24.9 C
București
24 iulie 2024

De ce stranuti cand te uiti la soare? Explicatia stiintifica surprinzatoare

Citeste si ...

Stranutat la lumina intensa a soarelui poate parea o reactie bizara. Insa, conform cercetarilor, fenomenul are o explicatie stiintifica. Reflexul stranutului la soare, denumit si sindromul ACHOO (focar helio-oftalmic autozomal dominant pe termen lung), este mostenit genetic si afecteaza aproximativ 1 din 3 persoane. Desi inofensiv, poate provoca accidente in situatii de risc. Citeste mai departe pentru a afla ce determina aceasta particularitate fiziologica si cum o poti gestiona.

Reflexul stranutului dus de soare este genetic si afecteaza 25-33% din oameni, conform studiilor recente. Primele mentiuni despre fenomen dateaza din antichitate, iar explicatia stiintifica a fost descoperita recent. Desi nu prezinta riscuri directe, poate fi periculoasa in anumite circumstante, precum conducerea auto.

Cauze Fiziologice ale Stranutului Provocat de Soare

De ce stranuti cand te uiti la soare? Explicatia stiintifica surprinzatoare
Nu toata lumea stranuta de la lumina puternica a soarelui, acest reflex este mostenit

Cea mai plauzibila explicatie stiintifica este stimularea nervului trigemen de catre lumina intensa. Nervul cranian trigemen transmite senzatii de atingere si durere la nivelul fetei, ramurile sale acoperind intreaga zona. Lumina puternica iriteaza ramura ochilor, care ulterior stimuleaza ramura nazala, provocand stranut.

O alta ipoteza sugereaza ca persoanele cu sept nazal deviat ar fi mai predispuse la reflexul stranutului la soare. Studiile au aratat o posibila corelatie, desi mecanismul exact ramane neclar. Un sept deviat poate cauza dificultati respiratorii, risc crescut de infectii nazale si sforait.

Cum Eviti Stranutul Nedorit Cauzat de Lumina Puternica

De ce stranuti cand te uiti la soare? Explicatia stiintifica surprinzatoare
De ce stranuti cand te uiti la soare? Explicatia stiintifica surprinzatoare

Desi inofensiv in sine, stranutatul necontrolat poate fi periculos in anumite circumstante, precum conducerea auto sau activitati cu riscuri. Pentru a evita acest disconfort si potentiale accidente, poti incerca urmatoarele metode:

  1. Purtati ochelari de soare cand iesiti la lumina puternica, mai ales in zilele insorite de vara. Acestia blocheaza lumina intensa care declanseaza reflexul.
  2. Apasati sub nas cu degetul cand simtiti nevoia de a stranuta. Aceasta presiune poate ameliora iritatia nervului trigemen cauzata de lumina.

Desi pare un reflex inutil, stranutatul are rolul de a elimina alergeni, virusi si bacterii din caile respiratorii superioare. Cu toate acestea, retinerea fortata a stranutului poate fi periculoasa, existand riscul de rupere a traheei sau altor organe interne. De aceea, evita-l prin metodele mentionate mai sus.

Citeste si...
HONOR Magic V3: Primul telefon pliabil de lux al brandului

Reflexul stranutului la soare este un fenomen ciudat, dar are o explicatie fiziologica. Desi mostenit genetic si raspandit la aproximativ o treime din populatia umana, nu reprezinta un risc major in viata de zi cu zi. Insa, in anumite situatii precum conducerea auto, poate provoca accidente nedorite. Prin purtarea ochelarilor de soare si aplicarea usoara a presiunii sub nas, poti evita acest disconfort si ramane in siguranta.

Sursa imaginilor: Freepik

Subiecte abordate in articol: stranut, lumina solara, reflex genetic, nerv trigemen, sept nazal deviat, ochelari de soare, presiune sub nas.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole