este compatibil cu Windows 11. Deschideti File Explorer, navigati in folderul „Downloads” si rulati WindowsPCHealthCheckSetup.msi.

Acceptati termenii licentei si asistentul va va informa cand verificarea este finalizata. Lasati bifata optiunea „Open Windows PC Health Check” si faceti clic pe „Finish”.

In aplicatia PC Health Check, apasati „Check now” pentru a evalua computerul. Veti vedea daca intruneste sau nu cerintele Windows 11. De exemplu, computerul meu nu avea activat TPM 2.0 in UEFI.

Citeste si...
Baterie revolutionara pentru lentile de contact: Lacrimile pot incarca dispozitivul in timp ce-l purtati

Nota importanta: Daca PC Health Check nu indica rezultate pozitive, nu veti putea face upgrade la Windows 11 cu Installation Assistant.

  1. Faceti upgrade de la Windows 10 la Windows 11 cu Installation Assistant

Acum puteti rula Windows11InstallationAssistant.exe. Este posibil sa vi se solicite folosirea PC Health Check. Daca ati efectuat deja Pasul 2, apasati doar „Refresh”.

Daca PC-ul intruneste cerintele, asistentul va va solicita sa acceptati termenii licentei Microsoft. Faceti clic pe „Accept and install” pentru a continua.

Procesul de descarcare a fisierelor Windows 11 va incepe. Aceasta etapa poate dura in functie de viteza internetului.

Dupa ce fisierele sunt descarcate, asistentul le va verifica integritatea inainte de a incepe instalarea efectiva a Windows 11. Acesta este un proces lent, in care se face si o copie de rezerva a Windows 10 si se migreaza aplicatiile si fisierele.

Cum sa faci upgrade de la windows 10 la windows 11 gratuit
Cum sa faci upgrade de la windows 10 la windows 11 gratuit

Important: Nu inchideti computerul in timpul acestui proces!

La final vi se va solicita sa reporniti dispozitivul pentru a finaliza instalarea. Dupa pornire, veti vedea ecranul de blocare Windows 11. Autentificati-va cu acelasi cont si parola ca la Windows 10.

Asteptati cateva minute pana cand se finalizeaza actualizarile, apoi veti vedea desktop-ul si meniul Start cu aplicatiile vechi migrare intr-un folder numit „Your Windows 10 Apps”.

Pe unitatea C: veti gasi un folder mare „Windows.old” unde este pastrat vechiul Windows 10. Pastrati acest folder daca nu sunteti sigur ca doriti sa folositi Windows 11, pentru a putea face downgrade ulterior.

Procesul de upgrade este complet; puteti incepe sa utilizati Windows 11. Urmati cu atentie ghidul pentru a evita probleme, in afara de cazul in care computerul nu este compatibil. Lasati un comentariu mai jos pentru a ne spune cum a decurs procesul pentru dvs.

Sursa: Digital Citizen |
Sursa imagini: Unsplash |
Subiecte abordate in articol: Windows 11, upgrade gratuit, ghid pas cu pas, Microsoft

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Cum sa faci upgrade de la windows 10 la windows 11 gratuit