Femeile traiesc in medie mai mult decat barbatii, atat in randul oamenilor cat si al multor alte specii de animale. Cercetatorii au banuit de mult timp ca aceasta diferenta de longevitate intre sexe ar putea avea o legatura cu reproducerea. Acum, biologii de la Universitatea din Osaka, Japonia, au descoperit pentru prima data un mecanism biologic prin care celulele sexuale – ovulele si sperma – influenteaza diferit durata de viata la vertebrate.
Studiul, publicat recent in revista Science Advances, a fost realizat pe un peste mic de apa dulce, cunoscut sub numele de killi (Nothobranchius Furzeri). Aceasta specie are o durata de viata foarte scurta, de doar cateva luni, femelele traind in mod normal mai mult decat masculii.
Cand oamenii de stiinta au indepartat insa celulele reproductive ale pestilor killi, longevitatea masculilor si femelelor a devenit identica. Masculii au trait mai mult decat in mod obisnuit, in timp ce femelele au avut o viata mai scurta. Analizele au aratat ca:
- La femelele lipsite de ovule, transmiterea semnalelor de estrogen a scazut semnificativ, ceea ce poate reduce durata de viata prin cresterea riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, aceste femele au prezentat niveluri mult mai ridicate ale factorului de crestere de tip insulinic 1 (IGF-1), facandu-le mai mari in dimensiuni.
- Pe de alta parte, masculii fara celule sexuale au avut o sanatate imbunatatita a muschilor, pielii si oaselor. Interesant, ei prezentau cantitati crescute de substante care activeaza vitamina D si o transmitere sporita a semnalelor acestei vitamine in muschi si piele.
Vitamina D, posibila cheie a longevitatii?
Pornind de la aceste observatii, cercetatorii au decis sa administreze vitamina D in hrana pestilor killi. Rezultatul? Atat masculii cat si femelele si-au prelungit considerabil durata de viata.
„Studiul nostru sugereaza ca semnalizarea vitaminei D ar putea influenta longevitatea si la alte vertebrate, inclusiv la oameni”, a explicat Toru Ishitani, unul dintre autorii lucrarii, pentru site-ul universitatii.
Desigur, ramane de clarificat exact cum se integreaza vitamina D in acest puzzle complex al interactiunilor dintre reproducere, imbatranire si speranta de viata. Dar ea ar putea deveni un instrument important pentru extinderea unei vieti sanatoase, cu conditia unei utilizari rationale.
Oamenii de stiinta avertizeaza impotriva consumului excesiv si necontrolat de suplimente cu vitamina D, recomandand consultarea in prealabil a unui medic.
Perspective de viitor
Descoperirea faptului ca celulele sexuale influenteaza in mod opus longevitatea masculilor si femelelor reprezinta o piesa importanta in descifrarea misterului diferentei de durata a vietii intre sexe. Raman insa multe intrebari deschise.
Cat de universal este acest mecanism in regnul animal? Se aplica el si la om in aceeasi masura? Exista si alti factori biologici care contribuie la longevitatea superioara a femeilor? Cum putem valorifica aceste informatii pentru a promova o imbatranire sanatoasa pentru toata lumea?
Studii suplimentare vor trebui sa aduca raspunsuri. Dar un lucru e sigur – intelegerea fundamentelor biologice ale longevitatii ne poate ajuta sa traim nu doar mai mult, ci si mai bine.
Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l si prietenilor tai! Și nu uita sa ne lasi un comentariu cu parerea ta.
Sursa imaginii: Shutterstock
Subiecte abordate in articol: longevitate femei barbati vitamina D
Studiul este bazat pe date stiintifice publicate in revista Science Advances.